zaterdag 24 augustus 2013

Meer dan 10 tips voor een vegan vakantie

Al eerder schreef ik over hoe je plantaardig op reis kunt gaan. Na deze zomer 2x een paar weken te hebben gereisd door Oost-Europa vind ik het echter wel tijd voor een nieuwe blogpost over dit onderwerp! Mocht je graag nog willen lezen over mijn eerste reiservaring als vegan (toen was ik net een maand vegan!!), dat vind je hier.

Sommige mensen raken namelijk licht in paniek, nu ze bijvoorbeeld sinds de VeganChallenge vegan eten... hoe moet dat nou op reis?

Er zijn 3 oplossingen voor, denk ik.

1. Je blijft in je comfortzone, thuis, in de buurt van vegan kaasjes, broodje karma, plantaardige kip en vegan restaurantjes. (deze optie adviseer ik niet, maar ach, je kan het best een jaar doen toch?)

2. Je gaat naar een plek waar veel vegan food verkrijgbaar is (Londen, Berlijn, Gent, Budapest, het Loving Hut Hotel vlakbij Klagenfurt, Oostenrijk, of grote steden in de USA)

3. Je komt uit je comfortzone!!

En dat laatste heb ik van de zomer gedaan. Ik bezocht veel landen in Centraal- en Oost-Europa (heb geleerd dat je Slowakije absoluut geen Oost-Europa mag noemen ;-)) waarbij ik in meer of mindere mate af en toe even uit die oh zo lekkere comfortzone moest komen. Ik ontmoette (helaas!) vrijwel geen andere vegans, sommige medereizigers stonden versteld dat ik als vegan toch zo van reizen hou. Tsja, ik kan wel de rest van mijn leven thuiszitten met m'n vegan kaasfondue en barbecue maar dat is niet hoe ik oud wil worden. Noooo, I want to travellll!!




Dus vandaag geef ik graag wat algemene tips om te reizen door landen die niet zo vegan friendly zijn als ons geliefde Nederland. Later wil ik nog per land waar ik was ingaan op de geweldige vega restaurantjes/bio winkels die ik wél bezocht heb, inclusief foto's natuurlijk en hopelijk ook wat regionale recepten.

Stap numero 1. Bepaal wat voor soort vakantie je wil. Wil je elke ochtend wakker worden met scrambled tofu, bagels met zoete aardappel, soja lattes, yofu en vegan tosti's? Ga dan naar Berlijn, of één van de andere grote steden die ik eerder noemde :-). Als je niet voor een 'culinaire' vakantie gaat kun je eigenlijk overal heen.

2. Zoek op internet de vertalingen van veelvoorkomende dierlijke producten in het land waar je heen gaat. Zo zijn melk, eieren en honing altijd fijn om te weten. Maar het kan ook handig zijn om te weten wat kip/ham/oid is in die taal, dat google'de ik meestal niet maar als je in een slavisch land een vegan börek wilt kopen ben je wel blij als je die woorden kent (in het ene land spreken ze beter Engels dan in het andere). Ook fijn om te weten is natuurlijk de woorden voor vegetariër en vegan, maar die zijn wel vrij internationaal (al wordt het soms misschien geschreven als vègan of weganskie). Je kunt ook het vegan paspoort printen!

3. Zoek van te voren op HappyCow of er vega restaurantjes of (vega) biowinkels in de buurt van je bestemming zitten. Misschien kun je toch lekker uit eten gaan op vakantie, op onverwachte plekken, of lekkers scoren bij een biologische winkel. Download de HappyCow app voor onderweg. En vergeet niet om een recensie te schrijven over de restaurants waar je geweest bent!

4.  Vind vegans en vegan verenigingen op de plaats van bestemming. Google niet alleen naar blogs maar kijk ook eens op CouchSurfing. Je kunt hier makkelijk zoeken op trefwoord 'vegan'.  Je hoeft niet gelijk bij iemand te logeren, je kan ook gewoon afspreken om ergens te eten samen. Inspirerend om eens te horen hoe het lokale vegan leven is! Bovendien krijg je zo vaak nog tips voor leuke winkeltjes.

