vrijdag 20 juli 2012

Appel bosbessen pakketjes

Ik was laatst uitgenodigd voor een vegan verjaardagspotluck, maar had weinig tijd om wat lekkers te bereiden. Na overleg met mijn lief over wat we zouden meenemen, besloten we om deze appel-blueberry-pakketjes te maken. Het voorbereiden van de appels kost even tijd, maar verder is het simpel te maken en nog belangrijker: iedereen was er erg enthousiast over.

Puur plantaardig bladerdeeg vind je bij de biologische winkel, waar je ook een volkoren variant kunt vinden. Dat beperkt de schade een beetje ;-) Sowieso zijn deze appelpakketjes niet erg ongezond, zeker niet als je ze met kokosbloesemsuiker en appelzoetmiddel maakt zoals wij deden. Je kan het echter ook prima met de bekendere agavestroop en basterdsuiker maken, dus dat heb ik zo in het recept gezet. Ben benieuwd wat jullie ervan bakken!

Voor 12 gebakjes heb je nodig:

  • 12 plakken (volkoren) bladerdeeg
  • 6 niet al te grote appels
  • agavestroop
  • 50 gram bruine basterdsuiker (of oerzoet), gemengd met een theelepel kaneel
  • 200 gram verse bosbessen
  • bakje amandelschaafsel


Leg de bladerdeegvellen op 2 snijplanken klaar om te ontdooien.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Verwijder het klokhuis van de appels, zet ze rechtop en snijd ze horizontaal doormidden (dus niet over het klokhuis, maar over het midden, zodat er een holletje in het midden zit). Schil de appels, maak het 'holletje' nog iets groter - zodat er meer bosbessen in kunnen.

Leg een halve appel op een plak bladerdeeg. Bestrijk met wat agavestroop en bestrooi met een beetje van het kaneel-basterdsuikermengsel. Doe een paar bosbessen in het midden van de appel. Om het pakketje dicht te vouwen pak je steeds een punt van het deeg en vouw dit naar het midden. Pak er nog een punt bij en kneed voorzichtig het deeg aan elkaar. Ga zo door tot de appel is ingepakt. Bestrijk met nog een beetje agavestroop en doe er wat amandelschaafsel op. Ga zo door tot je 12 pakketjes hebt.

Leg op elke bakplaat 6 appelpakketjes en bak ze in 20-30 minuten mooi bruin (dat ligt een beetje aan je oven).

Nog lekkerder met wat vegaslagroom erbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten