Lasagne heeft net als pasta en rijst het voordeel dat je er zo ongeveer alles in kunt doen waar je zin in hebt, en dan wordt het nog lekker ook. Ik heb soms geen zin om de moeite te doen een hele lasagneschotel in elkaar te zetten en dan ook nog 3 kwartier te moeten wachten tot die uit de oven komt, maar áls ik dan zo'n schotel uit de oven haal schuif ik altijd met een zeer voldaan gevoel aan tafel. Lasagne valt ook nooit tegen, al is het maar vanwege de tijd en liefde die erin gaan. Die dikke laag kaas en bechamel saus is zó 2009, vandaag maken we diervriendelijke lasagne.
Bovenop de lasagne (of in het midden, of allebei, it's up to you!) komt een laag gekruide tofu. Dit wordt door sommigen ook wel tofu ricotta genoemd, omdat het hier 'n beetje op lijkt. Dit mengsel moet een tijdje staan om op smaak te komen, je kan dit dus bijvoorbeeld 's ochtends in de koelkast zetten als je die avond lasagne wilt bereiden.
Als je ervoor kiest om tofugehakt te gebruiken en al edelgist in huis hebt, kun je alles bij de supermarkt kopen. Sojabrokjes zijn te koop bij toko of natuurwinkel. De edelgist kun je weglaten, maar deze geeft de tofu wel een erg lekkere smaak. Schrik niet van de lijst met ingrediënten, dit zijn voornamelijk kruiden en smaakmakers, ik hou er niet van om uit pakjes te koken maar dat zou de ingrediëntenlijst wel verkorten. Als groenten kan je alles kiezen wat je wilt, dit zijn groenten die ik erg lekker vind. In de zomer zal ik sneller courgette of aubergine gebruiken, in het najaar vind ik pompoenblokjes er lekker door.
Je hebt nodig:
Voor de gekruide tofu:
- 1 pakje à 375 gram tofu
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels edelgist
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels fijngesneden verse basilicum
Verkruimel de tofu boven een kom fijn. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en kneed het met je handen door. Het moet een kruimelige structuur houden die aan ricotta doet denken. Zet minimaal een uur in de koelkast, overnacht kan ook.
Voor de saus:
- 1 eetlepel olie
- 1 middelgrote ui, fijngesneden
- 1 pakje à 500 gram gezeefde tomaten
- 1 blikje à 400 gram tomatenblokjes op sap
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel peterselie
- 1 theelepel basilicum
- 1/2 theelepel zout
- evt. beetje tijm, rozemarijn, majoraan, salie naar smaak
Verwarm de olie in een ruime sauspan. Bak hierin de ui zo'n 5 minuten met de deksel op de pan, roer af en toe. Pers de knoflook boven de pan uit en bak nog 1-2 minuten, laat de knoflook niet aanbranden. Doe alle tomatenproducten in de pan en zet het vuur laag. Laat een half uur pruttelen, roer af en toe. Zet dan de vlam uit.
Kies je ervoor om sojabrokjes te gebruiken? Zet die dan vast in een halve liter gekookt water te weken, ongeveer een half uur. Voor je ze gebruikt giet je het water weg boven een vergiet of zeef, en knijp je de sojabrokjes nog goed uit met je handen zodat.
Voor de vulling
- 1 eetlepel olie
- 1 middelgrote ui, in blokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 pakje à 180 gram tofugehakt óf
- 100 gram fijne sojabrokjes ofwel TVP (textured vegetable protein), half uur geweekt en daarna uitgeknepen
- 1 klein blikje à 70 gram geconcentreerde tomatenpuree
- 1-2 eetlepels water
- 150 gram champignons, in schijfjes
- 2 paprika's in je favoriete kleur/smaak, grofgesneden
- 1 pak à 450 gram diepvriesspinazie, ontdooid
Verwarm de olie in een hapjespan. Bak hierin de ui 5 minuten met deksel op de pan, roer af en toe. Pers de knoflook boven de pan uit en bak nog zo'n 1-2 minuten. Voeg dan het tofugehakt of de uitgeknepen TVP toe. Bak dit 5 minuten en roer regelmatig. Voeg dan de tomatenpuree en het water toe, begin met 1 eetlepel en roer goed door. Als de puree nog te dik is voeg je de tweede eetlepel toe. Roerbak het gehakt in de puree nog een minuut of 5-10. Als je haast hebt is 5 minuten prima, maar na 10 minuten heeft het nog net wat extra bite.
Voeg champignons en paprika toe. Bak nog 5 minuten. Doe de spinazie erbij, roer goed door. Voeg dan de rode saus toe en roer het geheel.
Voor the finishing touch
- Een op 175 graden voorverwarmde oven
- Grote rechthoekige ovenschotel
- Pakje lasagnabladeren (let erop dat er geen ei in zit)
Doe de helft van het groenten-sausmengsel in de ovenschotel. Doe hier een laag lasagnabladeren op, zodat de hele laag bedekt is. Doe hierop de rest van de groenten. Dan de tofu erop.
Als je meerdere lagen doet, heb je natuurlijk meer lasagnebladeren nodig.
Bak 3 kwartier in de oven.
Wist je dat het gezondheidsvoordelen heeft om verwerkte tomaten te eten? Uit bijvoorbeeld ketchup kan je lichaam meer van de stof lycopeen opnemen dan uit verse tomaat. Deze anti-oxidant kan mogelijk prostaatkanker genezen, rimpels tegengaan en cholesterolgehaltes verminderen. Verse producten zijn dus niet altijd beter ;)
Wat zou jij in je plantaardige lasagne doen?
Doordat vegetariers meer soja producten willen consumeren wordt er in Aziatische landen steeds meer rimboe verruild met soja plantages waardoor het leefgebied van de orang oetans steeds kleiner wordt. De populatie orang oetans worden steeds kleiner, met name in Borneo, dus ik zou zeggen, eet of drink geen soja producten.
BeantwoordenVerwijderenCas, bedankt voor je reactie. Ik gebruik alleen soja waarvoor geen regenwoud is gekapt, bijvoorbeeld Alpro Soya garandeert dat. De soja waarvoor dat helaas wel gebeurt, verdwijnt voornamelijk in veevoer. Volgende stukje komt van wikipedia, maar er zijn nog veel meer bronnen.
BeantwoordenVerwijderen"In de westelijke wereld wordt het gewas hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van plantaardige olie en veevoeder. De meeste soja -zo'n 90% van de Nederlandse invoer- wordt gebruikt voor veevoer. Voor één kilo vlees (eiwit) is zo'n vijf kilo soja-eiwit nodig. Nederland is na China de grootste importeur van soja ter wereld. Vanuit Nederland wordt een groot deel van de Noordwest-Europese intensieve veehouderij (kippen, varkens, kalveren) van veevoer voorzien."