dinsdag 27 augustus 2013

Alvast even wennen

Ik ben vast aan het wennen voor de BudgetChallenge, maar dat is eigenlijk ook noodgedwongen, want ik ben simpelweg totaal platzak sinds mijn laatste reis. Dat krijg je als je zo vaak op reis gaat, en ik vind het dan ook totaal niet erg want het was het meer dan dubbel en dwars waard. Het helpt natuurlijk ook niet dat de studieboeken voor het eerste blok bij elkaar 200 euro kostten (en ja, dan heb ik waar mogelijk tweedehands gekocht!), of dat het ook zo waard is zal ik nog laten weten.

Hoe dan ook, er is hier dus geen sprake van hamsteren voordat de BudgetChallenge begint. Het is hier meer een alvast-even-wennen aan goedkoop inslaan en tellen of ik genoeg lege flessen in huis heb om de yofu uit de aanbieding bij AH in te slaan (2e gratis!). Dus ik ging gisteren naar de Haagse markt, een begrip hier in de stad. Ik schrijf er wel vaker over. Dit walhalla voor mensen met een (bijna) lege portemonnee is er op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 5. Je kunt er voor weinig geld een boel vitamientjes scoren. Het is voor mij best een stuk fietsen (30 minuten) maar zo lang je fiets niet stuk is kost dat ook niks :)

De vele groente en fruitkramen daar concurreren natuurlijk sterk, waardoor je alles voor een dumpprijs kunt kopen. Je moet alleen het laatste pad mijden, dat is één en al vis- en kaaskraam. Hier zie je mijn buit:


Ik mocht van mezelf 10 euro uitgeven. Het totaal was 10,15 aan groenten, fruit en gele spliterwten (voor mijn roti experiment!). Pretty nice huh!
 

Het beste advies is toch wel: loop eerst een rondje over de markt. Zo had ik ook moeten beginnen, dan had ik geweten dat ik niet de goedkoopste sperziebonen en bananen uitgezocht had. Goede tip om te onthouden voor tijdens de BudgetChallenge dus ;-) Deze platte nectarines waren wel de goedkoopste óóit: 1,00 per kilo. Doe mij maar een kilo'tje dan!

 

Over de maïs twijfelde ik of ik ze zou meenemen... de verkoper zag mijn twijfel en 1 minuut later stond ik met 2 maïskolven in mijn hand. Afgekeurd door Plus, voor 75 cent zijn deze 2 nu van mij. Ik denk dat ik ze ga grillen, misschien op de barbecue. Lekker met een vega kruidenbotertje!



Een pond sperziebonen voor 1 euro en 6 bio bananen voor 80 cent. En toch zag ik beide later voor ongeveer de helft van de prijs. Ach ja! 3 madame jeanette pepers voor de roti kostten 50 cent, een pond roma tomaatjes voor 1 euro en 3 komkommers voor 1 euro. Onderin zie je nog wat druiven... 1 pond rode druiven voor 1 euro is ook nooit verkeerd, yummy!


One of my favourite fruits in the world: mango!! Deze 3 kleintjes kostten samen een euro. Ze zijn nog hard, maar daar gaan de bananen wel verandering inbrengen nu ze samen in de fruitschaal liggen.


But where do you get your protein? Op de markt zijn er ook notenkramen, die naast noten heerlijke olijven, Turks fruit, granen en peulvruchten verkopen. En cheap ass kruiden! Voor deze zak van 900 gram gele spliterwten betaalde ik 1,50, ik ga ze in de roti verwerken. Peulvruchten worden doorgaans 3x zwaarder als je ze kookt, dus nu heb ik eigenlijk bijna 3 kg erwten. 50 cent per kilo, oh wat is vegan eten duur! ;-)

De tofu haalde ik bij de Chinese supermarkt in het centrum, omdat ze daar in de koeling liggen. Ik ben nog een beetje voorzichtig met eten na mijn recente voedselvergiftiging in Oost-Europa, en wou liever geen tofu op de markt kopen die er al een x aantal uren lag te zonnen.  Bij de Amazing Oriental betaalde ik voor in totaal 1 kg tofu 1,80. Preeeetty nice!

