maandag 9 september 2013

BudgetChallenge week 1


Woohoo, er is alweer een week voorbij van de BudgetChallenge! Ik moet zeggen dat het erg snel went, en dat ik me al bijna niet meer kan voorstellen dat ik eerder gerust 10 euro voor een pizza betaalde in een restaurantje. 10 euro... weet je wel hoe veel je daarvan kan eten!

Nou, behoorlijk veel! Maar ik heb de afgelopen week ook gemerkt dat er aardig wat tijd gaat zitten in low budget eten. En dan doel ik niet per se op de tijd die het kost om alles wat je eet uit te rekenen (een beetje spelen met Excel vind ik nog wel grappig ook), maar op de tijd die het kost om naar verschillende winkels te gaan, al je eten from scratch te koken en overal voorbereid naartoe gaan.

Toch kan ik met trots zeggen dat ik deze week ónder mijn voorgenomen boodschappenbudget ben gebleven. Ik gaf 13,82 uit! Woohoo! Ook heb ik uitgerekend hoeveel ik in totaal heb gegeten de afgelopen week. Dat bedrag is zelfs lager, omdat je niet alles wat je koopt gelijk opeet - de vriezer is een stuk voller dan een week geleden. En daar pluk ik later deze maand natuurlijk weer de vruchten van.

Een overzicht van wat ik voor die 13,82 kocht:
Zo zie je al dat ik een aardig 'groente-lek' heb: ik kocht immers 3800 gram groente, meer dan een pond per dag. Toch at ik vaak niet meer dan 200 gram per dag (het minimum voor de Challenge, en dat vond ik weinig zeg!). Maar ik heb dan ook porties eten ingevroren, gekookt voor mee-etende vriendinnen en eten meegenomen naar een lunchvergadering.
Wat verder opvalt aan deze lijst is dat je bananen het best op de markt kunt kopen en dat de kaneel bij Em-té eigenlijk heel erg duur is. 0,59 voor 32 gram, terwijl ik later euroshopper's 50 gram kaneel voor maar 0,37 ontdekte. Maar toen was het al te laat en kon ik het potje natuurlijk niet helemaal naar Brabant terugbrengen, waar ik het vorig weekend had gekocht. Die 2 kg uien van Lidl zijn natuurlijk een veel betere deal: 21 stuks voor 1,09, 5 cent per stuk. De 2 uien van 10 cent per stuk bij Em-té kocht ik dan ook alleen omdat ik helemaal geen uien meer had thuis (en een dag geen ui gegeten is natuurlijk een dag niet geleefd!).
Ook grappig vind ik die 2 biertjes: ze waren beide van exact hetzelfde merk, maar het is 3 cent goedkoper bij Hoogvliet. Wat zichzelf dan weer opheft als je er niks anders bij koopt aangezien het toch wordt afgerond naar 40 cent, dus kan ik het eigenlijk net zo goed bij de Coop om de hoek kopen, wel zo makkelijk.

Anyway, ik ben aardig tevreden over de eerste week! Ik heb 18 cent overgehouden en voelde de neiging om daarvan nog even te hamsteren (jawel, daar kun je 2 blikjes tomatenpuree à 7 cent voor kopen), maar heb besloten om de zondag toch lekker te gebruiken om te studeren en neem eventueel de overgebleven 18 cent mee naar volgende week.

Wat heb ik nou daadwerkelijk gegeten?

Ik heb in totaal, van maandag t/m zondag, voor slechts € 12,01 gegeten! Hier een overzicht van de laatste dagen. Zie hier voor maandag & dinsdag, en voor woensdag & donderdag.

Vrijdag € 1,42
Ontbijt: havermout  met 1/2 water, 1/2 sojamelk, kaneel, lijnzaad, zoetstof (0,25), 1 kop koffie (0,07)
Lunch: 2x roggebrood (0,09) met 1x hummus (0,10) en 1x dikke laag pindakaas (0,04), liter thee van 1 zakje (0,05)
Avondeten: Spinazie polentataart*(0,48)
Tussendoortjes: getrakteerd op koffie en cake door vriendin (0,00), 1 perzik (0,14), 1 banaan (0,15), liter thee van 1 zakje (0,05)

