Vroeger stond ik er nooit zo bij stil. Maar op een gegeven moment kreeg ik steeds meer interesse in voeding en wou ik weten waar mijn voeding nou precies vandaan komt. De volgende kennis heb ik uit allerlei boeken en documentaires, als je denkt dat er iets niet klopt hoor ik het graag, dan zal ik het opzoeken.
De weg naar koemelk
Stap 1.
Je hebt stieren nodig. Stieren met goede, gewenste genen, dus die moeten daarop eerst geselecteerd of doorgefokt worden. Van zo'n stier wordt dan sperma genomen, met de hand, ja.
Stap 2.
De koe wordt kunstmatig geïnsemineerd en ze wordt zwanger. Dat is ze dan 9 maanden, net als een mens.
Stap 3.
Het kalfje wordt geboren. Het wordt diezelfde dag nog bij de moeder weggehaald en als het pech heeft krijgt het een dieet dat zeer weinig ijzer bevat, zodat het vlees 'mooi wit' blijft. Want dat kalf heeft dan bloedarmoede. Als het wat meer geluk heeft krijgt het goed te eten en wordt het snel geslacht om als kalfsvlees op iemands bord te belanden. Als het echt pech heeft, wordt het een nieuwe melkkoe en heeft het een lange lijdensweg te gaan.
Stap 4.
De koe geeft nu melk en is nu dus (eindelijk!) rendabel. Er wordt melk van haar afgenomen door middel van machines en als ze geluk heeft, gebeurt dat terwijl ze met andere dames op een draaimolen staat (wel tussen ijzeren stangen, natuurlijk). Als ze pech heeft staat ze de hele dag in hetzelfde kleine hok opgesloten en wordt daar de melkmachine op haar borsten aangesloten.
Stap 5.
Na een jaar geeft de koe geen melk meer. Herhaal stap 1 t/m 4.
Stap 6.
Na ongeveer 4 tot 5 jaar is de koe lichamelijk uitgeput. Haar melkproductie neemt daardoor af en zij levert dus niet meer genoeg geld op. De koe gaat naar de slachtfabriek om in een plastic bakje in de supermarkt te eindigen, of tussen een sesambolletje bij een fastfood restaurant. Als zij geluk heeft, wordt zij opgegeten. Als zij pech heeft is ze voor niks gestorven en wordt haar lichaam in de supermarkt al weggegooid, omdat het over datum is gegaan.
En dan nu de belangrijkste stap:
Wij kunnen hier iets aan doen! En het is hartstikke eenvoudig! Namelijk: geen koemelk meer drinken, of producten die hiervan gemaakt zijn eten.
Er zijn tegenwoordig reuze veel alternatieven te vinden, zelfs in de gewone supermarkt. Om enkele te noemen:
- Om zo te drinken: er zijn zo veel opties. Veel soorten sojamelk, in allerlei heerlijke smaken, zoals bosvruchten, chocolade, macchiato en vanille. Er is ook havermelk, rijstmelk, amandelmelk, quinoamelk, en ook daarvan zijn heerlijke smaken. Je vindt ze bij de natuurwinkel.
- In de koffie: klop wat naturel melk op in een pannetje, koop een pakje soya cuisine, of soya coffee creamer, maar net waar je tegenaan loopt bij jouw winkel.
- Om mee te bakken: sojamelk is eiwitrijk en daarom het meest geschikt voor pannenkoeken. Voor gebak kan je prima andere soorten melk gebruiken, neem gewoon dezelfde hoeveelheid plantaardige melk als koemelk in het recept.
- Yoghurt: er is heerlijke soja yoghurt op de markt, ook wel yofu genaamd. Bij de supermarkt is deze van het merk Alpro Soya, er is naturel maar er zijn ook varianten met lekkere smaakjes en vruchten erdoor. Bij de natuurwinkels is er meer keuze van het merk Provamel, die hebben ook kleine bakjes yofu met vezels en fruit erdoor.
- Toetje: Er zijn veel toetjes bij de supermarkt van Alpro Soya, en het goede nieuws is dat deze super lang houdbaar zijn :-) er is chocolade, vanille en karamel. Bij de natuurwinkels vind je de biologiche variant van Provamel. Je kunt natuurlijk ook zelf rijstepap, custardvla of griesmeelpap maken. Volg je traditionele recept maar vervang de koemelk door een plantaardige melk. Mijn lief maakt graag vla flip van yofu, choco toetje en diksap.
- Slagroom: Bij natuurwinkels is plantaardige slagroom te koop, van het merk Soyatoo. Ze hebben sojamelk en rijstmelkslagroom, die laatste vind ik zelf het lekkerst. Je kunt ook zelf slagroom maken, hiervoor zijn op internet recepten te vinden.
- Ijs: Bij elke supermarkt vind je sorbetijs, geheel plaantaardig ijs op basis van fruit, water en suiker. Bij de beter gesorteerde winkel vind je ook soya ijs, in de smaken chocolade en vanille. Bij de natuurwinkel gaat er helemaal een wereld voor je open, daar zijn veel soorten plantaardig ijs, bijvoorbeeld van tofutti. Ik ben geen groot ijsfan, dus kan er niet zoveel over vertellen.
- Roomkaas: Plantaardige roomkaas vind je bij de natuurwinkel, van het merk Tofutti. Er zijn meerdere varianten, naturel en kruiden. Ik vind ze errug lekker!
- Kaas: Er zijn verschillende soorten namaak kaas op de markt, met namen als cheezly, sheese, etcetera. Ik vind de cheezly cheddar wel lekker om te smelten over de pizza, om kaasbroodje mee te maken of om kaaspannenkoeken. Je ziet: eigenlijk alleen gesmolten vind ik het lekker. Ik heb andere soorten broodbeleg leren waarderen sinds ik geen koemelk meer wil consumeren.
- Kaas door de pasta: Edelgist vlokken (van de natuurwinkel) werken prima.
- Kaassaus of over een ovenschotel: Met diezelfde edelgist vlokken zeer eenvoudig te bereiden, overige ingrediënten komen allen uit de supermarkt. Recept heb ik eerder geblogd.
Mis jij hier iets? Dan hoor ik het graag!
PS: er zit soms ook melk in voedingsmiddelen verstopt zoals in brood (vooral witbrood) en chips of koekjes (in de vorm van weipoeder). Bij brood is het overbodig, want het kan prima zonder. Zoek biologisch brood om zeker te weten dat je geen dierenleed eet.
Er zijn genoeg soorten chips zonder weipoeder. Naturel chips of naturel nacho's zijn sowieso vaak wel goed. Op deze website vind je ook veel informatie over welk voedsel plantaardig is. Deze wiki wordt door veel mensen onderhouden maar check toch altijd de ingrediënten voordat je iets koopt :-)
Je hebt de Liebster Blog Award gewonnen :)
BeantwoordenVerwijderenCheck mijn blog voor details
x I.
Hi Chantal,
BeantwoordenVerwijderenEcht een hele goede post. Theoretisch ben ik volledig met je eens. Mijn probleem is dat ik met mannen samenwoon en voor hun is soja niet geschikt omdat soja een stof bevat die op oestrogeen lijkt en daardoor is soja niet erg geschikt voor mannen (ga eens googlen).
Ik vervang dus niet maar minimaliseer de consumptie van zuivel bij ons...
En ik zal eerlijk zijn: van kaas moet ik nog gewoon afkicken...
Maar wel een hele goede samenvatting.
Vindt je het goed als ik een speciale link maar naar deze post over melk?
Gr,
NZ
Hi NZ,
BeantwoordenVerwijderenDankjewel :) Natuurlijk mag je linken, graag zelfs! Wist je dat kaas ook echt verslavend werkt. Er zit een eiwit in zeer hoge concentratie in, ik weet even niet meer welke. Het zit in koemelk om te zorgen dat het kalf wil blijven drinken, op zich een mooi trucje van moeder natuur.
Wat de gezondheidseffecten van soja betreft, daar zijn inderdaad verschillende meningen over. Ik denk zelf dat soja met mate geen kwaad kan, omdat het in Aziatische landen al honderden jaren wordt geconsumeerd. De website food-info.net vind ik een betrouwbare informatie bron en zij schrijven dat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van soja (http://www.food-info.net/nl/national/ww-soja.htm#2). Ik denk dat het hoe dan ook goed is om gevarieerd te eten en koop dan ook regelmatig andere soorten plantaardige melk, en we eten veel verschillende peulvruchten bij het avondeten.
NZ, al die enge verhalen over soja zijn niet waar.
BeantwoordenVerwijderenDit is het wetenschappelijke artikel dat echt de moeite waard is om te lezen. Alle fabels worden behandeld, met vermeldingen over desbetreffende wetenschappelijke studies
http://www.veganhealth.org/articles/soymessina