donderdag 3 februari 2011

Gebak zonder ei

Het is jullie vast niet ontgaan dat het gebak dat ik maak geen eieren bevat. Gisteren kreeg ik van Nina (van de blog Recepten met een goed verhaal) de vraag hoe zij het beste een ei in een recept voor cake kon vervangen.

  • 1/2 geprakte of geblende banaan (in muffins, cake, pannenkoeken)
  • 3 eetlepels geblende silken tofu ( in dichte cake (niet luchtig) of brownies)
  • 1 1/2 eetlepel egg replacer (natuurwinkel) + 2 eetlepels water (in cookies of andere krokante dingen)
  • 4 eetlepels yofu (muffins, cakes)
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad + 3 eetlepels water (in gebak met sterke smaak, dan proef je het niet)
  • 3 eetlepels appelmoes

In sommige producten blijkt ei echter geheel overbodig te zijn. Zo bak ik al jaren pannenkoeken met alleen pannenkoekenmix sojamelk. Okee, ik geef toe, ik meng eigenlijk vaak zelf de pannenkoekenmix: beetje meel, bakpoeder en klaar. Veel goedkoper! Je kan dan ook nog afwisselen met bijvoorbeeld maïsmeel of boekweit. Ook lekker.
En zoals ik eerder deze week blogde zijn ook wafels prima te bereiden zonder eieren.

Ik eet graag scrambled tofu, een goede vervanger voor roerei of gebakken ei op zondagochtend. Ook frittata en quiche maak ik graag met tofu, er komt geen ei aan te pas! In het kookboek 'Vegan Brunch' van Isa Chandra Moskowitz staan ook recepten voor een tofu omelet. Die heb ik echter nog niet geprobeerd, wie weet binnenkort.

Zijn er recepten met ei die jij graag plantaardig zou willen maken? Laat het me weten!

2 opmerkingen: