Een kooktip voor verse tijm: vries het in een plastic zakje in. Een dag later haal je dan eenvoudig de blaadjes eraf, door het zakje in je handen te nemen en er over heen te wrijven (alsof je een stuk deeg rolt!). Nooit meer gedoe met tijmblaadjes eraf rissen!
Klaar voor de verkoop! |
- 2 kg uien
- 2 eetlepels margarine of olie
- 3 teentjes knoflook
- 250 milliliter rode wijn
- 500 milliliter paddenstoelenbouillon
- 1 liter groentebouillon
- 3 laurierblaadjes
- blaadjes van 1 plantje (of 1 bakje) verse tijm
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 4 eetlepels edelgist
Pel de uien. Als het grote uien zijn snij je ze doormidden en maak je smalle halve ringen, anders snijd je ze gewoon in ringen van ongeveer 1/2 centimeter breed.
Verhit de margarine in een ruime pan, en bak de uienringen gedurende 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe om. Als het begint aan te branden, doe je er alvast een scheutje rode wijn bij. Pers de knoflook er boven uit en bak nog 1 minuut mee. Voeg de (rest van de) rode wijn, de paddenstoelenbouillon en de groentebouillon samen met laurierblad & tijm toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de rode wijnazijn, peper en edelgist toe. Proef en breng de soep eventueel op smaak met peper, zout of nog wat edelgist.
Als je het lekker vindt kun je de soep natuurlijk serveren met een broodje met vegan kaas! Ik raad Daiya en Wilmersburger aan (verkrijgbaar bij Veggie4U en de Vegetarische Slager, en via vegan webshops zoals VeggieDeli en Veganwonderland).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten