vrijdag 17 februari 2012

Op bezoek bij Marqt

Het is jullie vast niet ontgaan dat er gisteren een nieuwe Marqt is geopend in Den Haag, want die lui hebben aardig in het rond getweet en gefacebookt. Voor wie nog niet bekend is met het idee: Marqt is een keten die naar eigen zeggen staat voor echt eten. Voeding zonder kunstmatige toevoegingen en producten die uit de regio komen.


Ik was erg benieuwd hoe deze winkel eruit zou zien, en natuurlijk nog meer naar wat er allemaal in de schappen zou liggen! Ben er gelijk even langsgegaan.

Het was mega druk op de eerste openingsdag. Ik kwam dan ook precies op de tijd dat de borrel begon, en daar waren veel mensen op afgekomen. Er werd wijn geschonken, maar ook bier en fris. Ik was met een vriendin en wij genoten samen van een bekertje bionade en een handje Hoeksche chips.

Binnen viel mij meteen op dat Marqt een héél ander assortiment heeft dan de biowinkels waar ik meestal kom. Leuk! Er was dus veel te lezen en uit te zoeken.

Het eerste wat je tegenkomt is een uitgebreid assortiment aan kant-en-klare maaltijden.


Van Thaise pompoen- tot rode linzen/kokossoep, ze hebben een boel soorten. Op de erwtensoep na zijn ze allemaal plantaardig.


Ook heel fijn voor als je onderweg bent en toch een lekker vega hapje wil eten:

Indiaas groentegerecht

Een nadeel is wel dat Marqt geen plantaardig label voert. Het is dus alle ingrediënten afspeuren om te kijken of er niks dierlijks in zit. Zo dacht ik eerst dat de gerstsalade vega was, maar er bleek honing in te zitten. Op de broodafdeling kan je zelfs helemaal niet kijken of de baksels diervriendelijk zijn, daar staan helaas nergens de ingrediënten bij. Het was nu te druk om daar om te vragen, wie weet op een later tijdstip nog eens doen.


Waar ik wel weer heel blij van werd, waren de verse kruiden:Allemaal bio! Die zijn soms nog best lastig te vinden.

Verder valt op dat de winkel veel fair trade producten verkoopt. Helemaal goed! Ik vind biologisch belangrijk, maar nog belangrijker vind ik dat niemand lijdt voor mijn eten. Eerlijk voelt beter!

Niet alleen eerlijk, maar ook nog vegan, gluten- en soja- en transvetvrij!

Een beetje jammer was, dat ik opeens voor een grote koeling vol dode vissen stond... Niet sexy. Snel doorgelopen naar de vegaproducten - eurh...? Voor ik het wist was ik er al voorbij. Er staan een paar tofu producten in een zielig hoekje erbij gepropt. Alsof de leverancier er vanaf wou. Ook voor plantaardige melk moet je niet naar deze winkel, er was maar 1 soort, verstopt in de hoek met glutenvrije producten.


Al met al ben ik toch heel blij met de Marqt, die vult op sommige punten mooi de al bestaande biologische winkels in Den Haag aan. En zij vullen op hun beurt de Marqt weer goed aan. Yay!

6 opmerkingen:

 1. Ik weet helaas dat de gerstsalade met groenten honing bevat. Ik heb er ook ooit over heen gelezen, toen toch maar gegeten (was buiten de deur en had niets anders). Jammer, want hij was wel heel erg lekker. Als ze dat nou gewoon weglieten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, goed dat je het zegt! Wat stom zeg. Ik vind dat altijd zo'n tegenvaller, als een ogenschijnlijk vegan product dan een heel klein beetje dierlijke ingrediënt blijkt te hebben.
   Nou goed, ik haal de salade eruit. Gelukkig is er nog de Dhansak ;-)

   Verwijderen
 2. Ik ben benieuwd, binnenkort maar eens naar Den Haag! Dacht dat dat niet meer hoefde nu we zelf een Lush en Ekoplaza hebben in Rotterdam ;) maar toch maar eens kijken. Vooral de kant en klare maaltijden spreken me aan, dat mist de Ekoplaza dan weer, ze hebben wel dingen als lasagne maar belachelijk duur. En de soepen klinken goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is áltijd een reden om naar Den Haag te komen! Zoals Baklust, of de Hagedis ;-)
   Bij Marqt betaal je ook flink voor de kant-en-klaar maaltijden hoor, helaas, maar dat hoort er wel een beetje bij. Ken je al tweet-je-mee? Dat is een leuk initiatief om zelf grote porties te koken en via de site voor een klein bedrag te verkopen. Misschien zitten er wel kokers in Rotterdam! :)

   Verwijderen
  2. Suzanne, heb je nog meer adresjes in Rotterdam?!

   Verwijderen
 3. Ik vind het ook een leuke winkel om met mensen heen te gaan die totaal niet van natuurvoeding etc. houden!
  Dit kun je niet 'niet leuk' vinden haha

  BeantwoordenVerwijderen