vrijdag 24 februari 2012

Do it yourself: kiemen

Wat is lekker door de salade, kun je eenvoudig zelf maken en is bovendien heel gezond? Je zou het misschien niet zo gauw raden, maar het antwoord is kiemen! Ze klinken een stuk gekker dan ze eigenlijk zijn: kleine, ontkiemde zaden of erwten. Taugé of alfalfa zijn bekende voorbeelden hiervan. Bij de biowinkel vind je nog veel meer soorten. Niet gek, want je kan eigenlijk alles wel kiemen: van kikkererwten, adzukibonen en linzen tot quinoa, zonnebloempitten en mosterdzaad.

Weet je nog, dat je als kind op de basisschool een paar bruine bonen mee kreeg en die op een nat stuk watten liet groeien? Well, there's sprouting for you! Het is doodeenvoudig. Ik nam als eerst linzen, die had ik nog in huis en staan erom bekend makkelijk te kiemen. Zorg dat je een donkere plek hebt voor het kiemen, ze moeten in het donker groeien.

In den beginne...


Neem een grote, glazen pot die helemaal schoon is, ik nam zo'n grote pot van de notenpasta. Giet die (voorzichtig!) vol met kokend water, om te ontsmetten. Na 10 minuten gooi je de pot leeg, spoel na met koud water. Doe 's avonds een laag linzen in de pot. Neem niet zoveel, want ze gaan onwijs groot worden! Giet er een flinke laag water op en de pot zet in het donker weg.

De volgende ochtend giet je de linzen af. Ik vond het het handigst om dat in een zeef te doen. Spoel de pot goed na en spoel de linzen goed af. Doe ze weer terug in de pot, met het deksel erop maar niet aangedraaid. Zo krijgen de kiemen nog lucht, terwijl ze wel afgesloten zijn. Het schijnt het beste te zijn om de pot schuin te zetten, in een hoek van circa 45 graden, dan is er meer ruimte om te kiemen.

Na 3 dagen


Om schimmelvriendjes te voorkomen, dien je de kiemen elke avond en ochtend af te spoelen. Zo begon ik ook braaf, steeds weer in de zeef en de pot goed naspoelen. Dit moet wel voorzichtig, die kiemen wassen, want ze breken snel af en dat is zonde. Echter ik zal je eerlijk zeggen, dat toen ik een dag om 7 uur  ochtends begon met werken en pas om 9 uur 's avonds weer uit mijn werk thuis kwam, ik die dag totaal geen puf had om ernaar om te kijken. They didn't mind. De kiemen waren heel vergeeflijk en zijn toch netjes doorgekiemd, en hebben geen schimmelvriendjes gemaakt. Natuurlijk zou het beter zijn om ze wel 2 maal per dag te spoelen, maar het is dus niet zo'n erge moet-of-het-mislukt. Gelukkig maar!

Na 5 dagen


Uiteindelijk had ik van een klein laagje linzen een hele pot vol kiemen, zo'n heel biowinkelbakje vol:



En wat kan je er dan mee?

Het kan dus door een good old salade. Ook heel lekker vind ik een boterham of wrap met kiemen en hummus of avocado. Je kan ze ook door een roerbakgerecht of door de soep doen. En het schijnt dat hummus gemaakt van gekiemde kikkererwten niet alleen gezonder, maar ook veel smaakvoller is! Voor meer kiemrecepten kijk je bijvoorbeeld hier of hier, die laatste link is in het Engels. Of kijk eens bij Inge van de Bakparade voor een heerlijke salade met deze gekiemde linzen!

9 opmerkingen:

  1. Leuk om je blogpost te lezen; ik ben een grote fan van kiemen, heerlijk! Er staan op dit moment twee kiempotjes en een kiemschaaltje hun werk te doen in de vensterbank (donker hoeft niet per se). Heb een tijd geleden een megavoorraad kiemzaad bij De Peuleschil besteld, dus ik kan even voort... Dank voor de humus-tip, ga ik zeker een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wilde al heel lang kiemen, nu ik weet hoe het moet ga ik het ook zeker doen!
    Even een vraag nog: hoelang moet je het ongeveer laten kiemen en wat eet je op? Alleen wat je gekiemd hebt toch, en het boontje zelf niet meer?

    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb 5 dagen (in het donker) aangehouden, na het lezen van een paar sites leek dat me het beste. Je kan dan de hele kiem opeten, juist ook het boontje!

      Hier: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&id=139&page=9 en hier: http://www.groenedag.org/R1/NL/Gezo/GeVo/fm46Kiemen4.html kun je er meer over lezen. Succes!

      Verwijderen
  3. Nog bedankt voor je antwoord. Ik heb er alleen overheen gelezen dat het elke ochtend en avond moet.. Ik kwam vandaag laat uit bed en heb ze pas om 1 uur omgespoeld en er terug in gedaan, is dit heel erg?

    Ik gebruik trouwens mungbonen, die zijn wel geschikt toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is denk ik niet zo erg hoor! Zoals ik al schreef had ik het een keer een hele dag niet gespoeld. Maar het beste is om het tweemaal daags te doen, om schimmel te voorkomen.

      Van mungbonen krijg je als het goed gaat taugé, ik ben benieuwd!

      Verwijderen
  4. Mooie blog Chantal, ik heb het in het verleden geprobeerd met mung bonen. Ging niet goed. Maar ga het nu doen zoals hier in je blog. Ik woon op Bonaire en daar is het altijd 25 graden of warmer. Is het dan verstandig om de kiemen in de koelkast te zetten? Groet Nicole Bonaire

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Nicole, ik denk dat de koelkast te koud is, maar zoals Petra hieronder zegt kun je ze na het oogsten beter wel in de koelkast bewaren. Ik zou de kiemen tot die tijd op de koelste plek in huis (of kelder, hebben ze dat op Bonaire? :)) zetten. Have sprouty fun!

      Verwijderen
  5. Ja leuk he, ik ben er ook net mee aan het experimenteren. Nicole: inderdaad moet je de kiemen na oogsten afgedekt in de koelkast bewaren. Die Engelse site waarnaar verwezen wordt hierboven, is super! www.sproutpeople.org Hier staat veel info op!
    Succes!
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. can you plz tell some seeds for germination

    BeantwoordenVerwijderen