woensdag 16 februari 2011

Plantaardig uit eten

Naar aanleiding van mijn blog van afgelopen zondag, waarin ik iedereen uitnodigde om alle vragen die je ooit aan een veganist had willen stellen in een reactie te zetten, vroeg Winny mij wat ik doe als ik uit eten ga of bij vrienden eet. Een leuke vraag, waar ik graag uitgebreid op in ga :-)

Uit eten
De keuze is wat beperkter bij uit eten gaan. Er is in Den Haag een aantal vegetarische restaurantjes waar je ook vegan kunt eten, zoals de Hagedis, Water & Brood en het nieuwe Yeah. Als ik met omnivoren uit eten ga wordt het echter meestal geen vega restaurant. Ik ga dan graag naar etnische tentjes, bijvoorbeeld bij een tapas restaurant, of Mexicaans,  Indiaas, Thais, Indonesisch, of we gaan wokken. Je moet een beetje creatief zijn en het helpt vaak om vantevoren de menukaart op internet te bekijken en eventueel nog een telefoontje te plegen. Ik hoor ook wel eens dat mensen prima plantaardig hebben gegeten in allerhande restaurants, als de koks het maar vantevoren wisten. Sommige koks zijn heel stug en willen niet plantaardig koken, maar velen zien het als een leuke afwisseling. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Bij Mexicaans benadrukken om geen kaas of sour cream door het eten te doen, bij Indiaas vraag je of er niet in Ghee gebakken wordt en geen yoghurt/ei door de curry's en naanbroden zit. Bij de Chinees of Thai moet je erop letten dat er geen vis- of oestersaus wordt gebruikt, en dat je geen eiernoedels neemt. Ze hebben altijd ook rijst.
Bij een tapasrestaurant kan je broodjes tapenade nemen, en vaak aardappelgerechtjes in tomatensaus, gegrilde groenten, salades en gebakken champignons. Let erop dat dingen met een gefrituurd korstje en de aioli vaak ei bevatten.
Soms is er sorbet ijs als toetje. Mijn ervaring is echter dat velen niet weten wat sorbetijs is, zelf bij ijssalons is me dat wel eens overkomen! Sorbetijs is vruchten-waterijs waar in principe geen dierlijke ingrediënten in zitten. Vraag hier altijd nog om! Je kan natuurlijk ook een fruitsalade of een kopje koffie nemen.

Bij vrienden/familie
Hoe dat gaat is elke keer weer verschillend. Bij vrienden geef ik vaak suggesties voor het avondeten, sommigen weten wel 'n beetje wat ik wel en niet wil eten. Zo heb ik een vriendin die altijd mexicaans wil maken. Simpel, groenten in tomatensaus met kidneybonen, taco's, guacamole en salsa. Prima! Zo lang ik er niet elke week eet dan ;-)
Soms gaan we samen boodschappen doen en koken, of ik heb thuis nog wat restjes (gebeurt heel vaak, met mijn kookverslaving) en dan neem ik dat mee en bouwen we daar een maaltijd omheen.
Mijn ouders zijn gescheiden en gaan er beide anders mee om. Als ik bij mijn vader & stiefmoeder ga eten neem ik altijd zelf wat mee, een maaltijd uit de diepvries of andere kliekjes. Of ik eet een patatje ketchup mee of haal iets makkelijks uit de supermarkt, zoals een broodje falafel (balletjes falafel worden tegenwoordig in veel supermarkten verkocht!).
Mijn moeder heeft etenswaren op voorraad die lang bewaard kunnen blijven. Zo heeft ze wat vegaburgers in de vriezer, wat pakjes rijst in de kast die per portie in de magnetron gaan, en dan maken we er nog wat groenten bij. Zelf eten zij koolhydraatarm, meestal groenten & vlees, maar op deze manier kunnen we toch met zijn allen aan tafel.

Verjaardagen
Ongeveer 99 % van de taart die verkocht wordt bevat dierlijke ingrediënten. Dat vind ik erg jammer, vandaar dat ik daar met mijn bedrijf verandering in wil brengen ;-) Vaak bak ik een taart om mee te nemen naar een verjaardag, dit wordt enthousiast ontvangen en zo kan ik zelf ook meegenieten.
Er zijn vaak ook wel plantaardige hapjes, zoals (gemarineerde) olijven, allerlei soorten nootjes, pinda's, pretzels, en soms Japanse mix. Vele soorten chips zijn plantaardig, maar niet allemaal! Naturel chips is altijd safe, maar in bijvoorbeeld paprika chips zit veelal melk toegevoegd. Als de verpakking er nog is, kan je het even checken, en zo niet, kies ik er vaak voor om het niet te nemen. Zo'n ramp is het niet om een keer geen chips te eten ;-)
Ohja, vanzelfsprekend zijn tomaatjes, komkommer, augurkjes, ananas, en alle andere soorten groenten/fruit prima geschikt.

Het enige wat ik heel vervelend vind is gourmet, steengrillen en andere dingen waarbij dieren aan tafel gebakken worden. Ik vind die lucht zo doordringend, en heb dan geen trek meer. Dus die gelegenheden sla ik liever over. Maar ik ken ook veganisten die hier niet zo'n moeite mee hebben en dan is iets als gourmet natuurlijk prima aan te passen aan een plantaardig dieet, omdat je precies kunt maken wat je zelf wilt.

2 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor je uitleg.Ik eet voor zo'n 90% plantaardig maar loop nog wel eens in een valkuil(op verjaardagen) of vind mijzef lastig(tijdens een etentje) en soms heb ik gewoon nog trek in een blokje kaas of een eitje(Alhoewel ik eieren wel heel naar begin te vinden sinds de opmerking van Alicia Silverstone in haar boek 'wil je de ovulatie van een kip nog eten') Ik krijg er tegenwoordig wel last van kaas en eieren, voel mijzelf opblazen,het wordt moeilijk verteerd en daardoor voel ik mijzelf niet lekker meer. Zondag ga ik tapas eten en het komt vast goed:)Thanks!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verhaal! Goed om te lezen hoe jij er mee om gaat, want dat vroeg ik me ook af.

    Verjaardagen zijn inderdaad moeilijker, als er op mijn werk getrakteerd wordt sla ik gewoon over. Daar is iedereen nu wel aan gewend en vind ik ook niet erg :)

    Met uiteten ben ik voor mezelf iets minder streng om niet te moeilijk te doen, en eet ik soms iets waarvan ik niet zeker weet of het vega is. Maar dat gaat vast beter naarmate je er meer ervaring mee hebt.

    BeantwoordenVerwijderen