maandag 28 februari 2011

Koemelk is voor kalfjes!

Met die slogan wil ik deze vrolijke plantaardige maandag openen ;-)

Vroeger stond ik er nooit zo bij stil. Maar op een gegeven moment kreeg ik steeds meer interesse in voeding en wou ik weten waar mijn voeding nou precies vandaan komt. De volgende kennis heb ik uit allerlei boeken en documentaires, als je denkt dat er iets niet klopt hoor ik het graag, dan zal ik het opzoeken.


De weg naar koemelk

Stap 1.
Je hebt stieren nodig. Stieren met goede, gewenste genen, dus die moeten daarop eerst geselecteerd of doorgefokt worden. Van zo'n stier wordt dan sperma genomen, met de hand, ja.

Stap 2.
De koe wordt kunstmatig geïnsemineerd en ze wordt zwanger. Dat is ze dan 9 maanden, net als een mens.

Stap 3.
Het kalfje wordt geboren. Het wordt diezelfde dag nog bij de moeder weggehaald en als het pech heeft krijgt het een dieet dat zeer weinig ijzer bevat, zodat het vlees 'mooi wit' blijft. Want dat kalf heeft dan bloedarmoede. Als het wat meer geluk heeft krijgt het goed te eten en wordt het snel geslacht om als kalfsvlees op iemands bord te belanden. Als het echt pech heeft, wordt het een nieuwe melkkoe en heeft het een lange lijdensweg te gaan.

Stap 4.
De koe geeft nu melk en is nu dus (eindelijk!) rendabel. Er wordt melk van haar afgenomen door middel van machines en als ze geluk heeft, gebeurt dat terwijl ze met andere dames op een draaimolen staat (wel tussen ijzeren stangen, natuurlijk). Als ze pech heeft staat ze de hele dag in hetzelfde kleine hok opgesloten en wordt daar de melkmachine op haar borsten aangesloten.

Stap 5.
Na een jaar geeft de koe geen melk meer. Herhaal stap 1 t/m 4.

Stap 6.
Na ongeveer 4 tot 5 jaar is de koe lichamelijk uitgeput. Haar melkproductie neemt daardoor af en zij levert dus niet meer genoeg geld op. De koe gaat naar de slachtfabriek om in een plastic bakje in de supermarkt te eindigen, of tussen een sesambolletje bij een fastfood restaurant. Als zij geluk heeft, wordt zij opgegeten. Als zij pech heeft is ze voor niks gestorven en wordt haar lichaam in de supermarkt al weggegooid, omdat het over datum is gegaan.
En dan nu de belangrijkste stap:
Wij kunnen hier iets aan doen! En het is hartstikke eenvoudig! Namelijk: geen koemelk meer drinken, of producten die hiervan gemaakt zijn eten.
Er zijn tegenwoordig reuze veel alternatieven te vinden, zelfs in de gewone supermarkt. Om enkele te noemen:

  • Om zo te drinken: er zijn zo veel opties. Veel soorten sojamelk, in allerlei heerlijke smaken, zoals bosvruchten, chocolade, macchiato en vanille. Er is ook havermelk, rijstmelk, amandelmelk, quinoamelk, en ook daarvan zijn heerlijke smaken. Je vindt ze bij de natuurwinkel.
  • In de koffie: klop wat naturel melk op in een pannetje, koop een pakje soya cuisine, of soya coffee creamer, maar net waar je tegenaan loopt bij jouw winkel.
  • Om mee te bakken: sojamelk is eiwitrijk en daarom het meest geschikt voor pannenkoeken. Voor gebak kan je prima andere soorten melk gebruiken, neem gewoon dezelfde hoeveelheid plantaardige melk als koemelk in het recept.
  • Yoghurt: er is heerlijke soja yoghurt op de markt, ook wel yofu genaamd. Bij de supermarkt is deze van het merk Alpro Soya, er is naturel maar er zijn ook varianten met lekkere smaakjes en vruchten erdoor. Bij de natuurwinkels is er meer keuze van het merk Provamel, die hebben ook kleine bakjes yofu met vezels en fruit erdoor.
  • Toetje: Er zijn veel toetjes bij de supermarkt van Alpro Soya, en het goede nieuws is dat deze super lang houdbaar zijn :-) er is chocolade, vanille en karamel. Bij de natuurwinkels vind je de biologiche variant van Provamel. Je kunt natuurlijk ook zelf rijstepap, custardvla of griesmeelpap maken. Volg je traditionele recept maar vervang de koemelk door een plantaardige melk. Mijn lief maakt graag vla flip van yofu, choco toetje en diksap.
  • Slagroom: Bij natuurwinkels is plantaardige slagroom te koop, van het merk Soyatoo. Ze hebben sojamelk en rijstmelkslagroom, die laatste vind ik zelf het lekkerst. Je kunt ook zelf slagroom maken, hiervoor zijn op internet recepten te vinden.
  • Ijs: Bij elke supermarkt vind je sorbetijs, geheel plaantaardig ijs op basis van fruit, water en suiker. Bij de beter gesorteerde winkel vind je ook soya ijs, in de smaken chocolade en vanille. Bij de natuurwinkel gaat er helemaal een wereld voor je open, daar zijn veel soorten plantaardig ijs, bijvoorbeeld van tofutti. Ik ben geen groot ijsfan, dus kan er niet zoveel over vertellen.
  • Roomkaas: Plantaardige roomkaas vind je bij de natuurwinkel, van het merk Tofutti. Er zijn meerdere varianten, naturel en kruiden. Ik vind ze errug lekker!
  • Kaas: Er zijn verschillende soorten namaak kaas op de markt, met namen als cheezly, sheese, etcetera. Ik vind de cheezly cheddar wel lekker om te smelten over de pizza, om kaasbroodje mee te maken of om kaaspannenkoeken. Je ziet: eigenlijk alleen gesmolten vind ik het lekker. Ik heb andere soorten broodbeleg leren waarderen sinds ik geen koemelk meer wil consumeren.
  • Kaas door de pasta: Edelgist vlokken (van de natuurwinkel) werken prima.
  • Kaassaus of over een ovenschotel: Met diezelfde edelgist vlokken zeer eenvoudig te bereiden, overige ingrediënten komen allen uit de supermarkt. Recept heb ik eerder geblogd.

Mis jij hier iets? Dan hoor ik het graag!

PS: er zit soms ook melk in voedingsmiddelen verstopt zoals in brood (vooral witbrood) en chips of koekjes (in de vorm van weipoeder). Bij brood is het overbodig, want het kan prima zonder. Zoek biologisch brood om zeker te weten dat je geen dierenleed eet.
Er zijn genoeg soorten chips zonder weipoeder. Naturel chips of naturel nacho's zijn sowieso vaak wel goed. Op deze website vind je ook veel informatie over welk voedsel plantaardig is. Deze wiki wordt door veel mensen onderhouden maar check toch altijd de ingrediënten voordat je iets koopt :-)

donderdag 24 februari 2011

Docu: Het Systeem

Anita Reerink is een Nederlandse filmmaker en actievoerder. Zij maakte de documentaire 'Het Systeem', over de vee-industrie in... Nederland!

Jawel, een documentaire in het Nederlands en óver Nederland. We zien veehouders aan het woord, maar ook artsen, wetenschappers, microbiologen en ook de burger op straat is niet overgeslagen. En ja, ook good old Gerda Verburg, voormalig minister van Landbouw, komt aan het woord.

Stel je voor, er ligt een plan op tafel om nieuwe kerncentrales te bouwen. Een stuk of 20, hier in Nederland, met als doel de opgewekte energie verkopen aan het buitenland. De winst gaat naar de sector en de gevaren van die centrales, ach joh, daar betalen we dan toch gewoon allemaal voor met onze belastingcenten?

Klinkt dat een beetje gek? Het is precies hoe het nu gaat met de vee-industrie. Anita vertelt er meer over. De documentaire duurt een klein uur en is hier te bekijken.


PS: share the knowledge! laat hem aan vrienden, vriendinnen, familie, collega's en kennissen zien. Lijkt het je wat om een filmavond met plantaardige hapjes erbij te organiseren? Ik help je er graag bij!

maandag 21 februari 2011

Ovenschotel koolraap, aardappel en 'kaas'saus

Afgelopen week zat er in het groentepakket een koolraap. Ik had deze bijzondere groente nog nooit gezien of gegeten, dus ging ik op internet op zoek naar wat ik ermee kon doen. Uiteindelijk besloot ik er een ovenschotel met aardappel en vega kaassaus van te maken, of een stoofpot met champignons en linzen. Doordat de knolgroente zo groot was hoefde ik uiteindelijk helemaal niet te kiezen - er gaat maar een halve in deze ovenschotel, de rest gebruikt ik voor de champignon-linzenschotel.

Enige probleem was dat ik erg veel moeite had om de koolraap te snijden, doordat ik for some reason flinke pijn in m'n pols heb. Ik vroeg mijn vriend om hulp, die nadat hij een geïntimideerde blik op de koolraap had geworpen met een flink mes aan de slag ging. Het dat eindigde in een komisch drama, inclusief klein bloedbad. Hoe dan ook is het uiteindelijk gelukt en zo stond er na enig geduld ´s avonds een heerlijke ovenschotel op tafel.

Voor dit recept moet je even langs de natuurwinkel. Daar vind je koolraap, haverroom en edelgistvlokken, een supergezond goedje waar je ook nog heel goed kaas mee kunt namaken. De 'kaas'saus uit dit recept komt uit het kookboek Vegan on the Cheap, een tof plantaardig basiskookboek van Robin Robertson. De saus is ook heel lekker bij de pasta, op de pizza en bij de Mexicaanse maaltijd in wraps. Waar zou jij het bij gebruiken?


Een koolraap doormidden gesneden

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 1/2 koolraap, in schijven
  • 500 gram aardappelen, in schijfjes
  • pakje haverroom
  • 1 theelepel peterselie
  • 1/2 theelepel roosmarijn
  • 1/4 theelepel dragon

Voor de kaassaus:
  • 40 gram edelgist
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1-2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 ruime theelepel zout
  • 500 mL sojamelk ongezoet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels appelciderazijn
  • 1 theelepel mosterd
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappelen 15 minuten en de koolraap iets korter, ongeveer 12 minuten. Meng de kruiden door de haverroom.

Neem een kleine sauspan en doe hierin de edelgist, maïzena, knoflookpoeder en zout. Zet de warmtebron aan en giet de sojamelk al roerende met een garde bij. Breng het geheel aan de kook en verwarm het totdat het dik wordt, ongeveer 1-2 minuten. Voeg dan de overige ingrediënten toe en roer goed.

Vul een ovenschotel met onderin de koolraap en daarboven de aardappelschijfjes. Giet de haverroom erbij, verdeel goed. Top af met de kaassaus en bak de schotel ongeveer 20 minuten.

Eet smakelijk!

zondag 20 februari 2011

Biologische voeding duur?

Voor de grap heb ik de afgelopen week eens bijgehouden wat we hebben uitgegeven aan voeding. (We = vriendlief & ik.) Het gaat dan alleen om de privé uitgaven, de uitgaven voor de Keuken hou ik natuurlijk sowieso wel bij maar tel ik hierin niet mee. Hetzelfde geldt voor de voeding van de 2 katten, daarvoor is een  apart budget.

Waarom ik dit doe? Om te laten zien dat het biologische voeding best betaalbaar is. Ook voor twee studenten zoals wij. Vriendlief wil niet meer dan 25 euro per week aan voeding uitgeven. Ik vind het niet erg om wat meer te betalen, maar om het eerlijk te houden is de richtlijn hier dus 50 euro per week.

We kochten bij De Natuurwinkel en de AH. Nou schrijf ik we, maar eigenlijk doe ik meestal de inkopen. Ik heb minder college dan mijn vriend (groot voordeel van HBO ten opzichte van universiteit!) en ook wat flexibelere tijden. Bovendien kook ik meestal omdat ik dat leuk vind, en dan is het wel handig om zelf de boodschappen te doen. Vriendje doet dan vaak de afwas, dus we zijn redelijk geëmancipeerd hier ;-)

Goed om te weten is wellicht ook dat ik een Groenpas van De Natuurwinkel heb. Dat is een kortingpas voor vaste klanten. Vorig jaar, toen ik nog bij een grote supermarkt keten werkte, kreeg ik in mei vakantiegeld en daar heb ik deze pas van gekocht. Voor 100 euro aanschafkosten krijg je een jaar lang 6% korting op álle boodschappen bij De Natuurwinkel. Let erop dat ze niet allemaal meedoen. Helaas wordt de winkel hier omgebouwd tot Ekoplaza en ik kan de pas niet meer verlengen na mei 2011. Tot die tijd geniet ik echter wel van de korting. Ongemerkt tikt het wel aan!



We kochten:

2x sojamelk zonder suiker 3,29
blok tempeh 2,23
hollandse groentetas 7,05
fruittas 7,05
volkorenbrood 2,15
1 kg meel 2,15
6 plakken bladerdeeg 2,72
500 gram margarine 2,15
250 gram kastanjechampignons 1,79
grote bol knoflook 0,72
1 kg uien 1,59
chocopasta extra puur 3,06
korianderplantje 1,08
totaal 36,64

en bij AH
3 kg aardappelen 3,49
2x 750 ml appel diksap 7,49 (bonus)
400 ml appel aardbei diksap 2,47 (bonus)
400 ml appel bessen diksap 2,47 (bonus)
totaal: 15,91

In totaal hebben we dus 52,55 uitgegeven.
In de groentetas zaten: savooiekool, 4 preien, 3 pastinaken en 1 heul grote koolraap
In de fruittas: mandarijnen, sinaasappels, appels en peren

Wat we allemaal aten voor die 52,55?
  • lasagna van pompoen en savooiekool 
  • lokaal-Mexicaanse pompoenschotel
  • romige soep met prei, winterpeen en aardappel (2x gemaakt, 4x van kunnen eten. jammie!)
  • gestoofde savooiekool met aardappel en smoky tempeh (gebakken met liquid smoke, heerlijke Amerikaanse smaakmaker)
  • ovenschotel met koolraap, aardappelschijfjes en vegan kaassaus
  • couscous met pastinaak, wortel en kikkererwten
Verder maakte ik ook nog een salade van kidneybonen en tempeh en een tofu-kruidenkaasdip voor op brood. Ik kookte een grote pan havermoutpap voor de ontbijtjes doordeweeks en in het weekend bakte ik nog een brood (ooit een oude broodbakmachine gekregen van mijn ouders). De margarine en bladerdeeg kocht ik om wat lekkers van te maken, maar toen werd ik ziek en is het er niet van gekomen.

Sommige ingrediënten hadden we al in huis, zoals alles van de Mexicaanse schotel. Ik ben een beetje een hamster! Maar dat heeft ook zijn voordelen. Zo hebben we nu een enorme voorraad diksap in huis, dat was 2e halve prijs, maar dat verdienen we wel weer terug, we gebruiken het veel. Om te drinken (lekker met spa rood!) maar ook om yoghurt, dressing of zuurkool aan te zoeten.

Koop jij biologische voeding?

zaterdag 19 februari 2011

Lokaal Mexicaans eten

Ondanks dat heerlijke zonnetje dat af en toe tevoorschijn komt, is het nog steeds winter in Nederland. Toch had ik gisteren erg zin in Mexicaans eten. Gelukkig kan je ook prima Mexicaans eten maken met oer-Hollandse wintergroenten. Laat de paprika's, courgettes en tomaten uit Afghanistan maar liggen, go green met pompoen!

Ik had nog een halve pompoen in de koelkast liggen. Met de overige helft had ik afgelopen maandag lasagna gemaakt en haar ega lag te wachten om opgepeuzeld te worden. Zoals ik al blogde ben ik ziekjes, vooral errug pijn in mijn gewrichten. Het moest dus een makkelijke maaltijd worden, en vooral 1 waarbij ik mijn pols niet zo hoefde te belasten!

Dat betekent dat ik de pompoen niet heb geschild, maar goed heb gewassen en met schil en al heb gekookt. (Zaten er niet heel veel vitaminen in de schil? ;-)) Ik vond het prima te eten zo, maar als je het jezelf stiekem toch wil aan doen om zo'n reus te schillen, tsja, dan moet je dat zelf weten natuurlijk. Gerst vind je bij de natuurwinkel, bij de graanproducten. Het lijkt op quinoa maar is lekker Hollands.


Lokaal-Mexicaanse pompoenschotel voor 4 personen

  • 200 gram gierst
  • 1 oranje pompoen
  • olie
  • 1 middelgrote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 blikje à 400 gram tomatenblokjes op sap (evt verse tomaten)
  • 200 gram kidney of bruine bonen
  • zout naar smaak
  • optioneel: verse koriander
Kook de gerst ongeveer 20 minuten zachtjes door.

