vrijdag 14 oktober 2011

Hartige Indiase taart

Ik had een kilo aardappels staan in de koelkast en stond te twijfelen wat ik ermee zou doen. Eigenlijk ben ik namelijk zo niet gek op aardappels, maar soms koop ik het voor de variatie, als het in de aanbieding is. Ik besloot om er een hartige taart van te maken. Dit is eigenlijk een soort XXL samosa, maar dan met lekker veel vulling en niet zoveel deeg als de echte hapjes. En bovendien: een stuk minder werk!

Er zitten aardig wat ingrediënten in, doordat ik wat restjes groente wilde verwerken. De champignon en spinazie kun je prima weglaten, vervangen door wortel, sperziebonen, of iets anders wat je nog in huis hebt,

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het deeg:
  • 225 gram spelt- of tarwemeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 75 gram margarine
  • scheutje water
Meng het meel met zout en bakpoeder. Voeg de margarine in klontjes toe en kneed dit goed door. Voeg een beetje water toe, totdat je net een kneedbaar deeg hebt. Kneed door, rol tot een bal, en zet in een bedekte kom een half uur in de koelkast te rusten.



 
Voor de vulling:
  • 1 pond aardappels, geschild en in blokjes
  • zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayenne peper
  • 1/2 theelepel koriander
  • zout naar smaak
  • 100 gram champignons, in plakjes
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • 150 gram kikkererwten
  • paar handjes verse spinazie
  • 150 gram tuinerwten, ontdooid


Kook de aardappels in 15 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Verwarm wat olie in een hapjespan. Bak hierin de ui zo'n 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Doe dan de specerijen, zout, champignons en gember erbij. Bak dit nog even door, tot de champignons goed gebakken zijn.

Ondertussen bereid je de taartvorm voor. Neem een springvorm en deegroller. Rol het deeg goed uit op een snijplank, maak het zo dun mogelijk. (Als het deeg erg plakt, kun je er bakpapier onder en boven leggen om het beter uit te rollen.) Bedek vervolgens de springvorm met het deeg, spreid het deeg goed uit door het overal aan te drukken met je handen. Bak de bodem alvast 10 minuten in de oven.

Doe de aardappels en kikkererwten erbij in de pan. Stamp het geheel grof plat met een aardappelstamper. Voeg dan de spinazie en tuinerwten toe en roer goed door.

Neem de taartvorm uit de oven en vul deze met het groente/aardappelmengsel. Pas goed op met de hete springvorm ;-)

Bak de taart zo'n 45 minuten, snijd in vier stukken en serveer. Lekker met een Indiaas soepje erbij!





PS: Keuringsdienst van Waarde had laatst een interessante docu over de erwt. Je kunt hem hier bekijken.

5 opmerkingen:

  1. oooo dat ziet er goed uit!!! ben alleen niet zo'n fan van margarine, maar het kan vast ook met olie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk! Binnenkort eens uitproberen ;D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Welke maat springvorm heb je hier voor nodig? Ziet er echt heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Het maakt niet zoveel uit denk ik, zelf heb ik 24 centimeter, maar een grotere diameter geeft steviger punten (fotogenieker!).

      Verwijderen