5. Ga op vakantie gewoon naar de supermarkt. Alles wat je nodig hebt kun je daar halen, zelfs sojamelk. Alleen... in Oost-Europa is sojamelk on-tie-ge-lijk duur. 3 euro een pak is vrij normaal, dat is inkomenverhoudingsgewijs dus minimaal 6x zo duur als bij ons. Denk er goed over of je dit écht nodig hebt ;-) of stimuleer juist de markt daar en koop 10 pakken. Groente, fruit, noten(mixen), peulvruchten en brood: de supermarkt heeft het allemaal. Voor luxere producten kun je op zoek naar een biowinkel. Maar ook in de supermarkten vond ik vegan chocolade, vegan chips en vegan pindakaaspretzels. Yummy!

6. Mocht je in Oost-Europa zijn, kijk eens bij een DM/Rossmann. Yep, dat zijn 2 Duitse drogisterijketens, die in heel veel landen zitten. Ze hebben een standaard assortiment biologische/vegan producten, waaronder bijvoorbeeld vega bolognesesaus.



7. Je kunt vaak goedkoper inslaan en de regionale boeren steunen door op de markt te kopen. Let er dan op dat je het fruit goed wast, zodat je niet zoals ik dagenlang ziek bent van een of andere buikshizzle. Soms moet je echter wel met je ogen en neus dicht langs een paar slagerijen lopen. Bahbah.

8. Kies een hostel met een keuken. Zo kun je altijd wat producten koudzetten, eventueel zelf koken en soja lattes drinken. Als je gaat kamperen kan je natuurlijk ook zelf koken.

9. Zorg dat je altijd iets te eten in je tas hebt zitten voor noodgevallen. En dan bedoel ik ongeveer die dagen dat je al 15 uur in een nachttrein hebt gezeten, al een uur op zoek bent naar je hostel/overnachtingsplek, in the middle of nowhere zit en geen bereik meer hebt met je telefoon. Maar ook die momenten dat je van een paar geweldige bands hebt genoten, iets te veel biertjes op hebt, alleen maar dierenleed kunt kopen op het festival en met een knagende maag in je tent ligt. Voor elk van dit soort momenten is het fijn als je iets te knabbelen hebt. Ik kocht vaak sesamrepen, die vind je vooral bij bio winkels (maar let op, er zit nogal eens honing in!). Waarom sesam? Omdat het superhealthy en calciumrijk is. Veel energie in een kleine verpakking. Chips werkt natuurlijk ook, maar dit is niet zo'n goede noodvoorraad in je toch al volle reisbaggage.

10. Je kunt altijd wel ergens uit eten. Bestel pizza zonder kaas, pasta el arrabiata, salade zonder dierenleed. Kies voor een Indiaas, Mexicaans of ander ethnisch restaurant waar het vaak veel makkelijker is (is alleen niet zo lokaal helaas). Neem een patatje ketchup (maar check in Polen wel of het in plantaardige olie gebakken wordt). Falafel vind je tegenwoordig overal. Etc etc.

11. Net als ik dol op soja lattes? In sommige landen vind je Starbucks, die hebben áltijd sojamelk (yay!). Maar andere grote ketens vaak ook. Zo is Costa Coffee your friend in Oost-Europa (in Hongarije hadden zij ook koffie met rijst- of amandelmelk, awesome!). In Bratislava geen Starbucks maar Shtoor. Let er daar wel op om je frappuccino duidelijk mét sojamelk en zónder whipped cream te bestellen (ze snapten daar eerst niet zo goed dat dat ook koemelk is). Op Sziget festival maakten ze een soja latte als ik zelf de sojamelk meenam naar de koffiebar. In Kroatië ben ik volledig afgekickt van de lattes want: er zit geen enkele koffieketen, en ik heb nergens soja lattes gevonden. Ik ben overgestapt op oploskoffie in het hostel met sojamelk ;-) Vergeet echter niet om er altijd en overal om te vragen!! En heel duidelijk te maken hoe vreselijk jammer het is als cafés nog zo ouderwets zijn om geen sojamelk aan te bieden.




Last but not definitely not least: don't stress. Ja, ik heb vast wel eens iets binnengekregen op vakantie wat door een verkeerde interpretatie van die gekke talen toch niet 100% vegan bleek te zijn. Daar staat tegenover dat ik vele mensen heb laten kennismaken met veganisme, die er echt nog nooit van gehoord hadden. (Vooral die Fransen... mais, mais, pas de fromage???) Anderen waren zo enthousiast over mijn pasta vegagnese, over een vegan fast food restaurant of over de vegan chocola in Kroatië! Ook heeft deze reis me nog meer gemotiveerd om me in te zetten voor de verspreiding van veganisme. En dat niet alleen vanwege een gebrek aan vegan food of een gebrek aan algemene kennis bij medereizigers over hoe mensen met dieren omgaan. Vanuit de bus op de snelweg zag ik een grote vrachtwagen volgepropt met varkens. De niet al te dunne chauffeur parkeerde bij een wegrestaurant en ging daar uitgebreid zitten schranzen. En die varkens zaten daar maar, hun noodlot afwachtend. Het was walgelijk. Ik zou het liever niet zien. Maar het doet je wel realiseren waar je het voor doet. Ik blog, kook en voer actie om (onder andere) dat soort leed te voorkomen. Say it out loud, I'm vegan and I'm proud!!


Wat is jouw tip voor een fijne vegan vakantie? Ik hoor het graag, deze lijst kan vast nog uitgebreid worden!

7 opmerkingen:

  1. Goed bezig Alynda! Fijne positieve instelling heb je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goeie tips. heb de blog gedeeld!
    Denk dat het vooral nog wel moeilijk is bij georganiseerde groepsreizen, omdat je dan niet in de hand hebt welke hotels en restos aangedaan worden. Maar misschien doen veel vegans net daarom niet vaak mee aan dergelijke reizen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou kunnen. Persoonlijk heeft dat me nooit getrokken, zo'n voor-georganiseerde reis! Maar wellicht als er in de toekomst een vegan reis wordt aangeboden... ;-)

      Verwijderen
  3. We zijn een Vlaams, Kroatisch koppel en hebben een B&B in Zadar, Kroatië.
    Omdat we zelf vegetariër zijn serveren we onze gasten een vegetarisch ontbijt.
    Ook wordt op aanvraag vegetarisch gekookt. Veganisten zijn hier zeker welkom!
    We hebben ook een biogroenten- en kruidentuin.
    In Zadar zijn er verschillende biowinkels ( Bio Svijet) waar je echt bijna alles kan kopen.
    Met gastvrije groeten,
    Griet en Anri Bajlo
    www.bajlo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke post om te lezen. Zelf ben ik ook net terug van vakantie uit Noorwegen en daar eten ze vooral pizza en vlees. Desondanks lukte het aardig goed om vegan te eten en heb ik eigenlijk nergens problemen gehad. Een paar hotels hielden hier ook rekening mee en kochten voor mij soja melk / yoghurt en tijdens het diner kreeg ik vegan gerechten die erg lekker waren!
    Het leukste was nog in Balestrand, een dorpje met 3 restaurants (ojee, dat beloofd weinig goeds) en op de menu kaart van eentje stond een.... vegan quiche! Jawel, apart vermeld als vegan gerecht. Het gerecht smaakte heerlijk en ik heb ze enorm bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil best wel vegatarisch eten, vind ik meestal ook wel lekker. Alleen heb ik niet genoeg kennis wat er allemaal mogelijk is. Anderzijds wil ik me ook niet verplichten om neen te zeggen tegen elke entrecote die passeert. Kan dat, vegatarisch en af en toe zondigen met een lekkere steak ? Of kan dat absoluut niet samen?

    BeantwoordenVerwijderen