Zaterdag € 2,38 (au! ;-))
Ontbijt: havermout met 1/2 water 1/2 sojamelk, kaneel, lijnzaad, zoetstof. (0,25) 2 koppen koffie (0,14)
Lunch: lunchvergadering voor de VeganChallenge! Ik nam 2 boerenkool-polentataartjes mee (0,88) en genoot van pompoensalade, wraps met zwarte bonendip en courgettemuffins (0,00)
Diner: kidneybonenburger* (0,17), gebakken (diepvries)aardappeltjes (0,10) en veganaise (0,11)
Tussendoortjes: 2 stukken geroosterde pompoen van collega (0,00), 1 perzik (0,14), 1 banaan (0,15), 1 biertje (0,39), 1 pot thee van 1 zakje (0,05)

De VeganChallenge bruine bonenburger met veganaise! Foto is van Lize. Ik maakte een nieuwe variant met kidneybonen, recept post ik nog. Ohja, ik had er geen broccoli bij... te duur, en ik had al genoeg groenten gegeten bij de lunch.

Zondag € 1,68
Ontbijt: budgetpannenkoeken* met pindakaas! partyyy!! (0,20), 2 koppen koffie (0,14) (yolo toch?)
Lunch: 2 geroosterde boterhammen met witte bonen in tomatensaus (0,28)
Avondeten met vriendin#: kikkererwtentomatensoep met boerenkool en couscous*(0,47)
Tussendoortjes: 1 banaan (0,15), laatste perzik (0,14), 2x pot thee van 1 zakje (0,10) ... 4 carrot cake muffins*(0,20) (ik moest toch voorproeven!)

recepten met ster* volgen nog!
# ik reken alleen wat ik zelf heb gegeten, maar merk het natuurlijk wel in de boodschappen dat er iemand mee eet

Afgezien van veel tijd en een beetje geld, heeft de afgelopen week me ook 1 kilo aan lichaamsgewicht gekost. Ik kocht dit weekend via Marktplaats een weegschaal (5 euro, maar valt niet onder voedingsbudget) en was verrast dat dat afvallen zo snel gaat. Maar eigenlijk is dat ook niet gek, want het is nou niet echt een vetpot, 2 euro per dag. Gelukkig kan ik nog wel wat vetjes kwijt voordat er alarmbellen gaan rinkelen ;-)

Een voordeel: de vuilniszak is nog nooit zo leeg geweest als afgelopen week. Ik gooi immers niks weg! Zelfs de fruitvliegjes vervelen zich.

Komende week wil ik ruimte in het budget reserveren voor kokos en rozijnen (niet alleen om de havermout minder saai te maken, maar ook om zelf repen te maken voor tussendoortjes en om budget carrot cakejes te maken), en ik heb gist nodig - ook niet heel goedkoop. Ik ben namelijk jarig komende week en heb na lang wikken en wegen besloten om een kleine gettogether te houden, en wel als pizzanight. Oftewel: ik maak de pizzabodems en de gasten nemen de toppings mee! Ik wil eigenlijk ook wel voor iets te drinken zorgen, en dan bedoel ik geen thee of water, maar cola en bier zoals het hoort bij een pizza. Ik ben benieuwd of dit allemaal binnen het weekbudget van 14 euro gaat passen!! U hoort nog.

8 opmerkingen:

 1. He Alynda, genieten van jouw blog! Superleuk en inspirerend. Dank je wel en succes deze week :-)!! Groetjes Muriel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen. Je doet het goed zeg!

  Wil je nog wat biertjes als verjaardagscadeau? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje!! Het voelt ook goed om te weten dat je eigenlijk maar weinig nodig hebt.

   Vegan kaas als verjaardagscadeau, is dat toegestaan? :D

   Verwijderen
  2. Ik vind vegan kaas als verjaardagscadeau wel toegestaan. Ik kom echter niet in de buurt van een plek waar ze dat verkopen.
   Eventueel kan ik eerder naar Den Haag komen om langs de Vegetarische Slager te gaan daarvoor.
   Sta ik ook wel eerder op je stoep :p

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen! Ik zelf zie het me niet doen van 2,00 per dag. Maar het is leuk om te zien dat het dus wel kan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat ik je blog gevonden heb en wat inspirerend allemaal! Ik ga hier eens op mijn gemakje rondspeuren om tips te vinden!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen