woensdag 29 mei 2013

Franse uiensoep

Op mijn werk kook ik vegan maaltijden voor de traiteurafdeling (het is een biologische winkel). Ik probeer altijd zoveel mogelijk te werken met de verloren groente' van de groentenafdeling - groenten met een beurs plekje die om die reden niet meer verkocht worden. Laatst was er een hele doos vol uien met uitlopers, geen gezicht maar verder niks mis mee. Ik besloot ze te verwerken tot een heerlijke Franse uiensoep. Het weer was er ook echt naar op dat moment, eigenlijk net als nu, ondanks de zon waar we gister van konden genieten. Het recept deel ik maar wat graag, want het was ontzettend lekker!

Een kooktip voor verse tijm: vries het in een plastic zakje in. Een dag later haal je dan eenvoudig de blaadjes eraf, door het zakje in je handen te nemen en er over heen te wrijven (alsof je een stuk deeg rolt!). Nooit meer gedoe met tijmblaadjes eraf rissen!


Klaar voor de verkoop!


  • 2 kg uien
  • 2 eetlepels margarine of olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 milliliter rode wijn
  • 500 milliliter paddenstoelenbouillon
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 laurierblaadjes 
  • blaadjes van 1 plantje (of 1 bakje) verse tijm
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels edelgist

Pel de uien. Als het grote uien zijn snij je ze doormidden en maak je smalle halve ringen, anders snijd je ze gewoon in ringen van ongeveer 1/2 centimeter breed.

Verhit de margarine in een ruime pan, en bak de uienringen gedurende 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe om. Als het begint aan te branden, doe je er alvast een scheutje rode wijn bij. Pers de knoflook er boven uit en bak nog 1 minuut mee. Voeg de (rest van de) rode wijn, de paddenstoelenbouillon en de groentebouillon samen met laurierblad & tijm toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de rode wijnazijn, peper en edelgist toe. Proef en breng de soep eventueel op smaak met peper, zout of nog wat edelgist.


Als je het lekker vindt kun je de soep natuurlijk serveren met een broodje met vegan kaas! Ik raad Daiya en Wilmersburger aan (verkrijgbaar bij Veggie4U en de Vegetarische Slager, en via vegan webshops zoals VeggieDeli en Veganwonderland).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen