maandag 30 september 2013
Laatste dag van de VeganMoFo
Hoera, het is de laatste dag van de VeganMoFo! Met plezier heb ik de afgelopen maand dagelijks geblogd, grotendeels over de BudgetChallenge. Ik ben vooral benieuwd hoe dit bij jullie is bevallen! Wat vonden jullie van de BudgetChallenge en de blogposts hier de afgelopen maand? Ik sta altijd open voor verbeteringen!
Vanochtend stond er dan alleen geen post klaar, omdat ik ineens bedolven werd onder een heuze berg opdrachten voor m'n studie. De komende periode is mega druk, met niet alleen veel huiswerk maar ook leuke dingen, zoals de Veggie Fair aankomende zaterdag, een avond naar Walibi Fright Nights en een bezoek aan een fair trade bierbrouwerij in Gent. Ohja, en de voorbereidingen voor de VeganChallenge nemen natuurlijk steeds meer tijd in beslag, nu we weer bijna van start gaan (op 1 november, Wereld Veganisme Dag).
Ik kan dan ook helaas niet doorgaan met deze leuke gewoonte om dagelijks een post te publiceren, hoe graag ik ook zou willen. Nu het zo druk is eet ik eigenlijk heel veel hetzelfde en vaak makkelijke dingen die niet zo inspirerend zijn om over te bloggen. En ik kan natuurlijk niet keer op keer over dezelfde geweldige roti van New Meyva gaan schrijven. Maar mocht ik nou veel interessante, betaalbare vegan kant-en-klaar producten ontdekken, dan hoor je natuurlijk zeker van me!
Ohja, ondertussen ben ik ook druk op zoek naar een huisje of kamer in Utrecht, want dat zou me een part-time baan aan reizen schelen (bijna 20 uur per week ben ik onderweg). Dus mocht je wat horen, dan hoor ik het graag! In ruil voor een lekkere taart bijvoorbeeld ;-)
PS: Ondertussen kan je natuurlijk nog steeds op mijn blog stemmen voor de Vegan Award... Supertof! :)
zondag 29 september 2013
Haagse Potluck!
Geef toe, er worden véél te veel potlucks aan georganiseerd in Verweggistan en andere steden waarvoor je minimaal een uur onderweg bent. Ik ken een boel vegans, maar de meesten wonen zo ver dat ik ze weinig zie, of halve dagen kwijt ben aan reizen voor een beetje gezelligheid. Daarom vind ik dat het weer eens tijd is voor een echte Haagse potluck!
Je bent op 18 oktober vanaf 18:18 bij mij thuis welkom om te genieten van een boel plantaardig lekkers. Makkelijk onthouden toch? Ohja, ik trek de definitie van de Haagse regio best ruim hoor, dus ook als je in Delft, Leiden of Rotterdam woont ben je van harte welkom. Ik vind het gewoon hartstikke leuk om wat meer bewuste mensen uit de regio te leren kennen!
Om redenen die jullie vast allemaal begrijpen zet ik mijn adres liever niet hier online, maar ik woon in de groenste wijk van Den Haag, Mariahoeve. Op loopafstand van het station Den Haag Mariahoeve en ook bereikbaar met tram en bus vanaf Den Haag CS. Je kunt ook je fiets of auto prima bij mij voor de deur stallen, beide graties.
En wat neem je dan mee naar zo'n potluck? Nou, neem gewoon iets mee wat je lekker vindt, of wat je vaker hebt gemaakt en wat je gewoon makkelijk vindt om mee te nemen. Als het maar plantaardig is! Je kunt bij mij dingen opwarmen op het gasfornuis of in de oven. Drankjes zijn ook altijd welkom, net als leuke spelletjes of die ene film waarvan je vindt dat eigenlijk elke vegan hem gezien zou moeten hebben.
Ik hoor het graag als je komt, mail even naar deplantaardigekeuken@gmail.com voor het exacte adres en voor alle overige vragen natuurlijk. Je kan het event trouwens ook in de gaten houden via facebook.
See you then?
zaterdag 28 september 2013
Roergebakken spruitjes met tofu en rijst
Ze liggen weer volop in de winkels: spruitjes! Je kunt ze zelfs vaak in een mooie aanbieding scoren waardoor het een ideale budgetgroente is. En niet zo maar één! Spruitjes (in het Engels Brussels Sprouts) bevatten meer vitamine C dan kiwi's, barsten van de vitamine K en zijn verder rijk aan foliumzuur, ijzer en mangaan. Veel mensen trekken bij de naam al meteen een gek gezicht, doordat ze het als kind niet lekker vonden of het gewoon nooit goed bereid hebben gegeten. Aan dat eerste is niet zoveel te doen (ik moest er ook niks van hebben, ik lustte helemaal geen groente als kind) maar die bereiding... aan de Hollands manier van 'kook alle groente helemaal dood tot je zeker weet dat er niks meer beweegt en zeker geen smaak of vitamine meer in zit', ja, daar valt wel iets aan te veranderen natuurlijk.
Het is alleen even een klusje om spruitjes schoon te maken, maar de kunst is om dat te zien als een moment om eindelijk eens te oefenen met mindfullness ;-) Of je gaat, zoals ik, gezellig met je moeder koken. Helpt natuurlijk alleen als zij dan de spruitjes schoonmaakt... Je kunt jezelf er makkelijk van af maken door diepvriesspruiten te kopen, maar die zijn lang niet zo lekker. De kleine spruitjes zijn trouwens veel lekkerder dan de grote (maar wel iets meer schoonmaakwerk ja).
Door zelf een blok tofu te marineren maak je dit recept helemaal budgetproof; het kost dan ongeveer 70 cent per portie. Je kunt het ook goedkoper maken door tofureepjes in te slaan als deze in de aanbieding zijn: er komen regelmatig '2e gratis'-aanbiedingen voorbij en ze zijn prima in te vriezen.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 250 g zilvervliesrijst
- 1 kg spruitjes
- 3 eetlepels sesamolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje gember (2 bij 2 cm), geschild en geraspt (of fijngesneden)
- 2 pakjes gekruide tofureepjes
- 1 theelepel sambal oelek
- 4 eetlepels ketjap manis (of tamari voor gluten- en suikervrij)
- 50 gram sesamzaad
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de spruitjes schoon, was ze en stoom ze 5 minuten.
Verhit ondertussen de olie en de pan en fruit de ui 5 minuten. Pers de knoflook er boven uit en voeg de gember en tofureepjes toe. Bak zo'n 5 minuten.
Doe de spruitjes samen met de rijst erbij en voeg sambal en ketjap manis (of tamari) toe. Laat de smaken 1-2 minuten intrekken.
Bestrooi rijkelijk met sesamzaad en eet smakelijk!
vrijdag 27 september 2013
Algemene Bespaartips
Hoewel iets eerder dan gehoopt, ga ik door met een soort semi-BudgetChallenge wat waarschijnlijk wel een patroon is om lang vol te houden. Er zijn een paar handigheidjes die heel erg helpen om flink wat geld te kunnen besparen, en die deel ik graag met jullie!
- Eet elke ochtend een ontbijt zodat je met volle buik van huis gaat, en geen dure dingen onderweg koopt. Vooral een goede tip als je zoals ik 4x per dag aan de verleiding op stations bent onderworpen.
- Hou het bij 3 maaltijden op een dag en 2 eetmomenten tussendoor, 1 's ochtends en 1 's middags. Zo raak je nooit zó uitgehongerd dat je die dure stationswinkel of bedrijfskantine wel in móet voor een zak chips.
- Maak op zondagavond, maandagochtend of wanneer jouw week begint een globale planning van wat je wilt eten die week. Je hoeft het niet tot op de korrel uit te stippelen, maar het is fijn om te bedenken hoe vaak je gaat koken en hoe vaak je iets uit de vriezer eet. Die dagen dat je uit de vriezer eet kun je schrappen als je onverwacht buiten de deur eet, of je trekt wat extra's uit de vriezer als er onverwacht iemand komt eten. Op deze manier kun je je boodschappen van te voren inslaan en op de aanbiedingen inspelen. Dit scheelt geld en tijd (=nog meer geld).
- 'Bouw' je warme maaltijden op rondom seizoensgroente & een soort peulvrucht. Vul aan met rijst, pasta of aardappels en natuurlijk kruiden, specerijen en andere smaakmakers.
- Bedenk een simpel ontbijt waarmee je veel kunt variëren en wat je niet snel gaat tegenstaan. Voor mij is dat havermout, maar ik bedenk me nu dat veel mensen dat al hebben met brood natuurlijk. Ook goed.
- Maak 1 grote bak lekkere salade (bewaar eventueel dressing apart) zodat je hiervan lunch kunt meenemen. Mijn favorieten zijn dingen als Vietnamese noedelsalade en Thaise koolsalade met pinda's. Dit zijn dingen die niet snel gaan vervelen.
