zaterdag 29 oktober 2011

Puur Plantaardig

Sinds kort is er een nieuw Nederlands kookboek: Puur Plantaardig. Dit boek is ideaal voor iedereen die kennis wil maken met plantaardig koken, op zoek is naar makkelijke recepten voor na een dag werken of gewoon zijn kookboekenverzameling wil uitbreiden. Onder die laatste groep schaar ik me ;-)

Met een paar vriendinnen hield ik een kookavondje, om eens nader kennis te maken met het boek. Dat hebben we eerder gedaan met Non*fish*a*li*cious (een visvervangend kookboek van Lisette Kreischer). Het is niet alleen heel gezellig, maar je hebt ook de mogelijkheid om in één klap meerdere recepten te proberen.

Voor deze avond had ik de eer om de recepten uit te kiezen. Ik koos voor de minder gangbare gerechten uit het boek, om eens wat nieuws te proberen. Uiteindelijk maakten we de volgende gerechten:

Waterkerssoep
Ik had nog nooit waterkers gegeten, en volgens mij was ik niet de enige. Het blijkt een erg lekkere groente te zijn, die veel weg heeft van tuinkers. Het recept maakt er echter wel iets te uitbundig gebruik van: er gaat 400 gram in, samen al goed voor 8 euro (!). De soep is erg lekker, maar of ie de prijs waard is om regelmatig op tafel te komen...

***


Bietencarpaccio met mierikswortelroom
Voor dit recept hebben we de makkelijke route genomen. De brownies moesten al in de oven, alsmede de venkelschotel, dus besloten we de bieten rauw te serveren in plaats van gegrild, zoals eigenlijk de bedoeling was. Het blijkt ook best lastig te zijn om de bieten zo dun te snijden. Desondanks was het een erg goede combinatie! Een aanrader voor een wat luxer diner, of voor bietenfans, waar ik mij geloof ik ook wel onder mag scharen.

***


Venkelgratin
Een ovenschotel met onderin aardappelschijfjes, bovenin venkelscheuten, een dille-roomsausje en gehakte noten bovenop. Er gaat eigenlijk een beschuit overheen voor het gratinlaagje, eigenwijs besloten wij dat te vervangen door paneermeel. (Vegan beschuit is bijvoorbeeld dat van euroshopper, by the way). Want ja, er is maar 1 beschuit nodig voor dit recept, en dan zit je nog met zo'n hele rol over. Anyway, ik ben gek op venkel, anderen juist op dille... dit recept was voor iedereen een hit.

***


Bungeejump brownies

En toen kwam het toetje. Kan je het je voorstellen: na twee uur koken, een uur tafelen, komen de mokken thee op tafel met... een brownieschotel. We namen allemaal een vorkje en toen was het te laat voor een foto!
Het is een bijzonder recept, wat gebruikmaakt van santen in plaats van olie, agavestroop in plaats van suiker en kidneybonen in plaats van meel. Het smaakt dan ook niet naar brownie zoals je die kent. Meer als een soort chocola deluxe. Het was errug machtig (er ging flink wat santen in!) en wij kwamen tot de conclusie dat we de oldskool brownie meer waarderen. Maar niet getreurd, ook daarvoor staat een recept in het boek.
Wil je ook eens iets uit dit kookboek proberen? Bol.com geeft nu 4,95 korting! Tot en met aanstaande maandag geen verzendkosten, dus een ideaal moment om hem te bestellen. Maar hij ligt ook gewoon bij de boekhandel, voor als je hem liever eerst wil doorbladeren.

9 opmerkingen:

  1. Oeh, dat met die brownies klinkt echt heeeeel erg lekker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben je tevreden over het boek? Want van de Dunne Vegetariër was ik eigenlijk niet zo'n fan en twijfel daarom een beetje over dit boek..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mag ik ook eens langskomen bij jullie kookavonden? Lijkt me gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik mis wel veel groenten in het boek, waardoor ik het eigenlijk - net als de dunne vegetarier - nog niet veel heb gebruikt. Tuurlijk kun je groenten uitwisselen maar van een boek met deze titel had ik meer alledaagse dingen verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook een recensie geschreven over dit boek: http://shelikesbento.blogspot.com/2011/10/weekend-cooking-puur-plantaardig.html
    Ik zal de jouwe eraan linken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Veggiesara, ik vind het vooral een goed boek voor beginnende vegans. En het is heel fijn dat er zo'n boek in het Nederlands is. Maar aan mijn (gigantische :$) kookboekencollectie voegt het weinig toe. De Dunne Vegetariër ken ik niet, dus ik weet niet precies of dit boek wat voor je is. Maar je kan hem bij de boekhandel even doorbladeren, ik heb hem zelf bij Selexyz gekocht.

    @ Farahilde, natuurlijk! We willen het in november weer doen, zal het je laten weten als er concrete plannen zijn.

    @ Anoniem, dat heb ik eigenlijk met elk kookboek. Ik ben een groentemonster, voeg altijd extra toe aan bestaande recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oo het heerst zeker, ik moet over een week weer naar een kookcurses héérlijk om te doen en je leert er weer zulke leuke dingen maken en vaak zo simpel..Wij krijgen het dan over soepen.Maar die van jou Chantal lijkt me ook heerlijk om ye doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo daar,

    Wat een leuke weblog! Wij zijn sinds heel kort ook een website begonnen maar hij is nog niet helemaal af. Omdat we jouw weblog zo leuk vinden hebben we je gelinkt op onze site. Misschien vind je het leuk om ons te volgen!

    Groetjes,

    De Groene Meisjes
    (Merel en Jamie)
    http://www.degroenemeisjes.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waterkers-soep is lekker! Mijn (belgische) oma maakte dat ook wel vroeger. In Nederland is waterkers inderdaad slecht verkrijgbaar en duur, maar je kunt het vrij makkelijk zelf kweken.
    De meeste tuincentra hebben de zaadjes wel.
    Waterkers moet wel met de voetjes in het water (vandaar de naam :), het makkelijkst is om een pot met gaatjes in de bodem in een diepe aardewerken schotel te zetten, en daar dan elke dag een laagje vers water in te gieten.

    BeantwoordenVerwijderen