donderdag 16 februari 2012

Puree van koolraap, appel en gember

Alweer even geleden zat er een koolraap in mijn groentepakket. Aanstaande vrijdag overigens weer. Zo'n ouderwetse, officieel vergeten groente waarvan ook ik even dacht: 'wat maak ik hiermee?'

Terwijl ik aan het snijden was rook het helemaal niet, wat zal ik zeggen, eetlustopwekkend. Ik begon te begrijpen waarom we deze mooie knol zijn vergeten. De blokjes die ik ervan sneed, deden me erg aan koekaas denken:



En het duurde best even voordat er op facebook werd geraden wat voor groente dit was. Arme koolraap werd eerst uitgemaakt voor pastinaak en aardpeer.

Ondanks al die ver-schrik-ke-lij-ke tegenslagen vond ik dit recept erg lekker en wie weet maak ik het met de volgende koolraap wel nog een keer. Het duurt even voor het klaar is, maar je hebt er weinig omkijken naar.

Koolraap is een erg gezonde groente, hoewel dat gevoelsmatig misschien minder is omdat het een knol is. Het is rijk aan vitamine C, kalium en calcium. Deze groente mag dan een geitenwollensokkenwinkel-imago hebben, je vindt haar ook bij de grotere supermarkten. Soms zelfs op de kant-en-klaar-afdeling, in voorgesneden reepjes. Best handig als je eens geen zin hebt in een slachtsessie in de keuken.


Voor deze puree heb je nodig, voor 2-3 personen:

  • 1 kleine koolraap, gewassen, lelijke plekjes weggeschild, in blokjes
  • scheut water
  • 2 appels, geschild, in blokjes
  • 1 theelepel verse gember, fijngesneden
  • halve theelepel kaneel
  • eventueel wat agavestroop

Doe de blokjes koolraap met het water in een pan, breng het water aan de kook en laat met deksel erop een half uur stoven.
Voeg dan de appel toe, eventuele nog wat water als de boel is drooggekookt en laat nog zo'n 20 minuten stoven. Doe de gember en kaneel erbij, en als je wilt wat agavestroop. Pureer het met de aardappelstamper.

Ik heb de puree grof gelaten (luiheid!), en er raapstelen doorheen gedaan. Daarbij pittig gemarineerde gebakken tofu plakken en ik was helemaal gelukkig.

3 opmerkingen:

  1. Klinkt goed, heb er nog een liggen hier. (Een enorm gevaarte, dat wordt een klus.) Ik vind ze uit een zakje niet leuk...
    Meestal doe ik er satesaus bij (is serieus lekker..) maar appel en gember heb ik in huis, dus gaan we dat maar eens proberen..
    TY

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ga ik onthouden! Ik had 'm vorig weekend gemaakt met aardappel, ui, en anijs. Was ook wel lekker, alleen een beetje droog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit maar ik twijfel nog of ik dit ga maken met mijn koolraap. Ben meer van het hartig-kruidige avondeten en niet zozeer van het zoete... Maar ja, met cajun tofu oid is het inderdaad natuurlijk een ander verhaal. Moelijk hoor, knopen doorhakken. ;)

    BeantwoordenVerwijderen