Snijd de pompoen in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees vervolgens in blokjes. Kook de pompoen in 10 minuten gaar.

Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan. Snijd de ui grof en bak ongeveer 5 minuten, met de deksel op de pan. Pers de knoflook erboven uit en bak nog 1 minuut. Voeg de oregano, komijn en cayennepeper toe en bak 1 minuut, voeg wat water toe als de pan te droog is.

Doe vervolgens de tomatenblokjes en de bonen erbij. Verwarm en kook nog 5 minuten zachtjes door.

Giet de pompoen en gerst af en doe ze erbij in de hapjespan. Breng op smaak met zout en serveer eventueel met koriander.


Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?

donderdag 17 februari 2011

Wintergroentensoep

Deze week zaten er in mijn groentepakket onder andere 4 preien. Ik ben niet zo fan van prei, vind het geen probleem door de roerbak of pasta maar zou dat zelf niet doen. Prei-ovenschotel of iets dergelijks is ook niet aan mij besteed.

Maar ja, 4 preien, daar moest ik toch eens wat mee doen. Ik besloot om er een soep van te maken. Inspiratie voor deze romige soep heb ik van een veganistisch restaurant in Budapest, Napfényes Étterem. Dat restaurant heb ik ontdekt doordat ik een paar keer op het Sziget festival ben geweest, een groot muziekfestial op een eiland in de Donau. Het restaurant Napfényes stond daar elk jaar met een eetkraam waar alles plantaardig & biologisch was. Toen ik later op vakantie was ben ik nog een paar keer in hun restaurant gaan eten, ik zou willen dat er zoiets in Den Haag zat! Deze soep was een soep van de dag en werd mij geserveerd nadat ik net een paar uur had geschaatst. Mijn afkeer voor prei was gelijk genezen.

Deze soep vind ik zo lekker dat ik haar met de overige 2 preien nog eens heb gemaakt :-)




Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram aardappelen
  • 1 niet al te grote winterpeen
  • olie
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 preien
  • 2 groentebouillonblokjes
  • half pakje plantaardige room (bv rijst- of haverroom)
  • peper en zout naar smaak

Was de aardappelen en winterpeen en snijd ze in blokjes. Kook ze samen 15 minuten. Giet ze af en bewaar het kookwater! Snijd de prei in ringen van 1 cm en was ze goed.

Snijd de ui en verwarm 2 eetlepels olie in een ruime soeppan. Fruit de ui 5 minuten en pers dan de knoflook erboven uit. Bak nog 1 minuutje. Voeg de sambal en prei toe en roer goed. Bak dit ongeveer 5 minuten, roer af en toe.

Doe de aardappelen en peen erbij in de soeppan. Vul het afgegoten kookwater aan tot 1 liter en los hierin 2 bouillonblokjes op. Doe de bouillon bij de soep en kook het geheel nog 5 minuutjes.

Zet het gas uit. Pureer de soep met een staafmixer en doe dan de sojaroom erbij. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een broodje of als voorgerecht.


Wat is jouw favoriete gerecht met prei?

woensdag 16 februari 2011

Plantaardig uit eten

Naar aanleiding van mijn blog van afgelopen zondag, waarin ik iedereen uitnodigde om alle vragen die je ooit aan een veganist had willen stellen in een reactie te zetten, vroeg Winny mij wat ik doe als ik uit eten ga of bij vrienden eet. Een leuke vraag, waar ik graag uitgebreid op in ga :-)

Uit eten
De keuze is wat beperkter bij uit eten gaan. Er is in Den Haag een aantal vegetarische restaurantjes waar je ook vegan kunt eten, zoals de Hagedis, Water & Brood en het nieuwe Yeah. Als ik met omnivoren uit eten ga wordt het echter meestal geen vega restaurant. Ik ga dan graag naar etnische tentjes, bijvoorbeeld bij een tapas restaurant, of Mexicaans,  Indiaas, Thais, Indonesisch, of we gaan wokken. Je moet een beetje creatief zijn en het helpt vaak om vantevoren de menukaart op internet te bekijken en eventueel nog een telefoontje te plegen. Ik hoor ook wel eens dat mensen prima plantaardig hebben gegeten in allerhande restaurants, als de koks het maar vantevoren wisten. Sommige koks zijn heel stug en willen niet plantaardig koken, maar velen zien het als een leuke afwisseling. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Bij Mexicaans benadrukken om geen kaas of sour cream door het eten te doen, bij Indiaas vraag je of er niet in Ghee gebakken wordt en geen yoghurt/ei door de curry's en naanbroden zit. Bij de Chinees of Thai moet je erop letten dat er geen vis- of oestersaus wordt gebruikt, en dat je geen eiernoedels neemt. Ze hebben altijd ook rijst.
Bij een tapasrestaurant kan je broodjes tapenade nemen, en vaak aardappelgerechtjes in tomatensaus, gegrilde groenten, salades en gebakken champignons. Let erop dat dingen met een gefrituurd korstje en de aioli vaak ei bevatten.
Soms is er sorbet ijs als toetje. Mijn ervaring is echter dat velen niet weten wat sorbetijs is, zelf bij ijssalons is me dat wel eens overkomen! Sorbetijs is vruchten-waterijs waar in principe geen dierlijke ingrediënten in zitten. Vraag hier altijd nog om! Je kan natuurlijk ook een fruitsalade of een kopje koffie nemen.

Bij vrienden/familie
Hoe dat gaat is elke keer weer verschillend. Bij vrienden geef ik vaak suggesties voor het avondeten, sommigen weten wel 'n beetje wat ik wel en niet wil eten. Zo heb ik een vriendin die altijd mexicaans wil maken. Simpel, groenten in tomatensaus met kidneybonen, taco's, guacamole en salsa. Prima! Zo lang ik er niet elke week eet dan ;-)
Soms gaan we samen boodschappen doen en koken, of ik heb thuis nog wat restjes (gebeurt heel vaak, met mijn kookverslaving) en dan neem ik dat mee en bouwen we daar een maaltijd omheen.
Mijn ouders zijn gescheiden en gaan er beide anders mee om. Als ik bij mijn vader & stiefmoeder ga eten neem ik altijd zelf wat mee, een maaltijd uit de diepvries of andere kliekjes. Of ik eet een patatje ketchup mee of haal iets makkelijks uit de supermarkt, zoals een broodje falafel (balletjes falafel worden tegenwoordig in veel supermarkten verkocht!).
Mijn moeder heeft etenswaren op voorraad die lang bewaard kunnen blijven. Zo heeft ze wat vegaburgers in de vriezer, wat pakjes rijst in de kast die per portie in de magnetron gaan, en dan maken we er nog wat groenten bij. Zelf eten zij koolhydraatarm, meestal groenten & vlees, maar op deze manier kunnen we toch met zijn allen aan tafel.

Verjaardagen
Ongeveer 99 % van de taart die verkocht wordt bevat dierlijke ingrediënten. Dat vind ik erg jammer, vandaar dat ik daar met mijn bedrijf verandering in wil brengen ;-) Vaak bak ik een taart om mee te nemen naar een verjaardag, dit wordt enthousiast ontvangen en zo kan ik zelf ook meegenieten.
Er zijn vaak ook wel plantaardige hapjes, zoals (gemarineerde) olijven, allerlei soorten nootjes, pinda's, pretzels, en soms Japanse mix. Vele soorten chips zijn plantaardig, maar niet allemaal! Naturel chips is altijd safe, maar in bijvoorbeeld paprika chips zit veelal melk toegevoegd. Als de verpakking er nog is, kan je het even checken, en zo niet, kies ik er vaak voor om het niet te nemen. Zo'n ramp is het niet om een keer geen chips te eten ;-)
Ohja, vanzelfsprekend zijn tomaatjes, komkommer, augurkjes, ananas, en alle andere soorten groenten/fruit prima geschikt.

Het enige wat ik heel vervelend vind is gourmet, steengrillen en andere dingen waarbij dieren aan tafel gebakken worden. Ik vind die lucht zo doordringend, en heb dan geen trek meer. Dus die gelegenheden sla ik liever over. Maar ik ken ook veganisten die hier niet zo'n moeite mee hebben en dan is iets als gourmet natuurlijk prima aan te passen aan een plantaardig dieet, omdat je precies kunt maken wat je zelf wilt.

maandag 14 februari 2011

Happy Valentine´s Day!

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: het is de dag van de liefde! Verzonnen door een wenskaartengigant, of anders vast een andere producent ;-)
Hoewel ik mijn lief regelmatig verras, en hij mij ook trouwens, heb ik toch ook op deze 14 februari meegedaan aan 'de dag van de liefde'.



Ik heb een recept gemaakt uit het kookboek 'Party Vegan', het nieuwste kookboek van één van mijn favoriete auteurs Robin Robertson. (Ik ben ook erg fan van Vegan Planet en Vegan on the Cheap). Party Vegan bevat menu's, recepten, tips en ideeën voor allerlei soorten feestjes. Van de gangbare Kerstmis, Moederdag en Valentijnsdag tot buitenlandse feestdagen zoals St Patrick's Day, Halloween, Pesach & Cinco de Mayo. Maar de feestjes die altijd kunnen worden zeker niet overgeslagen, je vindt ook menu's voor een picknick, een toetjesfeest, een tapastafel en een kinderverjaardag.

Al met al een boek waar ik erg enthousiast over word, want wat is er nou beter dan een gezellige bijeenkomst combineren met plantaardige lekkernijen?

Speciaal voor mijn lief heb ik de Heart beet rösti gemaakt. Het is een heel simpel recept dat ik graag met jullie deel.







Je hebt nodig:

  • 1 rode biet
  • 1 grote aardappel
  • 1 middelgrote ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 35 gram meel
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/8 theelepel peper

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Was de biet goed. Rasp haar samen met de aardappel en de ui. Meng dit in een kom met de overige ingrediënten.

Doe bakpapier op de bakplaat en spray er wat olie op (of neem een fles en een kwastje, werkt ook prima). Neem de kom met het mengsel en schep het eruit met een lepel. Vorm een hart, zorg dat het min of meer plat is.

Bak 20 minuten in de oven. Neem dan een groot bord en haal de bakplaat uit de oven. Plaats het bord op het rösti hart en keer het geheel voorzichtig om zodat het hart is omgedraaid. (Werk met ovenhandschoenen!)
Vervolgens kan je met behulp van een spatel het hart weer op de bakplaat leggen. Bak de andere kant nog 20 minuten.

Lekker met een frisse salade en een seitanburger erbij. En misschien wat zelfgemaakte plantaardige sour cream erop.

Dit unieke Valentijnscadeau kost je niet meer dan een euro en 10 minuten werk. Je lief zal echter zeer verrast zijn!

PS: Vandaag is de laatste dag dat je kunt stemmen op je favoriete cupcake(s)! Vergeet het niet :-)

zaterdag 12 februari 2011

Heerlijke vega croissants

Dus jij dacht dat het voorbij was met de verse, knapperige croissantjes bij het ontbijt op bed, sinds je bent overgestapt op een plantaardig dieet? Wrong!

Toegegeven, in de meeste croissants zit roomboter, en soms zit er ook ei in. Je kan daardoor niet zo makkelijk een plantaardig croissantje bij de bakker halen, maar niet getreurd: in de koeling van de AH vind je een heerlijk, plantaardig alternatief!






