donderdag 17 februari 2011

Wintergroentensoep

Deze week zaten er in mijn groentepakket onder andere 4 preien. Ik ben niet zo fan van prei, vind het geen probleem door de roerbak of pasta maar zou dat zelf niet doen. Prei-ovenschotel of iets dergelijks is ook niet aan mij besteed.

Maar ja, 4 preien, daar moest ik toch eens wat mee doen. Ik besloot om er een soep van te maken. Inspiratie voor deze romige soep heb ik van een veganistisch restaurant in Budapest, Napfényes Étterem. Dat restaurant heb ik ontdekt doordat ik een paar keer op het Sziget festival ben geweest, een groot muziekfestial op een eiland in de Donau. Het restaurant Napfényes stond daar elk jaar met een eetkraam waar alles plantaardig & biologisch was. Toen ik later op vakantie was ben ik nog een paar keer in hun restaurant gaan eten, ik zou willen dat er zoiets in Den Haag zat! Deze soep was een soep van de dag en werd mij geserveerd nadat ik net een paar uur had geschaatst. Mijn afkeer voor prei was gelijk genezen.

Deze soep vind ik zo lekker dat ik haar met de overige 2 preien nog eens heb gemaakt :-)




Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram aardappelen
  • 1 niet al te grote winterpeen
  • olie
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 preien
  • 2 groentebouillonblokjes
  • half pakje plantaardige room (bv rijst- of haverroom)
  • peper en zout naar smaak

Was de aardappelen en winterpeen en snijd ze in blokjes. Kook ze samen 15 minuten. Giet ze af en bewaar het kookwater! Snijd de prei in ringen van 1 cm en was ze goed.

Snijd de ui en verwarm 2 eetlepels olie in een ruime soeppan. Fruit de ui 5 minuten en pers dan de knoflook erboven uit. Bak nog 1 minuutje. Voeg de sambal en prei toe en roer goed. Bak dit ongeveer 5 minuten, roer af en toe.

Doe de aardappelen en peen erbij in de soeppan. Vul het afgegoten kookwater aan tot 1 liter en los hierin 2 bouillonblokjes op. Doe de bouillon bij de soep en kook het geheel nog 5 minuutjes.

Zet het gas uit. Pureer de soep met een staafmixer en doe dan de sojaroom erbij. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een broodje of als voorgerecht.


Wat is jouw favoriete gerecht met prei?

3 opmerkingen:

  1. Grappig, hoe smaken verschillen, ik doe overal prei doorheen.. Bestel bijna standaard een paar preien bij de bioboer!! Door de pasta, rijst, soms 'puur'. Heerlijk!! De soep klinkt ook goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ging alles goed met de cakjes trouwens? En gaat het weer goed met je kat?

    BeantwoordenVerwijderen