maandag 23 juli 2012

Breakfast burrito's met veggie chorizo

In Nederland zijn breakfast burrito's niet zo'n bekend fenomeen en daar ga ik vandaag een einde aan maken. Het is namelijk een vreselijk lekkere manier om je dag te starten, zeker als je dol bent op brunch, scrambled tofu, hartig ontbijt, goed ontbijten, wraps, Mexicaans eten, or all of the above! Bovendien is het ook nog eens gezond, en je zal niet snel weer trek hebben. Je kan breakfast burrito's overigens ook prima als lunch eten. Of zelfs als avondeten, why not?

Je kunt de  burrito's maken met van alles wat je lekker lijkt, dit is dan ook maar een suggestie.

Ik maak ze graag met wraps (meergranen/volkoren is het beste, of maïsmeel tortilla's voor een glutenvrije variatie), scrambled tofu, veggie chorizo (zie hieronder), tomaatjes, komkommer, vegakaas of cashewkaas, salsa, iets groens zoals rucola of eikenbladsla...en zie ze dan nog maar eens dicht te krijgen ;-) Voor een variant met minder koolhydraten/kilocaloriën kun je in plaats van wraps ijsbergsla-bladeren gebruiken. Lekker knapperig en ook makkelijk te vullen!





Veggie chorizo is een yummie recept uit één van mijn favoriete kookboeken Vegan With a Vengeance. Je maakt het met TVP - ook wel sojabrokjes genaamd, maar dat vind ik als hondenvoer klinken ;-) TVP komt in verschillende maten, voor deze heb je de brokjes nodig die zo groot zijn als chocolate chips - dus niet de granulaat, maar ook niet de grote kruidnoot-achtige brokken.

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel zout
  • 300 milliliter water
  • 150 gram kleine tvp
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 klein blikje tomatenpuree (ongeveer 3 eetlepels)

In een ruime pan verwarm je de olie. Fruit de ui ongeveer 3 minuten, pers de knoflook erboven uit (snijd de 'restjes' ook fijn!) en bak nog een halve minuut mee. Voeg de specerijen, oregano en zout toe en bak nog 2 minuten. Voeg water, TVP, laurier, kaneel en tomatenpuree toe. Roer goed door, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes voordat je opschept.

Je kunt hier ongeveer 4x van eten. Ik maak dit graag samen met een pan vol scrambled tofu en heb dan voor een week een gezond ontbijt.

Liever een glutenvrij of koolhydraatarm ontbijt? Gebruik dan ijsbergslabladeren als wraps in plaats van tortilla's. Lekker crispy! Andere ideeën voor vulling zijn (pittige) aardappelpuree of gebakken aardappel, zwarte of kidneybonen, stukjes avocado of guacamole, gebakken tempeh, stukjes vega worst, gebakken paddestoelen, witte bonen in tomatensaus voor een Britse versie, gebakken seitan & groene paprika... zoveel mogelijkheden!

Ga jij je binnenkort aan de breakfast burrito wagen?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen