maandag 23 september 2013

BudgetChallenge blues in week 3


Week 3 van de BudgetChallenge zit er op.

(Kijk hier voor week 1 en week 2.)

Ik kocht de afgelopen week vooral veel basics zoals olie en pindakaas. En ik moest zowaar geld uitgeven aan een flesje water, omdat mijn dopper na vele lekklachten naar de dopperdokter is (ik krijg wel een nieuwe! woohoo!).

In totaal gaf ik € 13,94 uit aan boodschappen:

Eigenlijk kreeg ik de bananen en mandarijnen van mijn moeder :), maar omdat het BudgetChallenge is tel ik ze toch mee. Mandarijnen zijn ondanks de hoge kiloprijs per stuk het goedkoopste citrusfruit (0,21) en ik had zo'n trek in citrus-anything! Er is weinig waar je mij 's ochtends blijer mee kan maken dan een soja latte en een sinaasappel, hmmmmm.

Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik ook geld heb uitgegeven aan producten die ik pas na de BudgetChallenge zal consumeren. Met de Alpro in de aanbieding bij Jumbo (0,86 per liter!) en vele afgeprijsde producten bij EkoPlaza waar ik altijd graag grootverpakkingen sesam- en lijnzaad koop, voelde het wat paradoxaal om nu geen aanbiedingen te kunnen inslaan omdat ik aan de BudgetChallenge meedoe. Dus ik nam wat van m'n verjaardagsgeld en ging op naar Jumbo en EP. Ik heb nu 30 pakken sojamelk in de kelder (en als het even meezit fiets ik dinsdg nog eens langs Jumbo!) plus 2 grote pakken sesam- en lijnzaad op voorraad.

Dat brengt mij gelijk op het volgende punt: ik ben het eigenlijk wel zat. Ik heb geprobeerd in te brengen bij mijn mede BudgetChallengers dat het toch al lang duidelijk is wie er heeft gewonnen (Lize is namelijk breatharian geworden), maar de andere meiden willen toch graag doorgaan  tot 1 oktober. Ik vind het gewoon niet leuk meer om telkens niet mee te kunnen eten of drinken met studiegenoten/vriend(inn)en omdat ik aan de wedstrijd mee doe. Ook heb ik veel last van mijn buik en van puistjes, ik voel me best ongezond tijdens de challenge. Dat komt waarschijnlijk doordat ik veel meer bewerkte producten eet dan normaal. Veel brood als lunch, als tussendoortje steeds muffins i.p.v. noten en fruit. Ik heb een plofbuik!

Dat doet mij overigens wel afvragen hoe dat dan moet als je écht zo weinig geld heb. Dan moet je noodgedwongen de hele tijd al die bewerkte producten eten en je opgeblazen voelen. Of ben ik er gewoon overgevoelig voor en zit ik te piepen?Afgezien van mijn nieuwe XL buik heb ik ook gewoon last van de herfstblues, iets waar ik elk jaar heel sterk op reageer. En dit jaar wellicht nog sterker omdat er de afgelopen tijd heel veel is veranderd en het af en toe lijkt of mijn leven zo'n sneeuwbol is waar iemand heel hard mee geschud heeft en dat dan één of ander pokkekind maar blijft schudden :p. Maar goed, ik heb zo'n felle daglicht-nabootsende lamp die ik komende week weer ga gebruiken. Elke ochtend een half uur in het felle licht kijken, echt waar, daar ga je je écht beter van voelen. ;-)

 
Maandag t/m vrijdag heb ik bijgehouden wat ik heb gegeten. Dat was in totaal € 8,72.

Maandag-weer-om-5-uur-wakker-en-pas-om-19:00-thuis-dag € 1,76
Ontbijt: 2 boterhammen met witte bonen in tomatensaus (0,28), 1x koffie (0,14)
Lunch: 4x roggebrood met witte bonenspread (0,40)
Diner: Spinazie polentataart (0,50)
Tussendoor: 1 banaan (0,17), 1 peer (0,17), 2 appelkruimelmuffins (0,14), 1 liter thee (0,5)

Dinsdag-iedereen-in-de-bus-nat-door-mijn-kapotte-dopper-dag € 1,70
O: budget havermout (0,25), 1x koffie (0,07)
L: 4x roggebrood met pindakaas (0,28)
D: Indiase wortelsoep met gele spliterwten (0,58)
T: 1 banaan (0,17), 1 peer (0,17), 1 sesamreep (0,08), 2 liter thee (0,10)

Woensdag-overal-heel-lang-in-de-rij-staan-dag € 1,78
O: budget havermout (0,25), 2 koffie (0,14)
L: 4x roggebrood met hummus (0,45)
D: chili met 'kaas'saus (0,45)
T: 1 banaan (0,17), 1 peer (0,17), 2 choco pindakaasmuffins (0,10), 1 liter thee (0,05)

Donderdag-appelstroop-door-mijn-hele-tasdag € 1,23
O: (aanbiedings-)yofu met muesli en lijnzaad (0,48), 2x koffie (0,14)
L: 2x roggebrood met appelstroop en sesamzaad (nooit meer!), 2x roggebrood met pindakaas (0,30)
D: bij vriend gegeten: patat, loempia's, 'bratwurst' nomnom!
T: 1 peer (0,17), 2 appelkruimelmuffins (0,14)

Vrijdag-het-regent-dus-ik-wil-niet-naar-de-markt-dag € 2,25
O: yofu met muesli en lijnzaad (0,48), 3x koffie (0,21)
L: linzensalade met komkommer en olijven (0,86)
D: bij vriendin gegeten: pasta pesto met rooktempeh, tomaat, spinazie en paprika
T: 1 peer (0,17), 2 bananen (0,34), 2 appelkruimelmuffins (0,14), 1 liter thee (0,05)


Zaterdag was ik bij een Pink! potluck. Ik maakte empanadas van Vegetus, ze waren zeer geslaagd! Voor maar 80 cent had ik 10 empanadas, maar dat proefde je er niet aan af :)

Eigenlijk wil ik de komende week elke avond met een zak kruidnoten op de bank hangen en gedachteloos House kijken (hoewel ik er af en toe nog wel iets van opsteek over hersengebieden enzo, wat ik nu toch moet leren voor m'n studie. mooi excuus nietwaar?). Maar ja daar zal het natuurlijk niet beter van worden. Ik ga dus toch proberen om de BudgetChallenge af te maken, gewoon omdat het goed is om dingen af te maken. Maar de komende week voor mij geen roggebrood (iemand dat pakje hebben wat nog in de kast ligt?). Met de krop andijvie, zwarte olijven en kikkererwten uit de vriezer wil ik een lunchsalade maken om mee te nemen. Tussendoortje wordt, afgezien van banaan en mandarijn, rijstwafels met pindakaas, toch wat gezonder dan een muffin denk ik. En hee, het is altijd beter dan die kruidnoten!

Heb jij last van de herfstblues?

9 opmerkingen:

 1. Tjonge, wat een doorzetter ben je!

  Ik heb de afgelopen weken ook minder gezond gegeten vanwege de financiën, minder groente en fruit en veel brood met pindakaas. Mijn hoofd is ook al weer gezellig pukkelig. En ik voel me nu inderdaad ook al minder vrolijk.

  Ik zit ook na te denken over de aankoop van zo'n lamp. Welke heb jij? Ik heb vitamine d spray, dat scheelt ook wel wat, zolang het herfst of lente is. Maar als ik de hele winter door moet, red ik het niet met zo'n flesje, haha.

  Zet 'em op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Dit geeft moed :)

   Ik heb zelf deze lamp: http://www.vegro.info/daylight-power/nl/product/773/ het is best duur, maar het is het zo waard!

   Vitamine D is zeker ook erg belangrijk. Ik neem zo lang de 'r in de maand zit' dagelijks een D-supplement.

   Verwijderen
  2. Oh, maar aan zoiets zat ik ook te denken qua prijs. Ik ga nog even verder onderzoek doen en dan bestellen.

   Ik denk dat ik voor mijn pukkeltjes misschien even een keertje onder de zonnebank moet. Heel fout, maar het werkt wel. Alleen, ik durf die studio's niet binnen te stappen. :P

   Verwijderen
 2. Toch goed dat je doorzet, nog 1 weekje! Ik maar ik snap je zorgen wel, als dit altijd je budget is en je kan nergens smokkelen, hoe zit het dan met je gezondheid? Of ben je extra gevoelig omdat je normaal veel gezonder eet en let's face it, je menu;s zien er eigenlijk best gezond uit vergeleken met makkelijke en/of vette snacks die ook op een budget kunnen...

  Herfstblues... zou dat het zijn. Ik ben strondsjago telkens weet het aan die rotte 3-vakantie-kilo's die er niet af willen en mijn hardloopblessure waardoor ik (je raadt het al) niet mag hardlopen, wandelen, dansen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken het wel.... afgelopen maanden heb ik elke maand een 'challenge' voor mezelf gedaan om te kijken waarmee ik geld kon besparen. De eerste maanden ging dat heel makkelijk, maar afgelopen maand ben ik afgehaakt. Het ging gewoon niet meer.... Waarschijnlijk ook wel een beetje door het weer; je wordt er toch wat vermoeider van, vind ik altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, ik vind je een doorzetter hoor! En je hebt mij in ieder geval erg geinspireerd de laatste weken met je budget tips en recepten! Succes nog even! (en ik begrijp het gevoel van de pepernoten en House kijken heel goed, knap van je dat je er niet aan toe geeft)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoog tijd om jezelf een beetje extra liefde te geven :-) Ik heb net mijn week op € 10 achter de rug, en dat was af en toe ook echt moeilijk. Mijn spijsvertering vond het niet zo leuk, maar ik werd er vooral gek van om steeds na te denken over wat alles kost. Ik werk thuis, maar ik kan me voorstellen dat het nog moeilijker is als je voor de hele dag eten mee moet nemen en alleen 's avonds kunt koken nadat je moe thuiskomt. Ik ga ook door met de budgetchallenge, maar inderdaad op een relaxte manier. (Leuk dat je mijn empanadas hebt gemaakt trouwens!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je het echt niet leuk meer voor je is moet je er gewoon mee ophouden hoor! Want het moet wel leuk blijven vind ik. Ik vind dat jij gewonnen hebt op het gebied van gevarieerd eten en leuke blogs erover schrijven. Dus dat gaan we lekker vieren met suikerfeest hoor!

  Je zult het niet geloven, maar mijn spijsvertering is er op vooruit gegaan. Maar dat heeft denk ik meer met mijn beter kauwen en weinig brood (nog maar 9 stukjes roggebrood gegeten deze challenge) eten.

  Heb net spullen ingeslagen om zelf roti te gaan maken (naar jouw recept). Ik had wel weer behoefte aan iets anders dan rijst, bonen en linzen. Kijken hoe ik een lekkere budget vriendelijke versie kan maken (zal erover bloggen deze week).

  Als je besluit te willen stoppen kan ik dat ook wel begrijpen. De herfstblues is echt een zeer slechte motivator natuurlijk. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Alynda,
  ik heb de afgelopen weken een beetje meegedaan met jou en Martine en zat al snel aan de blikken tomatenblokjes, diepvries groenten en veel granen en bonen. Ik smacht nu weer naar 'clean' food. Lekkere verse salades met geroosterde pompoen, bietjes, wat noten, kiemen etc. Voor de voedingswaarde gooi ik er dan wel wat kikkererwten en quinoa doorheen.. maar wat is dit heerlijk en kleurrijk voedsel. Voorwaarde 1 is voor mij toch wel dat ik ook geniet van het eten.

  BeantwoordenVerwijderen