zondag 20 februari 2011

Biologische voeding duur?

Voor de grap heb ik de afgelopen week eens bijgehouden wat we hebben uitgegeven aan voeding. (We = vriendlief & ik.) Het gaat dan alleen om de privé uitgaven, de uitgaven voor de Keuken hou ik natuurlijk sowieso wel bij maar tel ik hierin niet mee. Hetzelfde geldt voor de voeding van de 2 katten, daarvoor is een  apart budget.

Waarom ik dit doe? Om te laten zien dat het biologische voeding best betaalbaar is. Ook voor twee studenten zoals wij. Vriendlief wil niet meer dan 25 euro per week aan voeding uitgeven. Ik vind het niet erg om wat meer te betalen, maar om het eerlijk te houden is de richtlijn hier dus 50 euro per week.

We kochten bij De Natuurwinkel en de AH. Nou schrijf ik we, maar eigenlijk doe ik meestal de inkopen. Ik heb minder college dan mijn vriend (groot voordeel van HBO ten opzichte van universiteit!) en ook wat flexibelere tijden. Bovendien kook ik meestal omdat ik dat leuk vind, en dan is het wel handig om zelf de boodschappen te doen. Vriendje doet dan vaak de afwas, dus we zijn redelijk geëmancipeerd hier ;-)

Goed om te weten is wellicht ook dat ik een Groenpas van De Natuurwinkel heb. Dat is een kortingpas voor vaste klanten. Vorig jaar, toen ik nog bij een grote supermarkt keten werkte, kreeg ik in mei vakantiegeld en daar heb ik deze pas van gekocht. Voor 100 euro aanschafkosten krijg je een jaar lang 6% korting op álle boodschappen bij De Natuurwinkel. Let erop dat ze niet allemaal meedoen. Helaas wordt de winkel hier omgebouwd tot Ekoplaza en ik kan de pas niet meer verlengen na mei 2011. Tot die tijd geniet ik echter wel van de korting. Ongemerkt tikt het wel aan!



We kochten:

2x sojamelk zonder suiker 3,29
blok tempeh 2,23
hollandse groentetas 7,05
fruittas 7,05
volkorenbrood 2,15
1 kg meel 2,15
6 plakken bladerdeeg 2,72
500 gram margarine 2,15
250 gram kastanjechampignons 1,79
grote bol knoflook 0,72
1 kg uien 1,59
chocopasta extra puur 3,06
korianderplantje 1,08
totaal 36,64

en bij AH
3 kg aardappelen 3,49
2x 750 ml appel diksap 7,49 (bonus)
400 ml appel aardbei diksap 2,47 (bonus)
400 ml appel bessen diksap 2,47 (bonus)
totaal: 15,91

In totaal hebben we dus 52,55 uitgegeven.
In de groentetas zaten: savooiekool, 4 preien, 3 pastinaken en 1 heul grote koolraap
In de fruittas: mandarijnen, sinaasappels, appels en peren

Wat we allemaal aten voor die 52,55?
  • lasagna van pompoen en savooiekool 
  • lokaal-Mexicaanse pompoenschotel
  • romige soep met prei, winterpeen en aardappel (2x gemaakt, 4x van kunnen eten. jammie!)
  • gestoofde savooiekool met aardappel en smoky tempeh (gebakken met liquid smoke, heerlijke Amerikaanse smaakmaker)
  • ovenschotel met koolraap, aardappelschijfjes en vegan kaassaus
  • couscous met pastinaak, wortel en kikkererwten
Verder maakte ik ook nog een salade van kidneybonen en tempeh en een tofu-kruidenkaasdip voor op brood. Ik kookte een grote pan havermoutpap voor de ontbijtjes doordeweeks en in het weekend bakte ik nog een brood (ooit een oude broodbakmachine gekregen van mijn ouders). De margarine en bladerdeeg kocht ik om wat lekkers van te maken, maar toen werd ik ziek en is het er niet van gekomen.

Sommige ingrediënten hadden we al in huis, zoals alles van de Mexicaanse schotel. Ik ben een beetje een hamster! Maar dat heeft ook zijn voordelen. Zo hebben we nu een enorme voorraad diksap in huis, dat was 2e halve prijs, maar dat verdienen we wel weer terug, we gebruiken het veel. Om te drinken (lekker met spa rood!) maar ook om yoghurt, dressing of zuurkool aan te zoeten.

Koop jij biologische voeding?

5 opmerkingen:

  1. Ik heb liquid smoke op ebay besteld, maar nog steeds niet gebruikt :@ Ik ben ook een hele erge hamster!
    Ik koop-koop-koop, maar ik gebruik het te weinig :((( Ik moet het echt zien te veranderen, ik worstel er al een hele tijd mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Winny Ik krijg het van mijn moeder die vaak naar de States op vakantie gaat... Je kan het ook hier bestellen (of kopen, in Capelle a/d Ijssel) http://www.woodleaf.nl/index.php?action=article&aid=3360&group_id=39&lang=NL

    @ Forisma, je weet niet wat je mist, tis heerlijk om bv seitan mee te maken, ik zal je n recept sturen :-)
    en ja dat hamsteren echt irri he, de kast raakt er zo vol van... moet zeggen dat biologisch kopen wel helpt, ik koop wat minder omdat het meer waard is, maar goed, voorlopig toch flink wat voorraad opmaken (ik heb lading gedroogde peulvruchten hier in huis, alsof m'n leven ervan af hangt, hihi )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb gister rookzout gekocht! Ben benieuwd of het wat gaat worden. Ben wel van plan om binnenkort een worstje oid ermee te gaan maken. Of iets met seitan ja! Jum!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben een fan van gerookte paprikapoeder.

    BeantwoordenVerwijderen