zaterdag 14 september 2013

Maaltijdsoep à 47 cent de portie


 Als ik één ding mocht meenemen naar een onbewoond eiland, dan was het zeker komijn. Ik ben dol op deze specerij die zoveel maaltijden een stuk lekkerder maakt!

Deze maaltijdsoep is een lifesaver voor het einde van de maand, of voor deelnemers aan de BudgetChallenge. Door kikkererwten te pureren maak je de soep lekker stevig, terwijl de tomatenpuree en de komijn zo'n lekker hartige smaak geven (ook wel umami genoemd). Er gaan wel best wat verschillende ingrediënten in, maar je kunt ze allemaal in de voorraadkast of in de vriezer bewaren voor noodgevallen. Kruiden koop je goedkoop in bij de toko, waar je waarschijnlijk ook couscous en kikkererwten voor een zacht prijsje zult vinden. Geen couscous? Rijst is vast ook heel lekker erin! Die zou ik wel apart voorkoken vanwege de langere kooktijd.

Het mooie van dit hele verhaal? Deze soep kost slechts 47 cent per persoon! Voor dat luttele bedrag heb je ook nog eens al je groenten binnen. Wist je dat tomaat uit blik zelfs gezonder is dan verse tomaat? Nog een reden om altijd een blik tomaten in je kast te hebben.




Voor 4 porties heb je nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 300 gram kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje (68g) tomatenpuree
  • 1 cup (240 mL) sojamelk
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zout

  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 liter kokend water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 pak (450 g) diepvriesboerenkool, ontdooid
  • 100 gram couscous
  • 2 theelepels peterselie

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 5 minuten. Doe ondertussen 200 gram van de kikkererwten met de knoflook in de keukenmachine en maal fijn. Voeg tomatenpuree, sojamelk, citroensap, komijn, peper en zout toe en pureer nogmaals.

Doe dit mengsel in de pan, samen met de rest van de kikkererwten, de tomatenblokjes, water, bouillonblokje,  boerenkool, couscous en peterselie. Laat nog 5 minuten trekken, proef en breng op smaak met zout en peper.

Variatietip! Neem diepvriesspinazie in plaats van boerenkool, witte bonen i.p.v. kikkererwten, basilicum i.p.v. peterselie en vervang de couscous door macaroni. Voilà, Italiaanse maaltijdsoep :)

1 opmerking:

  1. Klinkt goed! Ik ga dit recept zeker een keer uitproberen (al kan ik nog niet geloven dat het echt maar 47 cent per persoon is met al die ingrediënten ;) )

    BeantwoordenVerwijderen