maandag 12 maart 2012

Ode aan edelgist

Je ziet het hier met enige regelmaat voorbij komen, en als je niet zo thuis bent in de natuurvoeding of plantaardige keuken zul je je vast afvragen: 'what the *@$^ is that?'

Welnu: edelgist is een van de beste dingen die mij is overkomen (dat is inclusief leren fietsen, stoppen met roken en het laten maken van mijn kapotte gaskachel). Serieus! Edelgist is een hartige smaakmaker, en die smaakt naar... kaas! Jawel, het is écht mogelijk om de smaak van kaas te creëren in gerechten, zonder al die ellende voor de koeien & kalfjes, en alle gezondheidsnadelen die er aan dierlijke kaas vastkleven. Whoehoe!

Ik kan het niet over edelgist hebben zonder dit liedje in mijn hoofd te krijgen:


Regelmatig sta ik in de keuken, bezig met edelgist, al zingend "edelgist, edelgist, geeft ons veel plezier!".... dat krijg je als je jarenlang op zaterdagochtend bent zoetgehouden met edelgist telekids.

De meest eenvoudige toepassing van edelgist is wel gestrooid over de pasta tofugnese, of over wraps, of chili sin carne, of andere gerechten die wel een kazige toevoeging kunnen gebruiken. Je kunt er echter ook mee gaan experimenteren en tot heerlijke ontdekkingen komen!

Zo kan je er een heerlijk kazig sausje mee maken dat niet alleen lekker is op ovenschotels of lasagne, maar het ook prima doet in wraps of als een mac & cheeze. Hoewel groene pesto prima zonder kan, is het wel erg lekker mét dat beetje extra pit van edelgist. Ook in eivrije omeletjes en in scrambled tofu doet edelgist het goed als natuurlijke 'smaakversterker'. De mogelijkheden zijn eindeloos.... Kijk maar eens bij the Post Punk Kitchen! Voor een overzichtje van alle recepten met edelgist op deze blog klik je hier.




***

Kristel deelde eens een receptje voor een vega tosti vulling:

Voor 2 pittige tosti's:
1 tl. veganaise
1 tl. mosterd
1 tl. sambal
scheutje (of 2) sojaroom
flinke scheut gistvlokken.

Door elkaar roeren. Het moet er redelijk lobbig uitzien, een beetje als dikke yoghurt. Met alle ingrediënten kun je zelf een beetje variëren totdat de smaak voor jou goed is. Je kunt ook de sambal weglaten en er een halve tl. komijnpoeder doorheen doen voor komijne'kaas' :)

***



Edelgist is trouwens super gezond. Het is rijk aan bijna alle B-vitaminen, kalium en magnesium, en het bestaat voor maar liefst 51% uit eiwit. Je kunt het ook goed gebruiken als smaakmaker als je zoutarm wil koken. Volgens de verpakking is het goed voor een mooie huid, glanzend haar en sterke nagels. Wie wil dat nou niet! Op diverse kattenfora heb ik wel eens gelezen dat het goed is voor de kat, dus soms strooi ik het ook over het eten van mijn harige huisgenootjes. Ze vinden het prima, hoewel ze me wel gek aankijken als ik erbij ga zingen over edelgist.

Voor ongeveer € 3,50 heb je een bus van 175 gram, zelf doe ik daar een half jaar mee, maar dat ligt er natuurlijk maar aan hoe vaak je trek hebt in cheezy food. Je moet even langs de natuurwinkel, maar het is het zó waard!

Wat maak jij graag met edelgist?