Van de aubergines wil ik baba ganoush maken. Ik heb het nog nooit gemaakt, wel gegeten en ben héél erg benieuwd! Keep you posted!

11 opmerkingen:

  1. En mijn fiets was dus wèl kapot gisteren ;) Mijn favoriete ding op de Haagse Markt is tempeh voor 1,25 per blok!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh balen! Tempeh vertrouw ik eigenlijk al helemaal niet als het buiten de koeling heeft gelegen... soms krijgen ze allemaal enge witte draadjes!

      Verwijderen
  2. In Amsterdam heb je de Noordermarkt, daar moet ook van alles te halen zijn! En natuurlijk elke dag de Albert Cuyp. Het shoppen op de markt staat me alleen nooit zo aan en ik heb het idee dat sowieso de Albert Cuyp veel duurder is. Nog tips van mensen uit Amsterdam :)?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om te lezen :) De Haagse Markt is zo fijn! Ik had ook een keer meer dan 20 fairtrade bananen voor een euro (wel een beetje bruin, maar goed voor havermout en smoothies!). Ik maak ook vaak een foto van m'n aankopen, haha, zo leuk om te zien hoeveel je kunt halen voor een tientje. Maar hee, volgens mijn nieuwe excelsheet zijn de spliterwten van de AH goedkoper! (1,09) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Excelsheets! Volgens mij ga jij de BudgetChallenge winnen ;-)

      Verwijderen
  4. Wauw, wat goedkoop! Zo goedkoop is het hier op de markt niet. We zijn wel een keer naar de Turkse markt in Houthalen-Helchteren (in België dus) geweest en daar waren de groenten en het fruit ook zo goedkoop. Ik kocht toen 3 bakjes aardbeien met een halve kg platte perzikken erbij voor €2,50. Dat betaal je soms al voor 1 bakje aardbeien. Maar het is een stukje rijden van hier uit, dus dan wordt het al wat minder budgetvriendelijk.
    80 cent voor biobananen is echt gek, nog nooit gezien hier.
    Dit is wel motiverend om zelf wat meer budgetvriendelijk te gaan kopen. Maar dan moet ik eerst de juiste plekjes weten te vinden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien na 16.00 uur gaan. Schijnt dat ze dan van hun handel af moeten en het nog goedkoper weg gaat. En dat stukje fietsen spaart weer een sportschool uit. Goed gedaan hoor, in ieder geval goedkoper dan mijn Odin pakketten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat deed ik vroeger altijd, maar op de Haagse Markt geldt dat niet en is het alleen maar heel erg druk op dat tijdstip. Ik ga nu altijd tussen 9 en 10, is het nog redelijk rustig en ook goedkoop! En idd, sportschool heb ik niet meer nodig, sowieso niet sinds ik in Mariahoeve woon, lol.

      Verwijderen
  6. Haha, leuk om dit verslag te lezen...komt me bekend voor :p Die perziken zijn echt een koopje!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te lezen die zoektocht naar budgetingredienten. In Rotterdam kwam ik ook altijd flink aan m'n trekken met bergen voedsel voor weinig geld. In Nijmegen is dat een stuk lastiger, dure markt vooral dus ik wip hier bijna iedere dag de Ekoplaza binnen voor 50% groenten en ga veel naar de Turkse supermarktjes op de Willemsweg. Ook de Aldi heeft vaak goedkope groenten en fruit en soms zelfs biologisch en die (Aldi) zit dat weer overal in 't land.
    Bedankt voor je seitantip, dat ga ik binnenkort uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan erg verschelen hè per stad, jammer is dat. Zit er toevallig ook Lidl in de buurt? Die hebben vaak een heel goed vers assortiment! Ik kocht er deze zomer zelfs zoete aardappels en frambozen, hmmmmm.

      Verwijderen