zaterdag 13 augustus 2011

Do it yourself: vanille extract

Vanille extract is een ingrediënt dat je met enige regelmaat ziet terugkeren op mijn blog. Ik gebruik het in vrijwel alle baksels die ik maak, omdat het net dat beetje extra oompf geeft.

Echter, vanille extract is heel moeilijk te vinden in Nederland. Nu kijk je misschien een beetje gek, want huh, het staat toch bij elke supermarkt? Maarrrr dat is geen vanille extract, maar aroma. Dat is een smaakstofje in alcohol met wat kleurstof erbij, een kunstmatig product dus. En daar ben ik niet zo dol op. Net zo min als op de E-nummers die erin zitten.

Ik ben dan ook op zoek gegaan naar echte vanille extract, maar dat was geen makkelijke zoektocht. Zelfs bij de biologische winkels hier in Den Haag was het niet te vinden, daar hadden ze enkel vanille suiker. Maar ik gebruik liever zo min mogelijk suiker, en ik wou gewoon vanille!

Uiteindelijk vond ik op twee uitzonderlijke plekken the real thing: bij een natuurwinkel in Amsterdam (zo ver...) en bij de groothandel. Maar ja, dat zit ook niet in de buurt en bovendien koop ik daar verder niks. Kortom: het was tijd om het zelf te gaan doen.

Dat klinkt misschien lastig, maar het is heul simpel.


Je hebt nodig:

 • 1 fles vodka, van ongeveer 1 liter
 • 10 vanille peulen
Open de vodka en giet er een beetje uit, zodat er ruimte is voor de vanille.

Snijd de vanillepeulen in de lengte doormidden. Voeg ze toe aan de vodka. (Doe de dop erop.) Keer de fles een paar keer om en zet deze op een donkere plek weg. Keer de fles regelmatig weer even een paar keer om.

De vodka zal steeds donkerder kleuren. Na ongeveer 2 maanden heb je bruikbaar vanille extract.


Bij een bekende slijter kocht ik biologische wodka en bij de natuurwinkel de vanille peulen. Zo heb ik 100% biologische vanille extract. Het kost wat meer, maar meestal is er maar 1 theelepel van nodig voor een recept.


Je kunt het vanille extract steeds bijvullen met nieuwe wodka. Hoewel ik denk dat je na 2 liter wodka wel nieuwe vanillepeulen zou moeten kopen. Het zal echter wel een tijd duren voordat je zoveel vanille extract hebt gebruikt ;-)

11 opmerkingen:

 1. Hi Chantal!
  Ik vind het zo fijn dat je dit plaatst!
  Ik gebruikte tot nu toe vanillemerg uit de bonen maar ik vond het eigenlijk een beetje te duur en ik kreeg het ook nooit helemaal uit.

  Dit is waarschijnlijk de oplossing voor mij om wat zuiniger te zijn!

  Groetjes,

  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tip!Ik heb ooit eens zelf vanillesuiker gemaakt en daar doe je jaren mee.Verder gebruik ik vanillepoeder uit de natuurwinkel,klein potje maar wel duurzaam. Maar het vanille extract van jouw recept ga ik zeker maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, voor mij staat dit recept in de 'top 10 tips' van 2011.
  Hartelijk dank voor het oplossen van één van mijn probleempjes.

  Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig! Ik zat toevallig een uur geleden nog een beetje ontevreden te kijken naar mijn vanille aroma uit de supermarkt. Snapte al niet waarom ze het aroma noemden, terwijl ik extract nodig heb :-)
  Maar dit is een goed idee! Dankjewel!
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip!Ook nooit bij stilgestaan dat dat aroma is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En wat is de dosering van dit extract in recepten?

  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk, al die enthousiaste reacties :-)

  De dosering is hetzelfde als bij aroma. Dus meestal 1 theelepel in een recept, meer als je echt vanille cupcakes oid maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tip! Ik gebruik alleen liever geen alcohol... is er misschien een alternatief voor de wodka?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helaas niet, de alcohol extraheert de vanille omdat het daar goed in oplost. Andere vloeistoffen waar het goed in oplost zijn echt giftig ;)
  Maar als je dit extract gebruikt in een baksel, verdampt de alcohol in de oven terwijl de vanille in de cake/koek trekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt echt een hele fijne site, dankje voor de inspiratie!

  Ik heb bijna je hele site doorgespit en kwam zo bij dit recept van 2 jaar geleden..

  Over dit recept heb ik 2 vraagjes: heb je enig idee hoe lang je het kan bewaren? En maakt het uit wat voor merk Vodka je koopt (ik koop nooit alcohol dus heb geen idee!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Irene, wodka heeft zo'n hoog alcoholpercentage dat is zo goed als eeuwig houdbaar.
   Leuke site Chantal! Sommige vega recepten ben ik wat sceptisch over ivm de ingrediënten. Maar er staan veel leuke dingen op. Creatief en onderzoekend! Dank je voor het delen! Groet Marianne

   Verwijderen