woensdag 18 april 2012

Chai rijstevlaai

Voor een Bollywood Birthday afgelopen zaterdag wou ik een Indiase taart maken. Wat is er dan beter dan een taart met chai thee kruiden erdoor?

Ik ben gek op Chai, een thee die overigens eenvoudig te maken is. Chai thee zakjes vind je bij de biologische supermarkt en bij theewinkels. Zelf vind ik de Sweet Chai van Yogi Tea erg lekker. Je kookt wat water, vult een mok er voor de helft mee en laat hierin de thee trekken. Verwarm dan wat plantaardige melk (bijvoorbeeld vanille soja, of rijst- of amandelmelk) en doe die erbij. Eventueel nog wat zoets zoals oerzoet of agavestroop et voilà: een heerlijk theemomentje is daar!

Die theezakjes kan je natuurlijk ook prima gebruiken voor een heerlijke taart. Het werd een rijstevlaai met een gemberkoekjesbodem, geïnspireerd door het geweldige boekje Vegan Pie in the Sky van Isa Chandra Moskowitz. Het recept heb ik aangepast, want gemberkoekjes zijn in Nederland zéér moeilijk te vinden. Ik koos voor country cookies aangevuld met gemberkoekkruiden en melasse. Die laatste vind je bij de natuurwinkel (en is bovendien erg rijk aan ijzer!).

Voor de rijstepap gebruikte ik pandan zilvervliesrijst, pandan omdat het zo'n heerlijke rijst is en zilvervlies omdat het veel beter voor je lijf is. Je vindt dit van het merk Fair Trade bij bijvoorbeeld de Hoogvliet, Jumbo, Wereldwinkel of Waar. Als je witte rijst neemt, wat natuurlijk wel kan, zal je veel minder kooktijd nodig hebben.





Voor de bodem heb je nodig:

  • 1 pak country cookies à 300 gram
  • 1/2 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 + 1/2 theelepel gemalen gember
  • 2 eetlepels melasse
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 3 eetlepels amandelmelk
  • 3 eetlepels (spelt)meel

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm in met wat plantaardige margarine of olie.
Verkruimel de koekjes (of doe ze in de keukenmachine!) . Doe de kruiden, melasse, olie en amandelmelk erdoor en roer door. Doe het (spelt)meel erbij en kneed er een deegje van. Bekleed de springvorm met het deeg, ik gebruik altijd een klein glas om het mooi plat te rollen op de bodem. Bak de bodem 10 minuten, daarna kan de oven uit.

Voor de rijstepap:

  • 400 + 150 milliliter amandelmelk
  • 1 blik kokosmelk à 400 milliliter
  • 225 gram pandan zilvervlies rijst
  • 150 gram suiker (of oerzoet)
  • 1 theelepel zout
  • 1 kaneelstokje
  • 4 chai thee zakjes
  • 2 eetlepels maïzena
  • 40 gram rozijnen
  • 2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels citroensap

Doe 400 milliliter amandelmelk, kokosmelk, rijst, suiker en zout in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag, hang de theezakjes erin en doe het kaneelstokje erbij en laat rustig borrelen tot de rijst gaar is en het vocht bijna weggekookt. (Dit duurde bij mij zo'n 1,5 uur).

Meng in een kommetje de maïzena met de overgebleven 150 milliliter amandelmelk, tot er geen klontjes meer zijn. Haal de theezakjes en kaneel uit de pan en roer het maïzenapapje al roerende door de rijst. Voeg ook de rozijnen toe en kook nog zo'n 10 minuten, roer goed om te voorkomen dat het gaat aanbranden!

Zet het vuur uit en doe de vanille en citroendap erdoor. Giet voorzichtig de rijstepap in de taartvorm en laat dit goed afkoelen. Als er geen stoom meer vanaf komt, kan je de taart in de koelkast zetten, waar die nog zo'n 2 uur moet opstijven.

Bestrooi eventueel nog met kaneel en serveer met een mok Chai thee erbij. Geniet!

1 opmerking:

  1. Wat een lekkere & uitnodigende taart! :) De bodem ziet er ook heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen