Budget havermout is wellicht dubbelop, want havermout kost al bijna niks. Voor maar 40 cent heb je een 500 grams pak waar je 10x mee kunt ontbijten. Toch heb je voor een lekker havermoutontbijtje wel iets meer nodig dan alleen wat van deze supergezonde vlokken. Je hebt het vast al regelmatig voorbij zien komen hier tijdens de BudgetChallenge en ik dacht, laat ik er eens een logje aan wijden!
Normaliter maak ik havermout met 1/2 cup havermout (=50 gram) en 1 cup sojamelk, maar de sojamelk is een relatief duur ingrediënt waar ik op probeer te bezuinigen deze maand. Die vervang ik dus voor de helft door water. Mirte en Lize maken hun havermout met alleen maar water, dat gaat mij iets te ver (en vult ook minder goed!). Verder mik ik normaal allerlei noten en lekkere dingetjes door de havermout (denk goji berries of gedroogde cranberry's), maar dat zijn ook kostenposten die ik deze maand heb wegbezuinigd.
Na even zoeken heb ik dan toch havermout ontbijt met de juiste verhoudingen (waar ik het wel even op volhoud) gevonden.
We love oats! |
Voor 1 persoon:
- 1/2 cup (50 gram) havermout
- 1/2 cup (120 mL) sojamelk
- 1/2 cup (120 mL) water
- 2 eetlepels kokosrasp
- 1/4 cup (60 mL) water
- 1/4 theelepel kardemom
- 1/4 theelepel gember
- 1/4 theelepel zoetstof (bv stevia)
- 1 eetlepel lijnzaad
De volgende ochtend voeg je nog 1/4 cup water, kardemom en gember toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten koken tot het een stevige pap wordt en roer tenslotte zoetstof en lijnzaad erdoor.
Als je een muntplantje in de vensterbank hebt staan kun je wat verse munt erdoor doen, superlekker!
Tip: in plaats van kokosrasp kun je ook een eetlepel pindakaas door de havermout roeren, vult ook goed. Vervang dan de kruiden door kaneel.
Zo jammer, ik heb het in allerlei varianten geprobeerd maar vind het gewoon niet lekker. Jammer want het is inderdaad spotgoedkoop en je kan er zo goed mee variëren. Met water zou mij inderdaad ook te ver gaan.
BeantwoordenVerwijderenYeah we <3 oats indeed!
BeantwoordenVerwijderenMisschien probeer ik jouw variant binnenkort ook eens. Ik heb alleen geen kardemom in huis. Naja goed moment om dat eens aan te gaan schaffen ;)
Ik maak mijn havermout nu ook alleen met water en dat bevalt me eigenlijk prima. Ik doe er wel een flinke lepel pindakaas door, anders is het inderdaad nogal schraal en vult het ook niet zo goed. Verder doe ik er rozijntjes en kaneel bij, en dan 'kook' ik het twee minuten in de magnetron. Gaat sneller en het scheelt een pannetje bij de afwas. Ik ben dol op kardemom, dus dat ga ik ook zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd al mijn havermout met water gemaakt, met geprakte banaan erdoor. In de magnetron, lekker makkelijk :-) Verder 'aankleden' met kokos of pindakaas klinkt heel lekker, ik ga dat zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenAh ja, ik heb zelf geen mangnetron uit gezondheidsoverwegingen. Heb wel speciaal 3 kleine pannetjes voor het geval ik bijvoorbeeld 3 dagen achter elkaar geen zin heb om af te wassen ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat ik gezondheidsoverwegingen vind dat je beseft wie je bent, omdat ik magnetron gebruik al ruim veertien jaar en nooit ziek ben daardoor omdat ik denk dat het mag, waar jij denkt dat mag vinden wat anderen vinden omdat het hoort.
VerwijderenEn mijn opa rookte zijn hele leven en is toch 93 geworden ;-) dit is natuurlijk geen manier om iets aan te tonen. De straling van de magnetron vermindert het gehalte voedingsstoffen in je maaltijd. Wie weet hoe hoe je je nu had gevoeld als je dat apparaat niet had gebruikt in die 14 jaar.
VerwijderenWelke straling?
Verwijderen(elektro-)Magnetische velden mag je niet verwarren met Röntgenstraling, alfa- of beta-straling. (Zon)licht zit ook in het EM-spectrum.
Een overmaat aan verwarming - of dat in een pannetje gebeurt of in de zon - doet iets met celwanden. Bij groenten bijvoorbeeld moet je ze gedeeltelijk kapot koken om de spijsvertering een handje te helpen. Met verhitten breek je wel vitamines af.
Kortom: verhitten met behulp van een magnetron is niet fundamenteel anders dan in een pannetje op een fornuis. In alle gevallen moet je plaatselijke oververhitting (bij voorbeeld op de bodem) voorkomen. Dat geeft verbranding op het fornuis of uitdroging in de magnetron.
Je moet een keer het recept van Le Pain Quotidien proberen. Voor vier personen brengen zij 6dl water aan de kook, voegen 150g havermout toe, en laten het sudderen tot de havermout indikt. Dit mengsel kan je zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. 's Ochtends moet je het dan enkel opwarmen met 60ml melk -ik gebruik amandelmelk-, en je hebt erg lekkere havermout die goed vult en toch "romig" is.
BeantwoordenVerwijderen