Zo uit m'n hoofd weet ik niet of de variant van Danerolles ook geheel plantaardig is. Deze huismerkversie in elk geval wel! (Evenals de knoflookbroodjes en het pizzadeeg dat je ernaast vindt in de koeling.)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pot koffie, snijd wat fruit en niet te vergeten: rol croissantjes! Je kan de croissants nog luxer maken door er chocolade in te doen, bijvoorbeeld pure hagelslag of een stukje pure chocolade. Of bestrooi ze met kaneel en wat suiker.


De croissantjes moeten dan 10-15 minuten in de oven, let even op de verpakking ;-) het verschilt ook per oven, heb ik gemerkt.



Serveer met jam of hagelslag, of plantaardig broodbeleg naar keuze :-)

Wat eet jij graag bij je ontbijt op bed?

vrijdag 11 februari 2011

Getest: witte chocola met nootjes van Schakalode

Vorige week was ik op zoek naar plantaardige koffiemelk-kuipjes. Dit omdat ik graag mijn gasten een koffie met melk aan biedt, maar niet wil dat hier dieren voor lijden. Hoewel ik de cupjes niet in Nederland heb gevonden, heb ik wel leuke reacties ontvangen. Zo tweette ik erover met Provamel en ik heb gemaild met iemand van Veggiedeli.nl, dé plantaardige webshop. Ik kreeg snel een bericht terug van Henk: toevallig was hij net in gesprek geweest over dit soort producten! Diezelfde avond nog stonden er drie soorten koffie'melk' op de webshop te koop (de dag erna is er nog één aan toegevoegd). Zo stonden er zakjes plantaardige koffiecreamer op, maar ook meerdere soorten vegan koffiemelk in grotere verpakkingen.

Zodra ik tijd had om te bestellen, heb ik gelijk wat zakjes besteld om uit te proberen. Ik vond het de verzendkosten en moeite niet waard voor enkel die creamers, dus ik deed er ook een pakje koffie'room' bij, en terwijl ik bezig was met web-shoppen zag ik nog veel meer lekkere dingen. Uiteindelijk bestelde ik ook nog Velami (me loves vegetable salami :-)), plantaardige 'zalm'filet, witte schakalode met nootjes (ook geheel plantaardig) en een zakje vega snoepjes voor mijn lief. Sommigen zullen zich misschien afvragen waarom snoepjes? Da's heel simpel en tegelijkertijd ook heel triest. In traditionele snoep en drop zit gelatine. Dat is een mooi woord wat staat voor gemalen botten van koeien, kalfjes, varkens of biggetjes (of wie weet wat voor dieren nog meer). Dat eet ik dus niet! Nou ben ik sowieso niet zo van de snoepjes, nooit echt geweest, maar mijn lief is er gek op. Plantaardige drop (van het merk Panda, te koop bij de Tuinen of de natuurwinkel) vond hij al héérlijk, ik hoop dat hetzelfde opgaat voor deze snoepjes.



Ik kon het niet laten om gelijk de schakalode uit te proberen. Mijn mening:

De witte chocolade is errug lekker, lekkerder dan rijstmelkchocolade. Tegelijkertijd had ik spijt dat ik de variant met noten had genomen. Ik had verwacht lekker grote hazelnoten of iets ergelijks aan te treffen in de reep chocolade. Helaas, het waren hele kleine stukjes noot die meer leken op rice crispy's. En dat is nou iets wat ik nooit lekker heb gevonden. Chocola, chocopasta of cornflakes met rice crispy's (zonder ook trouwens), laat mij alsjeblieft slapen! ;-)





Anyways, als je dit wel lekker vindt, is deze schakalode een onwijze aanrader. Zo niet, niet getreurd: er is ook witte schakalode zónder noten, alsmede 'melk' en pure varianten. Veggiedeli verkoopt ook allerlei soorten plantaardige kaas en salades voor op brood, een aanrader!

Ik geef deze chocola een 7, want de witte chocola zelf was toch wel erg lekker.

maandag 7 februari 2011

De plantaardige lunchbox

Ik schreef al eerder over alle de vele mogelijkheden die er zijn om een boterham plantaardig te beleggen. Maar ik moet even iets bekennen: ik eet eigenlijk niet zoveel brood. Daar zijn meerdere redenen voor. Brood gaat mij snel vervelen, ondanks al die variatiemogelijkheden in het beleg vind ik het eentonig om tweemaal per dag een broodmaaltijd te eten. Bovendien heb ik erg snel weer honger na het eten van boterhammen, ook al zijn ze 100% volkoren: het vult niet goed. Verder eet ik liever gevarieerd, in plaats van zoveel koolhydraten. En goed brood is best duur.

Anyways, dit is absoluut geen pleidooi tegen het eten van brood, want iedereen moet gewoon lekker doen waar die zin in heeft ;-). Maar mensen zijn vaak verbaasd als ik vertel dat ik weinig brood eet. Vandaag een blogje over wat ik dan wél eet.

In de warmere helft van het jaar vind ik het heerlijk om te ontbijten met fruit. Lekker sappig uit de hand of verwerkt in een smoothie: het geeft een frisse start van de dag. Echter als het zo koud is als nu ben ik mijn bed niet uit te krijgen zonder lekkere warme pap, die ik meestal maak van havermout, plantaardig melk en kaneel. Daarbij een bakkie koffie of thee, waar ik zin in heb. Heerlijk!

De lunch wordt iets lastiger, want dat is veelal onderweg. Als ik thuis ben, zoals de afgelopen weken, eet ik heerlijke soepen, salades, en wat al niet. Vandaag volg ik echter weer colleges dus er moet wat te bikken meegenomen worden. Bijna een jaar geleden alweer kwam ik op deze geweldige website waar ze bento boxen verkopen. Ik kende de term Bento van Amerikaanse fora, waar velen enthousiast elke dag hun lunch in zo'n ding meenemen. Maar voor een ieder die het niet kent, hier een foto:


Het is een trommel die als een laptop open gaat, waarin je diverse formaten bakjes kunt doen. Zo kan je allerlei kleinere dingen mee nemen en heb je een zeer gevarieerde lunch. Je kunt natuurlijk ook de hele box volstoppen met hetzelfde, maar dan kan je net zo goed een tupperware bakje met losse vork meenemen ;-)

Vandaag eet ik een heerlijke salade van rucola, raapsteel, rode biet en rozijnen, met daarbij in dat schattige kleine bakje een dressing van appeldiksap, verse citroensap, olijfolie en mosterd. Dit recept heb ik op een kookworkshop geleerd afgelopen zaterdag, het is heerlijk! In het bruine zakje rechts zit een mix van geroosterde sesamzaadjes, zonnebloem- en pompoenpitten, die doe ik er vlak voor het eten nog door.
Rechtsonderin de bento zie je hachee van kleine sojabrokjes (TVP), en daarboven een sinaasappel.

Verder vul ik een thermosfles met koffie en stop ik nog wat fruit in mijn tas, zo kan ik er een hele dag tegenaan.


Neem jij je lunch mee van thuis? Of koop je het liever?

zaterdag 5 februari 2011

Focaccia

Afgelopen maandag bakte ik een focaccia. Voor wie daar nog nooit van gehoord heeft: een focaccia is een Italiaans gekruid brood, dat vaak nog lekkere extra's zoals olijven, zongedroogde tomaatjes of gegrilde paprika bevat. Het is heerlijk bij soep of andere (Italiaane) maaltijden, maar ook als tussendoortje.

Voor 1 brood heb je nodig:

  • 250 gram meel
  • 1/2 zakje of 4 gram gist
  • olijfolie
  • 125 mL lauw water
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram olijven in plakjes
  • zeezout in de molen
  • 1 theelepel roosmarijn

 Meng het meel met de gist, 2 eetlepels olijfolie en het water en zout. Kneed dit tot een soepel deeg. Voeg dan de olijven door en kneed nogmaals, zodat deze goed verspreid door het deeg worden. Vorm een bol, bestrijk deze met 1 eetlepel olijfolie en zet afgedekt weg op een warme plaats om 1 uur te rijzen. (Gisten houden van ongeveer 37 graden celsius. Ik zet de kom op de radiator)

Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Leg deze op een bakplaat (mét bakpapier) en laat zo nog 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Bestrijk de focaccia met 1 eetlepel olie en strooi er zeezout en roosmarijn over. Bak 15 minuten.

vrijdag 4 februari 2011

Ovenschotel rode kool met tofu-'kaas' en aardappelpuree

Gisteren twitterde ik over de aanbieding bij de AH: deze week is alle tofu afgeprijsd. De naturel tofu (blok), gekruide en milde reepjes en het tofu gehakt zijn geheel plantaardig & biologisch. Ik heb dus even ingeslagen en ben ermee aan het koken gegaan.

In mijn groentepakket zat een rode kool, waar ik een ovenschotel mee wou maken. Tot nu toe had ik enkel nog rode kool uit de diepvries gekocht (i know, right), dit was voor mij de eerste keer dat ik met zo'n hele kool in de handen stond. What to do? Het is een slowfood-recept geworden, die wat voorbereiding vergt en ook nog 3 kwartier bereidingstijd. Die tijd heb ik echter nuttig besteed door ondertusen kokosmakaronen te bakken, als de oven toch zo lang aan staat... ;-)

Anyway, het is natuurlijk mogelijk dit recept aan te passen aan en zo tijd te besparen. Neem dan rode kool met appel uit de vriezer of blik, en aardappelpuree uit een zakje (let op dat er geen melk in zit). Ik moet wel toegeven, dat dat bij lange na niet zoveel voldoening geeft als het zelf raspen van de kool en het stampen van de piepers. En de smaak is zoveel beter!




Voor 4 personen heb je nodig:

  • een op 170 graden voorverwarmde oven


Voor de tofu-'kaas' laag:
  • 1 pak tofu (325 gram uitlekgewicht)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels edelgist (natuurwinkel)
  • 1/2 theelepel basilicum
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
Laat de tofu goed uit lekken, knijp eventueel vocht er voorzichtig uit. Verkruimel de tofu totdat het de structuur van ricotta kaas heeft. Voeg dan alle ingrediënten toe en roer goed. Zet de tofu een half uur apart, om de smaken te laten intrekken.


Voor de aardappelpuree
  • 1 kg aardappels
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1 ruime theelepel mosterd
  • 4 eetlepels sojamelk, of andere plantaardige melk
Schil de aardappel en snijd doormidden. Kook ze 20 minuten.
Voeg dan de overige ingrediënten toe en stamp fijn.


Voor de rode kool:
  • 1/4 rode kool
  • 1 appel
  • 1/2 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel karwij
Rasp de rode kool. Schil de appel en snijd in stukjes. Meng de specerijen erdoorheen.


Tenslotte:

Vul een vierkante ovenschaal met het rode kool-mengsel. Doe de aardappelpuree hierboven op, verdeel gelijkmatig en maak de bovenkant plat. Top af met het tofu-'kaas' mengsel.
Bak 3 kwartier in de oven.

Maak eventueel nog een salade voor erbij met wat overgebleven rode kool en groene bladgroente. Eet smakelijk!

donderdag 3 februari 2011

Gebak zonder ei

Het is jullie vast niet ontgaan dat het gebak dat ik maak geen eieren bevat. Gisteren kreeg ik van Nina (van de blog Recepten met een goed verhaal) de vraag hoe zij het beste een ei in een recept voor cake kon vervangen.

  • 1/2 geprakte of geblende banaan (in muffins, cake, pannenkoeken)
  • 3 eetlepels geblende silken tofu ( in dichte cake (niet luchtig) of brownies)
  • 1 1/2 eetlepel egg replacer (natuurwinkel) + 2 eetlepels water (in cookies of andere krokante dingen)
  • 4 eetlepels yofu (muffins, cakes)
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad + 3 eetlepels water (in gebak met sterke smaak, dan proef je het niet)
  • 3 eetlepels appelmoes

In sommige producten blijkt ei echter geheel overbodig te zijn. Zo bak ik al jaren pannenkoeken met alleen pannenkoekenmix sojamelk. Okee, ik geef toe, ik meng eigenlijk vaak zelf de pannenkoekenmix: beetje meel, bakpoeder en klaar. Veel goedkoper! Je kan dan ook nog afwisselen met bijvoorbeeld maïsmeel of boekweit. Ook lekker.
En zoals ik eerder deze week blogde zijn ook wafels prima te bereiden zonder eieren.

Ik eet graag scrambled tofu, een goede vervanger voor roerei of gebakken ei op zondagochtend. Ook frittata en quiche maak ik graag met tofu, er komt geen ei aan te pas! In het kookboek 'Vegan Brunch' van Isa Chandra Moskowitz staan ook recepten voor een tofu omelet. Die heb ik echter nog niet geprobeerd, wie weet binnenkort.

Zijn er recepten met ei die jij graag plantaardig zou willen maken? Laat het me weten!

woensdag 2 februari 2011

Hartige wafels

Tot ik ongeveer een maand geleden het kookboek 'The Global Vegan Waffle Cookbook' aanschafte, was het fenomeen hartige wafels & toppings ook mij geheel onbekend. Echter na het wafelfeest van afgelopen zaterdag ben ik ervan overtuigd dat wafels eigenlijk met alles te combineren zijn. Use your imagination!

Ik bakte sesamwafels en serveerde die met falafelballetjes, hummus, salade, komkommer en olijven. Mijn lief en ik hebben zitten smullen! Het recept van de sesamwafels is afkomstig uit het eerder genoemde kookboek.

Voor 8 wafels:
  • 3/4 cup bloem
  • 3/4 cup meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels bak soda
  • 1 1/4 theelepel zout
  • 1/2 cup geroosterde sesamzaadjes
  • 1 1/2 cup + 2 eetlepels plantaardige melk
  • 1/2 cup tahin (sesampasta, te koop bij de natuurwinkel)
  • 1/4 cup zonnebloemolie
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 2 eetlepels citroensap



Verwarm je wafelijzer.


Meng de bloem, meel, bakpoeder, baking soda, zout en sesamzaadjes in een grote kom. In een aparte schaal meng je de sojamelk, tahine, olie, lijnzaad en citroensap. (noot: de lijnzaad maal ik zelf in een blender, je kan ook een koffiemolen gebruiken)


Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Meng goed met een garde, er mogen geen klontjes meer in zitten.

Spray het wafelijzer aan beide kanten in met olie. Neem een mok of cup om beslag in het ijzer te gieten, zorg ervoor dat ongeveer 2/3 van het wafelijzer is bedekt met beslag. Als het te veel of te weinig is, pas je de hoeveelheid aan bij de volgende wafels.

Bak beide kanten ongeveer 5 minuten. De baktijd is afhankelijk van je wafelijzer, bij mij duurt het ongeveer zo lang.

PS: Als je voor mei 2012 (ja, je leest het goed, je hebt nog ruim een jaar) 'The Global Vegan Waffle Cookbook' aanschaft, steun je een plantaardig doel. De auteurs van dit boek willen namelijk 50.000 dollar aan een goed doel doneren, als er voor die tijd 25.000 exemplaren verkocht zijn! Je kunt het boek bestellen via www.thebookdepository.co.uk, een Britse website die wereldwijd bezorgt zonder verzendkosten.

dinsdag 1 februari 2011

Dagje plantaardig

Gisteren was het weer Plantaardig Maandag. Om een idee te geven van een plantaardig dagmenu, heb ik eens bijgehouden wat ik zoal heb gegeten.

Op verzoek heb ik erbij gezet hoeveel de maaltijden me gekost hebben. Een geheel plantaardig dagmenu kan nog vele male eenvoudiger, meestal geef ik rond de 30 euro aan boodschappen uit. Ik heb een sterretje* gezet bij de producten die biologisch zijn.


Ontbijt:
2 maïsmeelwafels, 1 met hummus*, 1/2 met olijvenspread* en 1/2 met chocoladepasta* (0,95)
Een kop (fairtrade) koffie* (0,10)

Tussendoor:
Kommetje yofu (plantaardige yoghurt) met stukjes appel*, lijnzaad en kaneel (0,85)

Lunch:
Italiaanse tomatensoep met bloemkool* en witte bonen (0,80)
Focaccia met olijven (0,35)

Tussendoor:
1 appel*, 1 sinaasappel* (0,70)

Diner:
Volkoren spaghetti* met spinazie*, olijven en cashewnoten in kruiden-roomsaus (op basis van alpro cuisine) (1,42)
Salade met vinaigrette (0,25)

Toetje:
Vanillevla, van alpro soya (0,20)

En later op de avond nog een heerlijke koffie* verkeerd met opgeklopte sojamelk. (0,26)




De totale kosten van dit dagmenu zijn 5,88.


Wat heb jij gegeten op Plantaardig Maandag?
En hoeveel geef jij meestal uit aan de boodschappen?