20 opmerkingen:

  1. Ha, dankjwel. Ik was al van plan om het op te gaan halen, maar nu doe ik het met een liedje in mijn hoofd....hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig spul, ik gebruik ik het ook heel vaak. Ik maak er parmezaanse kaas van door een beker ongeroosterde walnoten of cashewnoten te malen in de keukenmachine, dan beker edelgistvlokken en wat zou erdoorheen malen. Even proeven of het zout genoeg is.
    Dit strooi ik graag over pasta of ik gebruik het als broodbeleg of tussendoortje. Als ik de edelgistvlokken zo ergens overheen strooi heb ik de neiging om de vlokken in te ademen en daar ga je nogal van hoesten.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb gisteren je bietensoep gemaakt. Hij is idd heel lekker, maar ik moet wel echt helemaal zen zijn om hem te maken. Mijn keuken zat onder de rode bietenspetters. Goed dat ik een dubbele hoeveelheid gemaakt heb. Scheelt in de afwas en een deel van de soep vries ik in.
    Nu had ik geen dille in huis. Dat heb ik opgelost door bij de dubbele hoeveelheid soep 3/4 theelepel karwijzaad en een halve theelepel anijszaad te doen.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! En karwij- & anijszaad lijken me ook erg lekker erdoor. Ik herken dat wel hoor, van die rode vlekken. Ik moet altijd errug voorzichtig doen met bieten...

      Verwijderen
  4. +1 !! :D

    En die 'tosti' ga ik zeker eens proberen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ken de edelgistvlokken nog helemaal niet, maar ik ga morgen is op zoek in de natuurwinkel! Klinkt namelijk erg goed. :) Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hahaha! Had een tijd niet op je blog gekeken en vind nu, al inhalend, tot mijn verbazing m'n tosti-receptje terug, leuk! Verder sluit ik me aan bij je ode op edelgist/gistvlokken, alhoewel ze toch echt 'ns een smakelijker naam daarvoor moeten verzinnen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het Engels wordt het ook wel 'nooch' genoemd... misschien kunnen we daar een Nederlandse variant op bedenken!

      Verwijderen
  7. Veganchallenge 2013. Tijd om zo een pot Edelgist in huis te halen. Ik verkoop de potten al jaren in de winkel maar er nog nooit in verdiept. Ik kon me er niet bij voorstellen. tot Alynda mij er op wees.
    Ik ga mijn vriendin er eens mee verrassen.

    Gisteren zei een klant dat je er net zo slim van zou worden als Einstein.

    Nu verder met mijn laatste stuk kaas en pesto opmaken voordat het februari is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Alan! Ja edelgist is echt supertof spul :-) overigens bestaat er ook gewoon vegan pesto hoor! Bv. die van AH puur & eerlijk. En ik dacht dat het bij Ekoplaza ook wel verkocht werd, maar weet dat niet zeker - koop het zelf niet zo vaak.

      Verwijderen
  8. Ik ben zo fan van het tosti recept! Ik heb het inmiddels al heel vaak gegeten, hij blijft goed! Ik heb het recept ook op mijn blog gezet, met uiteraard een vermelding naar jouw website. Hopelijk vind je dat oké! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tja, ik vond het niet zo lekker. Had een pastarecept met wortel, tempeh, prei en champignons waar het in de saus moest. Ik moest er 85 gr. indoen. De saus met bloem, sojamelk, curry, mosterd, zout en peper werd erg slijmerig en het smaakte gewoon niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk om te lezen. Ik moet dit even halen, wil graag vegetarische chorizo proberen te maken: http://www.rubyredapron.com/vegetarian-chorizo/

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke Blog!

    Ik heb een vraagje over de edelgist ?
    Want ik probeer gisten te vermijden bijvoorbeeld uit groente bouillon omdat het slecht voor je zou zijn en ook een dik maker is.
    Maar zit in edelGIST dan die zelfde gist die ik probeer te vermijden of is dit totaal iets anders ?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Bibi! Er zijn veel verschillende soorten gisten. De gist die in bouillon zit is niet hetzelfde als edelgist. Maar in hoeverre het een andere invloed op het lichaam heeft kan ik je helaas niet vertellen. Wel is edelgist erg voedzaam, het bevat veel vitamines dus ik ben er altijd van uit gegaan dat het gezond is (i.t.t. tot gist in brood en bouillon, dat gebruik ik ook liever niet).

      Verwijderen