- Eet als tussendoortje fruit (perfect, kant- en klaar!), notenmix of bak zelf muffins.
- Drink water, thee en koffie. In die volgorde qua hoeveelheid. Fris en bier is een luxe waar je jezelf af en toe mee kunt verwennen. Ohja, zet een pot thee van dat ene zakje! Dat scheelt zoveel geld. En drink vooral ook eens al die zakjes thee in de kast op (of hebben jullie niet net als ik een soort never-ending voorraad aan thee?)
- Sla groots in als een product wat je veel gebruikt in de aanbieding is. Voor mij zijn dat dure producten zoals sojamelk en soja yoghurt. Ik kan ook rijst inslaan als het in de aanbieding is, maar als je altijd al het budgetmerk rijst koopt (0,95 per kg) is er waarschijnlijk geen scherpere aanbieding. Dit geldt vaak voor de budgetmerken/bodemprijzen. Voor koffie en kruidenthee hou ik de aanbiedingen dan weer wel in de gaten, net als voor verzorgingsproducten. Ook check ik graag de aanbiedingen van bio winkels om te kijken wanneer ik tahin, tamari (glutenvrije sojasaus) en zaden zoals lijnzaad en sesamzaad goedkoper kan inslaan.
Als je al deze tips toepast, bespaar je waarschijnlijk flink wat geld op de boodschappen!
En dat zorgt er weer voor dat je af en toe wat over houdt voor extra's zoals...
Een heerlijke soja latte in het koffiecafé bij de universiteitsbibliotheek, als break tijdens een lange studeersessie.
Ook ga ik vanmiddag - nadat ik mijn eerste tentamen heb gemaakt... - lekker weer eens ergens lunchen met 1 van mijn broers, we gaan naar Keek in Utrecht. Nog nooit geweest, ben benieuwd!
Dat zijn dingen die ik nou echt heel erg miste tijdens de BudgetChallenge, gewoon leuke dingen doen met mensen. Daar zit vaak eten bij. Het is natuurlijk goed om te weten dat je dat weg kunt bezuinigen en dan voor 14 euro per week nog steeds zelf lekker kunt koken. Maar leuk is het niet. Dus let vooral het hele jaar door op wat je uitgeeft, zodat je niet zo krap komt te zitten als ik toen ik net terug was van vakantie ;-)
Heb jij nog aanvullende bespaartips voor de boodschappen?
donderdag 26 september 2013
Boerenkool polenta taart
Eerder schreef ik al over de geweldige spinazie polenta taart van slechts 50 cent per portie. Niet lang daarna zat ik met de handen in het haar omdat er van mij verwacht werd dat ik iets te eten zou meenemen voor bij een vergadering. Let wel, iedereen zou iets meenemen, dus ik hoefde niet met 3 gangen aan te komen.
Ik besloot om verder te experimenteren met dit geweldige recept en zo ontstond de boerenkoolversie. Spinazie is lekker en ideaal als je net zo sterk wilt worden als Popeye, maar de boerenkool is niet alleen goedkoper (wel 20 hele centen!), die bevat ook nog eens 2x zoveel calorieën. Oftewel meer eiwit enzo. Yay! Dus nu probeer ik al die leuke recepten met diepvriesspinazie, die ik voor de BudgetChallenge had bedacht, om te buigen naar diepvriesboerenkool recepten.
Omdat ik een pan kidneybonen aan het koken was kwam ik op het idee om er een Mexicaanse taart van te maken. Nou weet ik niet of ze vaak polenta eten in Mexico, maar daar kunnen ze maar beter snel mee beginnen: deze variant kost slechts 45 cent per portie. Dat is dan wel een portie die voor 1 persoon genoeg is als avondeten. Ik vond het niet zo nodig om een hele taart mee te nemen naar een vergadering waar toch meer eten aanwezig zou zijn, maarja, met een halve taart komen aankakken doe je ook niet hè? Gelukkig heb ik best wat bakvormen in huis. Enter 16cm springvormen. Ik verdeelde het polenta mengsel over 4 van deze schattige kleintjes en nam er 2 mee naar de vergadering. Die andere 2 heb ik zo in de vriezer gezet (ok met plastic erover), ideaal voor als ik een keer helemaal hersendood thuiskom van een lange studiedag. Alleen maar de oven aan en die springvorm erin knallen en BAM! lekker, gezond goedkoop avondeten. Mits je dat plastic er weer hebt afgehaald dan.
