vrijdag 5 augustus 2011

O-My-God-Omelets

Ik ben gek op brunch, en daar zit voor mij meestal scrambled tofu bij. Maar omdat dat een beetje ging vervelen, besloot ik om eens iets anders te gaan maken. Het werden heuze tofu-omelets!

Dit recept had ik al gemaakt voor de Vegan Gourmet Party die ik laatst had, maar ik merk dat de omeletten beter slagen op het fornuis. Het recept hiervoor komt uit het kookboek Vegan Brunch, vanzelfsprekend één van mijn favoriete kookboeken.

Ze lukken het beste als je ze een beetje anders maakt dan je wellicht gewend bent, namelijk om de omelet te bakken en dan te vullen (als een pannenkoek), in plaats van de groenten in de pan te mikken en dan de omeletmix erop te gieten. Maar mocht jij daar wel goede resultaten mee behalen, dan hoor ik het graag!

Silken tofu en kikkererwtenmeel (besan) vind je bij de toko of natuurwinkel. Edelgist heb ik enkel bij natuurwinkels gezien. Als je het kunt vinden, kun je het zout vervangen door kala namak, oftewel zwart zout. Dat is een zout dat rijk is aan zwavel, en daardoor de smaak van ei goed imiteert. Ik heb het zelf echter nog nooit gevonden (dus mocht je het in de regio Den Haag tegenkomen, please let me know!).



Voor 4 omeletten:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pak silken tofu (340 gram)
  • 2 eetlepels edelgist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 75 gram kikkerewtenmeel
  • 1 eetlepel maïszetmeel
  • olie om in te bakken 

Voor de vulling:
  • groenten naar keuze

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.

Maal de knoflook fijn in een keukenmachine of blender. Voeg de tofu, edelgist, olie, kurkuma en zout toe. Blend totdat het egaal is. Voeg vervolgens het meel en de maïzena toe, en blend nogmaals tot alles goed gemengd is.

Doe een eetlepel olie in de koekenpan. Als dit goed verwarmd is, neem je met een kopje wat beslag en doe dit in het midden van de pan. Strijk het voorzichtig uit met een spatel/pannenlikker. Doe een deksel op de pan en bak dit minimaal 5 minuten door.

In de tussentijd kun je de groenten bakken, in een aparte pan.

Kijk na 5 minuten of je de omelet voorzichtig kunt losmaken van de bodem. Be very careful! Ze gaan snel stuk. Als de omelet goed loslaat, en je kunt hem met een spatel goed optillen, dan is het tijd om hem om te draaien. Bak de andere kant nog zo'n 3 minuten.

Op die manier bak je 4 omeletjes. Serveer met toast of, als je echt zin hebt in kokkerellen, wafels of pannenkoeken. Enjoy your breakfast!

15 opmerkingen:

  1. Edelgist wil ik al langer eens proberen. Brengt het veel smaak aan je gerecht? Of voeg je het eerder toe in functie van structuur (binden)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Edelgist is puur voor de smaak, welke op kaas lijkt. Je kan het bv over pasta strooien, of er kaassaus mee maken. Maar ook in scrambled tofu en seitan verwerk ik het. Echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er inderdaad beter uit dan tijdens de gourmet avond :D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er jummie uit. :-)
    Ik koop mijn kala namak hier om de hoek. Ik wil best een zakje aan je opsturen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er errug lekker uit! Wij mikken edelgist overal' over waar kaas over gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat zou heel fijn zijn Ineke! Kan je me mailen op plantaardigekeuken@gmail.com? Ben benieuwd bij wat voor winkel je dat koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er wederom erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze wil ik ook heel graag eens maken MAAR... ik mag geen kikkererwtenmeel kopen van mezelf tot ik iets anders uit de uitpuilende kast heb opgemaakt (*sprak zij streng*). En bovendien wil ik het wel graag met kala namak (zwavelzout) proberen, wat ik nog niet heb kunnen vinden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, die regel heb ik hier ook wel eens in huis. Dan lepel ik vaak een pot appelmoes of witte bonen in tomatensaus leeg om het legaal te maken nieuwe dingen te kopen :p als je kala namak niet kunt vinden, kun je overwegen het bij de Amsterdamse zoutwinkel te kopen: http://www.salsamentum.nl/products/Kala-Namak,-Black-Salt-India,-fijn-200gram.html

      Verwijderen
    2. Het is ook te koop via gekruid.com. Ze verkopen ook edelgistvlokken.

      Verwijderen
  9. In Amsterdam heb ik kala namak in een Surinaams-Hindoestaans winkeltje gekocht. 1,50€ voor een zakje, waar "black salt" op staat. De kleur was heel licht zalmkleurig, maar het kan ook grijs zijn. In een biowinkel heb ik wel eens hele dure zoutkristallen van dezelfde kleur gezien. Daar heette het Himalaya zout, waar kala namak vandaan komt, dus wellicht hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Over zwart zout, ik vond dit op google:
    http://www.salsamentum.nl/products/De-winkel......html

    En hier is zwart zout, bestelbaar via die winkel.
    http://www.salsamentum.nl/products/Perle-Noire-Hawa%C3%AF%2C-Zwart-zout-van-Hawaii%2C-60gram.html

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zojuist gemaakt. Lekker recept!

    Groeten,
    Rick

    BeantwoordenVerwijderen