maandag 10 oktober 2011

Do it yourself: slagroom

Hoewel je bij de natuurwinkel diverse soorten plantaardige slagroom vindt, gaat er niks boven het zelf maken. Het is goedkoop, lekker, makkelijk, en scheelt afval. Op het web staan veel recepten voor vegan whipped cream, sommigen op basis van silken tofu, anderen met rauwe cashewnoten of kokosvruchtvlees/-melk. Persoonlijk vind ik die allemaal ondergeschikt aan het volgende, heerlijke recept.

De afmetingen voor dit recept luisteren heel nauw, ik raad je aan het niet uit de losse pols bij elkaar te doen.

Het zoetmiddel dat je gebruikt moet vloeibaar zijn. Kies dus bijvoorbeeld voor agavesiroop of een gelijkwaardige hoeveelheid stevia. Ik maak de room het liefst met de staafmixer, maar als je die niet hebt, werkt een blender vast ook.



Voor flink wat slagroom heb je nodig:

  • 4 eetlepels sojamelk
  • 2-4 eetlepels zoetmiddel
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel maïzena
  • 125 milliliter zonnebloemolie

Meng sojamelk, zoetmiddel, vanille en maïzena in de staafmixerkom. Voeg langzaam de olie toe, terwijl je mixt - haal de staafmixer goed van onder naar boven door de kom.

Ga door met mixen tot het een romig mengsel is. Laat 1 uur in de koelkast staan voordat je het gebruikt. Klop het dan nog even op met een (elektrische) garde.

Lekker bij slagroomtaart, bij een cake, als topping op cupcakes of bij een echt herfstige pompoentaart.

8 opmerkingen:

  1. Oei!! Dat is weer een uitdaging!!
    Ik vind de kant en klare (soja) room echt niet meer te vr...eten... De eerste keer gaat het wel, maar de tweede...brrr.
    Van stevia is maar weinig nodig hoor...Een paar druppels is misschien al wel voldoende, dat is zo vreselijk zoet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, daarom ook een equivalente hoeveelheid stevia ;-)
    En ja, tis jammer dat ze er niet wat lekkerders van kunnen maken. De rijstmelkslagroom in spuitbus is dat wel, dus wie weet volgt er nog een pakje opklopbaar spul van!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm, ik heb dit net gemaakt en in de koelkast gezet. Even een likje geproefd, en de textuur doet denken aan de veganaise van EVA (misschien niet zo verbazend, want het recept lijkt erop).
    Als het straks opgesteven is, kan ik het dan nog met een garde luchtig kloppen, zodat het eruit ziet als op jouw foto?
    Ik hoop dat het werkt, want ik zou heel graag een lekkere slagroom hebben die je met 'normale' ingrediënten kunt maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb mijn brouwsel net uit de koelkast gehaald en flink opgeklopt met het garde-opzetstuk van mijn staafmixer. Volume is denk ik met eenderde toegenomen en het 'proeft' ook wat luchtiger. Nu het koud is de veganaise-associatie sowieso minder sterk. Het zou leuk zijn als je hier toefjes van zou kunnen spuiten, maar mijn slagroom is daar niet stijf genoeg voor. Misschien nog wat extra maizena erdoor mengen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oei, de foto was eigenlijk niet van mij. Hoe spuit jij toefjes slagroom? Ik heb namelijk zelf een sifon, die je onder druk zet, en dat werkt wel met deze slagroom. Maar als het niet goed genoeg werkt, zou je denk ik met agarpoeder het geheel wat steviger kunnen maken. Kun je daaraan komen? Anders misschien wat extra maïzena, inderdaad.

    Wel gek dat het je aan veganaise doet denken! Ik heb dat nog nooit zelf gemaakt, ben nu wel nieuwsgierig :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk dat ik eerst maar eens probeer met nog wat extra maizena. En anders agar, dat heb ik nog liggen. Op zich zou ik er denk ik nu ook al wel toefjes van kunnen spuiten (met zo'n sifon inderdaad), maar ik ben bang dat ze inzakken. Ik zou het ook leuk vinden als het nog wat luchtiger was. Maar het is zo ook een lekker recept hoor, en in ieder geval heel makkelijk, dat is ook fijn.

    Veganaise volgens het recept van EVA is ook behoorlijk lekker, net zo makkelijk te maken als deze slagroom en veel goedkoper dan veganaise uit de winkel. Het blijft ook redelijk lang goed in de koelkast, dus als je het maakt kun je er wel meerdere keren van eten. Ik halveer hun recept meestal: 125 ml olie en 50 ml ongezoete sojamelk,1 el azijn
    1 tl mosterd, 1/2 tl zout, beetje zoetmiddel. Dan heb je niet meteen een enorme pot vol.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit recept deed mij ook aan de EVA mayo denken :) Maar deze slagroom klinkt ook wel heel lekker, ik wil het wel een keer uitproberen, ben benieuwd hoe het wordt!

    BeantwoordenVerwijderen