donderdag 20 januari 2011

Indiase curry, raita en naan

Deze week heeft de Albert Hein een paar bonusaanbiedingen waar ik erg blij van word. Van de Alpro Soya yoghurt is de 2e gratis, evenals van alle Indiase producten van het merk Patak's. Ik ben dus flink aan het inslaan ;) Gelukkig is plantaardige yoghurt langer houdbaar dan de dierlijke variant, dus ik kan er dan voorlopig mee vooruit.

Ik kwam op het idee om een curry te maken. En niet zomaar even curry, maar nee, echt met raita, naan en gele rijst erbij. Alleen de chutney ontbrak eraan, die moet ik nog inslaan. Dit lijkt veel werk, maar in feite kan je van alles tegelijk doen. Vooral de rijst en naanbrood stellen niet veel voor.

Als je ervoor kiest om gedroogde linzen te gebruiken, moet je die eerst ongeveer 30 minuten koken. Als je die kostbare minuten niet hebt, kan je ook een blik linzen nemen.


31 oktober 2012: LET OP: het naanbrood van Patak's is helaas niet meer vega. Je zult het dus zelf moeten maken, of misschien heb je geluk en kom je het van een ander merk nog wel tegen zonder dierlijke ingrediënten!

Je hebt nodig voor 4 personen:



Voor de knoflook-koriander-komkommerraita:
  • 1 komkommer
  • 250 mL alpro soya yoghurt (yofu)
  • handje koriander
  • teentje knoflook
  • peper en zout
Rasp de komkommer. Je kunt hem van te voren schillen, ik hou wel van de groene kleur. Meng dit door de yofu. Snijd de koriander fijn en voeg toe. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot je gaat eten.


Voor de rijst
  • bruine rijst voor 4 personen, zo'n 200 gram gedroogd
  • 1/2 theelepel kurkuma
Meng de rijst met de kurkuma. Kook 15 minuten.




Voor de curry
  • olie
  • 1 middelgrote ui, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool, middelgroot, of zoveel je lekker vindt, kleingesneden
  • 4 winterpenen, in blokjes
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 eetlepels Patak's milde curry pasta
  • 1 pak à 450 gram diepvries spinazie, ontdooid
  • 350 gram linzen, gekookt of uit blik
  • eventueel handje koriander
  • peper en zout
Verwarm de olie in een hapjespan. Bak de ui met de deksel erop zo'n 5 minuten. Pers de knoflook boven de pan uit en bak nog 1-2 minuten. Voeg de bloemkool, winterpeen, kokosmelk en currypasta toe. Doe er een scheut water bij en roer goed, zodat alle currypasta oplost. Kook zachtjes met de deksel op de pan totdat alle groenten gaar zijn, zo'n 10 minuten. Voeg dan de spinazie, linzen en koriander toe. Kook even kort door zodat alles warm is en breng op smaak met zout en peper.


Zet de raita en naan op tafel en serveer de curry met rijst. Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Naan is leuker om zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat wou ik binnenkort gaan proberen, misschien wel vanavond. Heb jij toevallig een goed recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alsjeblieft.
    http://innocentprimate.wordpress.com/2008/11/03/pillow-foods-vegan-naan/

    BeantwoordenVerwijderen