vrijdag 19 augustus 2011

Geroosterde zomergroenten

Ik ben gek op geroosterde groenten. Het is een makkelijke bereidingswijze doordat de oven het werk voor je doet, en je kunt er veel mee variëren. In het najaar eet ik veel geroosterde pompoen, maar juist zomerse groenten lenen zich goed voor de grill.

Met verschillende kliekjes groenten die ik in de koelkast vond, heb ik deze eenvoudige maaltijd samengesteld. Gierst is een (glutenvrije) graansoort dat je kunt kopen bij de natuurwinkel. Ik ben er gek op, maar mocht je het lastig kunnen vinden kun je ook couscous nemen.


Yep, all this veggie goodness was just for me :>

Je hebt nodig:

  • Broccoli
  • Kastanjechampignons
  • Cherry tomaatjes
  • Paprika
  • Rode ui
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn
  • Kruiden zoals roosmarijn, salie
  • Zout/peper
  • Gierst
  • Walnoten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de groenten grof (laat de tomaatjes en paddenstoelen heel!) en doe alles in een ovenschaal. Meng in een bakje wat olie met een beetje azijn, kruiden, zout en peper naar smaak. Giet dit over de groenten en schep ze voorzichtig om, zodat alle groenten er grofweg mee bedekt zijn. Rooster de groenten zo'n 20 minuten.

Ondertussen kook je de gierst, die moet ongeveer even lang. Neem circa 50 gram per persoon. Dat lijkt weinig, maar gierst neemt vrij veel kookvocht op en 'groeit' dan ook flink. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Breek de walnoten ondertussen in je hand in stukjes.

Sit back, relax, en schep vervolgens de gierst op. Serveer met de groenten erover, eventueel nog wat achtergebleven olie en de walnoten. Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Ik ben ook dol op geroosterde groenten!
    Eigenlijk op alles wat geroosterd is, zoals banaan. Mmm...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, ik maak ze ook heel vaak maar bij mij moet het echt iets langer in de oven.
    Pompoen, bietjes en andere knollen zijn ook lekker!
    Maar het azijn vind ik een goede tip. Dat ga ik ook proberen volgende keer!
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger roosterde ik ook langer, Julia, maar ik merk dat ik het nu lekkerder vind om het korter te doen :)

    BeantwoordenVerwijderen