Echter, als ik zelf Indonesische gerechten namaak, lukken ze nooit zo goed als in het restaurant. Dacht ik, totdat ik laatst deze Gado Gado maakte. Dit recept is voor 4 personen, en het is supergoedkoop (minder dan 1,50 pp!). Maak het wel op een dag dat je de tijd/ruimte hebt in de keuken.
Voor de rijst:
- rijst voor 4 personen, ik schat 200 gram gedroogde rijst
- 1 theelepel kurkuma
- 1 blikje kokosmelk
- 1/2 liter water
Voor de tempeh:
- 400 gram tempeh (toko)
- flink wat neutrale olie, bv zonnebloem
- 2 theelepels tamarindepasta (toko)
- 2 theelepels citroensap
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels agave stroop, of 2 eetlepels bruine suiker en 2 eetlepels water
Verwarm een flinke laag olie in een koekenpan. Bak de tempeh hierin aan alle kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 10 minuten.
Doe keukenpapier in een die bord en schep hierin de tempeh uit de pan, met een open spatel of ander hulpmiddel dat zoveel mogelijk olie achter laat. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten toe aan de pan. Roer goed en laat 2 minuten borrelen. Doe de tempeh weer in de pan en bak nog zo'n 10 minuten zachtjes door, zodat de tempeh de smaak opneemt en een donker kleurtje opdoet.
Voor de groenten
- 1/2 spitskool of witte kool
- 100 gram taugé
- 300 gram sperziebonen
- 1 paprika, of meer
- andere groenten die je over hebt of lekker lijken
Voor de pindasaus
- 200 gram pindakaas
- 125 mL water
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
Als alles klaar is, kan je serveren! Ik heb de tempeh uit het sausmengsel geschept, maar je kan dit ook erbij nemen. Serveer eventueel cassave-kroepoek erbij en andere Indonesische lekkernijen, zoals rempejek.
Gado gado heb ik van de zomer leren kennen, op een 10-daagse cursus Vipassana. Het was toen wel alleen met groente - boontjes, wortels en de saus.
BeantwoordenVerwijderenIk heb het toen heel lekker gevonden.
Maar toen ik hem thuis namaakte vond ik het maar saai :)
Maar die van jou ziet er heerlijk uit!