woensdag 1 februari 2012

Lichtmis

Morgen, 2 februari, is het Lichtmis, een in Nederland vrijwel onbekende (christelijke) feestdag die in andere landen wel gevierd wordt. De Amerikaanse variant is bekend als Groundhog Day. Op deze dag wordt aan de hand van het gedrag van de groundhog (bosmarmot) bepaald of de winter nog lang zal duren. Als dit dier terug zijn winterslaapplaats in duikt, zal de winter nog 6 weken duren.
Nou weet ik niet beter dan dat de winter tot 21 maart duurt... en die arme groundhog moet dat elk jaar opnieuw ontdekken. Als ik die groundhog was, zou ik morgen niet eens uit mijn winterslaapplek komen! ;-)

Een veel leukere traditie, als je het mij vraagt, is de Franse interpretatie van deze feestdag. Het wordt daar Chandeleur genoemd, het Franse woord voor kandelaar. Vandaar de Nederlandse naam Lichtmis. En daar horen leuke gebruiken bij, namelijk: crèpes! Jawel, een echt excuus om pannenkoeken te eten.
De Fransen hebben daarbij een toffe gewoonte. Tijdens het bakken neem je in je linkerhand een goudstuk (hoewel een munt geloof ik ook mag), en met je rechterhand probeer je de crèpe in de pan om te draaien door hem in de lucht te gooien. Als dat goed gaat, staat je geluk en welvaart te wachten komend jaar.

Hoewel je natuurlijk eenvoudig vega pannenkoeken kunt bakken door een kant- en klare pannenkoekmix te kopen en daar sojamelk bij te doen (eieren kun je gewoon weglaten), lijkt het mij leuk om voor deze keer eens echte crèpes te maken. Ik ben sowieso meer een pancake kind of girl, en crèpes is daarom voor mij iets heel anders. Maar oh zo leuk, om ze te vullen en op te vouwen!

Agavestroop vind je tegenwoordig al bij de (beter gesorteerde) Albert Heins, bij de Zonnatura en reformproducten. Handig!





Het recept voor 12 échte maar toch vega crèpes:
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 250 milliliter water
  • 225 gram tarwemeel
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels agavestroop

Doe alle ingrediënten in de blender en blend. Schraap even alles van de zijkanten af en blend nogmaals. Zet het beslag dan een uur in de koelkast.

Neem je grootste koekpan en verwarm goed. Doe er een beetje olie in. Neem steeds ongeveer een (senseo) kopje vol beslag, stort dit in het midden van de pan en draai de pan vervolgens goed rond om het beslag te verspreiden.

Omdat crèpes zo dun zijn hoeven ze maar kort te bakken, ongeveer 1,5 minuut. Draai voorzichtig om (of gooi ze dus in de lucht!) en bak de andere kant nog een halve minuut.


Ideeën voor vulling:

  • Chocopasta met banaan! Er zijn veel vega chocopasta's, vooral de pure varianten, van euroshopper alle soorten.
  • Appelmoes of stukjes appel met kaneel en rozijnen
  • Appel met gember
  • Allerlei soorten jam
  • Mango met muntblaadjes
  • Peer met speculaaskruiden. of speculoospasta...
  • Kiwi met slagroom

Voor de liefhebbers (ik ben er zelf geloof ik niet zo één), kun je ook hartige vullingen maken. Je kan dan het beste de agavestroop weglaten uit bovenstaand recept. Voor hartige vulling denk ik aan dingen als:

  • Gekruide linzen
  • Gebakken champignons/champignonragout
  • Geroosterde pompoen
  • Gebakken prei met sesamolie
  • En hoewel nu niet in het seizoen, lijken paprika en tomaten me ook erg lekker erin.


Ga jij je morgen wagen aan crèpes? En heb jij nog ideeën voor een vulling?

5 opmerkingen:

  1. Haha, wat een leuke gewoonte :) Ik ga zelf morgen geen crepes maken, maar hou het wel in gedachten voor volgend jaar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vegakaaaaaas! nu heb ik zin in pannenkoeken (of crepes) met vegakaas, ha! (en eeh.. kiwi met SLAGROOM? dat lijkt me echt niks..)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, ik vind het hartstikke lekker :)

      En idd, vegakaas is natuurlijk ook heelemaal niet verkeerd (vooral dan met stroop erop. o my goodness.) het wordt tijd dat de grote supermarkten dat ook eens gaan inzien.

      Verwijderen
  3. De film 'Groundhog Day' vind ik helemaal geweldig. Elk jaar zien we die :-)

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In België is er met Lichtmis een spreekwoord dat zegt 'er is geen vrouwtje zo arm of ze maakt haar pannetje warm'. Daar worden op 2 februari massaal pannenkoeken gebakken.

    BeantwoordenVerwijderen