woensdag 2 februari 2011

Hartige wafels

Tot ik ongeveer een maand geleden het kookboek 'The Global Vegan Waffle Cookbook' aanschafte, was het fenomeen hartige wafels & toppings ook mij geheel onbekend. Echter na het wafelfeest van afgelopen zaterdag ben ik ervan overtuigd dat wafels eigenlijk met alles te combineren zijn. Use your imagination!

Ik bakte sesamwafels en serveerde die met falafelballetjes, hummus, salade, komkommer en olijven. Mijn lief en ik hebben zitten smullen! Het recept van de sesamwafels is afkomstig uit het eerder genoemde kookboek.

Voor 8 wafels:
 • 3/4 cup bloem
 • 3/4 cup meel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels bak soda
 • 1 1/4 theelepel zout
 • 1/2 cup geroosterde sesamzaadjes
 • 1 1/2 cup + 2 eetlepels plantaardige melk
 • 1/2 cup tahin (sesampasta, te koop bij de natuurwinkel)
 • 1/4 cup zonnebloemolie
 • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
 • 2 eetlepels citroensapVerwarm je wafelijzer.


Meng de bloem, meel, bakpoeder, baking soda, zout en sesamzaadjes in een grote kom. In een aparte schaal meng je de sojamelk, tahine, olie, lijnzaad en citroensap. (noot: de lijnzaad maal ik zelf in een blender, je kan ook een koffiemolen gebruiken)


Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Meng goed met een garde, er mogen geen klontjes meer in zitten.

Spray het wafelijzer aan beide kanten in met olie. Neem een mok of cup om beslag in het ijzer te gieten, zorg ervoor dat ongeveer 2/3 van het wafelijzer is bedekt met beslag. Als het te veel of te weinig is, pas je de hoeveelheid aan bij de volgende wafels.

Bak beide kanten ongeveer 5 minuten. De baktijd is afhankelijk van je wafelijzer, bij mij duurt het ongeveer zo lang.

PS: Als je voor mei 2012 (ja, je leest het goed, je hebt nog ruim een jaar) 'The Global Vegan Waffle Cookbook' aanschaft, steun je een plantaardig doel. De auteurs van dit boek willen namelijk 50.000 dollar aan een goed doel doneren, als er voor die tijd 25.000 exemplaren verkocht zijn! Je kunt het boek bestellen via www.thebookdepository.co.uk, een Britse website die wereldwijd bezorgt zonder verzendkosten.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb altijd gedacht dat bakpoeder hetzelfde als baking soda was... Help me out!! (trouwens weinig mislukkingen hier op bakgebied, anders was ik waarschijnlijk al eerder achter gekomen!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Don't worry, het verschil is klein. Baking soda = natriumbicarbonaat. Voeg er zuur aan toe in een recept (bv azijn) en het zal omgezet worden in water en CO2. Die koolstofdioxide zorgt ervoor dat je gebak rijst en luchtig wordt :-)

  Tot zo ver het chemische verhaal. In bakpoeder zit: dinatriumdifosfaat, natriumbicarbonaat en tarwezetmeel. Nothing to worry about, dus! Ik zou er alleen wat meer van gebruiken, omdat het hoofdbestanddeel geen baking soda is.

  Baking soda kun je kopen bij de toko. Het schijnt dat je er ook goed mee kunt schoonmaken en ik hoor ook dat het samen met maïzena werkt als deodorant. Niet zelf uitgeprobeerd, though ;-)

  BeantwoordenVerwijderen