zondag 16 januari 2011

Wat kan er op de plantaardige boterham?

Dat is een veelgestelde vraag. Veel mensen denken dat er weinig over blijft als je de kaas- en vleeswarenafdeling overslaat. Niet getreurd. Vandaag breng ik je helemaal op de hoogte over de plantaardige boterham.

Te beginnen bij die boterham. Wat veel mensen niet weten, is dat het meeste brood niet geheel plantaardig is. In fabrieksbrood zitten vaak vele E-nummers, waaronder E 472. Dit is een vet dat afkomstig kan zijn uit varkenshaar. Op food-info is te lezen dat dat niet altijd zo is, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en mijd dit. Je kunt nog steeds brood kopen bij de supermarkt hoor, don't worry! Veel supermarkten verkopen Allison brood, een volkoren brood wat naar mijn weten altijd plantaardig is. Ook verkopen steeds meer supermarkten biologisch brood, dat is vrij van E-nummers en dus ook geheel plantaardig. Soms zie ik Zonnatura volkoren brood, en ook dat is geheel plantaardig. Vertrouw er niet op dat de medewerker van de broodafdeling weet wat er in het brood zit, maar stuur een mail of bel naar de klantenservice van de supermarktketen als je ingrediënten wilt navragen.Brood van de natuurwinkel is volgens mij ook altijd plantaardig, maar dat kan je natuurlijk voor de zekerheid navragen. Rijstwafels zijn voor zover ik weet altijd plantaardig. Kijk crackers en beschuit altijd na. Ik weet dat in euroshopper beschuit geen ei zit, maar in de andere merken helaas vaak wel. Knäckebröd is vaak plantaardig. Je kunt natuurlijk ook zelf brood bakken, hartstikke leuk en lekker vers! Maar over het algemeen kan je het makkelijker oplossen.

Goed, je hebt je boterham/cracker/rijstwafel/beschuitje. Ik begin met alle plantaardige beleg dat in de supermarkt te koop is.


Zoet:
 • Jam in heel veel soorten en kleuren en maten
 • Appelstroop
 • Appel/perenstroop (zonnatura)
 • (Pure) hagelslag, soms ook witte & zwarte, lees de ingrediënten
 • Speculoospasta
 • Chocoladepasta, lees de ingrediënten! Van euroshopper bij AH zijn alle soorten plantaardig, maar in andere merken zit helaas wel soms koemelk/lactose/weipoeder/andere koemelkderivaten verstopt

Plantaardige paté

Hartig:
 • Pindakaas
 • Andere notenpasta's zoals cashew of soms walnoten
 • Hummus: kijk bij de Turkse producten of in de koeling bij de salades. Dit is een spread op basis van kikkererwten
 • (rode) Aubergine-paprikasalade van het merk Sabra
 • Tahinsaus: meer een saus dan een smeersel, wel erg lekker over salade of bij de pita falafel. Tahin is een pasta van sesamzaadjes, dit is met knoflook verwerkt tot een saus.
 • Ajvar: een pittige, roodgekleurde spread van oa paprika. Je vindt het bij de Turkse producten.
 • Tapenades, zoals tomaat of basilicum. Let erop dat ze soms melk/kaas bevatten, lees de ingrediënten
 • Avocado: doe wat olijfolie op brood en smeer er een zachte avocado over uit. Bestrooi met wat peper en zout en geniet van de goddelijke vrucht.
 • Zonnatura paté: geweldige hartige spreads, de smaken champignon en tomaat zijn plantaardig. Zonnatura producten staan in de meeste supermarkten apart, maar AH vindt het handig om dat niet te doen dus moet je helaas op de houdbare vlees afdeling kijken (bij de knak- en rookworst dus)
 • Groenten: tomaat, komkommer, paprika, een beetje rucola sla. Doe er balsamico dressing of kruidendressing (in olie) over.
Tot zo ver het plantaardige broodbeleg van de grootgrutter, volgende keer nog veel meer opties uit de Natuurwinkel. Heb jij nog tips voor producten uit de supermarkt?

9 opmerkingen:

 1. Ajvar is lekker (ook om zelf te maken)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohja, helemaal vergeten :) zet het er gelijk bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ooit een hele lijst met vegan dingen voor op brood van t forum gehaald! Ik zou het je kunnen pm-en?
  En niet elk knäckeböd is plantaardig! In sommige zit melk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en de gewone alpro soya boter voor op brood (minarine heet het officieel geloof ik)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daarin zit helaas vitamine D3, wat afkomstig is van schapen. In Provamel (Alpro's biologische broertje bij de natuurwinkel) halvarine wordt D2 gebruikt, dat is wel plantaardig. Er zijn meerdere soorten plantaardige halvarines bij de natuurwinkels te koop, zelf gebruik ik Natufood. Check altijd wat er in zit, producenten mogen claimen dat hun product plantaardig is terwijl er vitamine D3 in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hè, wat vreemd, op de verpakking die ik nu in de koelkast heb staan, staat alleen D2? Of ik kijk echt niet goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb t laatst nog bekeken, maar t kan natuurlijk zijn dat Alpro (eindelijk!) zijn recept heeft aangepast. Er stond altijd iets heel verwarrends op de alpro minarine, nl de hoeveelheid Vitamine D 2,4 mcg. Zo lijkt het net of er vitamine D2 staat, terwijl er eigenlijk staat dat er 2,4 microgram vitamine D in zit. En als er niet staat aangegeven welke D, is het bijna altijd D3. Ik zal ze binnenkort nog eens mailen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik las het ook al op het forum. Misleidend hoor, dat ze dan op de verpakking 100% plantaardig zetten. Hoe dan ook, gelukkig nog genoeg ander broodbeleg!

  BeantwoordenVerwijderen