zaterdag 19 februari 2011

Lokaal Mexicaans eten

Ondanks dat heerlijke zonnetje dat af en toe tevoorschijn komt, is het nog steeds winter in Nederland. Toch had ik gisteren erg zin in Mexicaans eten. Gelukkig kan je ook prima Mexicaans eten maken met oer-Hollandse wintergroenten. Laat de paprika's, courgettes en tomaten uit Afghanistan maar liggen, go green met pompoen!

Ik had nog een halve pompoen in de koelkast liggen. Met de overige helft had ik afgelopen maandag lasagna gemaakt en haar ega lag te wachten om opgepeuzeld te worden. Zoals ik al blogde ben ik ziekjes, vooral errug pijn in mijn gewrichten. Het moest dus een makkelijke maaltijd worden, en vooral 1 waarbij ik mijn pols niet zo hoefde te belasten!

Dat betekent dat ik de pompoen niet heb geschild, maar goed heb gewassen en met schil en al heb gekookt. (Zaten er niet heel veel vitaminen in de schil? ;-)) Ik vond het prima te eten zo, maar als je het jezelf stiekem toch wil aan doen om zo'n reus te schillen, tsja, dan moet je dat zelf weten natuurlijk. Gerst vind je bij de natuurwinkel, bij de graanproducten. Het lijkt op quinoa maar is lekker Hollands.


Lokaal-Mexicaanse pompoenschotel voor 4 personen

  • 200 gram gierst
  • 1 oranje pompoen
  • olie
  • 1 middelgrote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 blikje à 400 gram tomatenblokjes op sap (evt verse tomaten)
  • 200 gram kidney of bruine bonen
  • zout naar smaak
  • optioneel: verse koriander
Kook de gerst ongeveer 20 minuten zachtjes door.

Snijd de pompoen in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees vervolgens in blokjes. Kook de pompoen in 10 minuten gaar.

Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan. Snijd de ui grof en bak ongeveer 5 minuten, met de deksel op de pan. Pers de knoflook erboven uit en bak nog 1 minuut. Voeg de oregano, komijn en cayennepeper toe en bak 1 minuut, voeg wat water toe als de pan te droog is.

Doe vervolgens de tomatenblokjes en de bonen erbij. Verwarm en kook nog 5 minuten zachtjes door.

Giet de pompoen en gerst af en doe ze erbij in de hapjespan. Breng op smaak met zout en serveer eventueel met koriander.


Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?

3 opmerkingen:

  1. Komt goed uit, deze pompoen 'anders', ik heb er nog een liggen en eigenlijk had ik er niet zo'n zin meer in, maar dit lijkt me lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn favoriete recept met pompoen is pittige soep.
    Met cocosolie, ui, patak pasta, peper of groene tabasco, bouillon en pompoenblokjes. Afmaken met een ietsiepietsie suiker of een zoetje en met de staafmixer.

    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pompoen schillen is toch niet zo moeilijk? :))) Met een groenteschiller dan.

    BeantwoordenVerwijderen