PS: ook voor deze polentataart haal je de boerenkool het beste een dag van te voren, of 's ochtends, uit de vriezer.
woensdag 25 september 2013
Stem op het Viva Las Vega's Food Festival!
Ben jij wel een op het Viva Las Vega's Food Festival geweest? Dit plantaardige festival wordt sinds 2011 jaarlijks in Amsterdam gehouden. Ik heb er 2x een workshop gegeven en 1x als vrijwilliger meegedraaid. Altijd erg leuk om er allerlei lekkers te kunnen proeven en je ontmoet natuurlijk veel leuke mensen op zo'n dag!
Nou draait het festival nog steeds geheel op vrijwilligers, dus alle subsidies en fondsen zijn altijd meer dan welkom. Viva Las Vega's maakt kans op de Wereldprijs van de ASN bank, maar ze hebben nog een aantal stemmen nodig om door te gaan naar de finale. Vandaag is de laatste dag om te stemmen! Help jij ze mee? Stem dan hier: http://voordewereldvanmorgen.nl/Kom_in_actie/ASN_Bank_Wereldprijs/Projecten/Viva_Las_Vega_s_Food_Festival
dinsdag 24 september 2013
Romige witte bonenspread
Ik wou iets lekkers op mijn bagel en was witte bonen aan het koken op de ochtend dat ik ook bagels ging bakken. Idee! Van de witte bonen maakte ik een romige spread.
De kosten? 20 cent voor 1 bakje van deze spread. Yummy!
maandag 23 september 2013
BudgetChallenge blues in week 3
Week 3 van de BudgetChallenge zit er op.
(Kijk hier voor week 1 en week 2.)
Ik kocht de afgelopen week vooral veel basics zoals olie en pindakaas. En ik moest zowaar geld uitgeven aan een flesje water, omdat mijn dopper na vele lekklachten naar de dopperdokter is (ik krijg wel een nieuwe! woohoo!).
In totaal gaf ik € 13,94 uit aan boodschappen:
zondag 22 september 2013
Vegan Awards 2013
Elk jaar is er een contest voor de Vegan Award, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Dit is het eerste jaar dat er verschillende categoriën zijn en dat je ook blogs kunt verkiezen!
Dankzij een paar lezers ben ik één van de gelukkige genomineerden! Ik wil jullie allemaal dan ook vragen om, als je regelmatig met plezier en smaak van mijn blog gebruik maakt, een stem op de Plantaardige Keuken uit te brengen op www.veganaward.nl.
Stemmen & delen is lief! Dank jullie wel! :)
zaterdag 21 september 2013
Bagels, baby!
Na een volle collegeweek elke dag braaf mijn roggebrood à 5 cent per snee te hebben gegeten, had ik wel trek in wat anders! Nou kan ik een goedkope boterham besmeren, maar ik was vrij en had wel zin in iets specialers.
Gelukkig was de redding nabij: ik rekende uit dat ik voor slechts 8 cent per stuk een verse bagel kon bakken. Zelf brood bakken klinkt als heel veel gedoe, maar het is vooral even een tijdsinvestering. En bagels hoeven maar 1 uur te rijzen, dat scheelt!
Voor dat rijzen is het het beste om ze op een warme plek te zetten. Dan heb je minder gist nodig! Nou is het vinden van een warme plek in mijn huis best lastig zo lang de 'r in de maand zit' (een echt enkelglas huis met maar 1 kachel die nog lang niet aangaat). Gelukkig bedacht ik me dat ik de bak met deeg wel op de geiser kon zetten. En daar rees het prima! Mocht dat bij jou niet gaan: vaak kan je de oven op 40 graden instellen. Dan kun je de bak met deeg lekker daar laten rijzen.
vrijdag 20 september 2013
Spinazie Spaghetti
Iedereen weet dat pasta dé studentenmaaltijd bij uitstek is. Maar omdat simpelweg pasta met tomatenpuree eten niet is toegestaan tijdens de BudgetChallenge (er moet immers genoeg groente en eiwit in de maaltijden zitten!), en ik boven alles lékker wil eten dacht ik er even over na hoe ik dan het beste zo'n pasta maaltijd in elkaar kon flanzen.
De oplossing kwam in de vorm van een glazen potje met zwarte dingetjes erin... ha, ik heb het over olijven. Love it or hate it, ze zijn soms super goedkoop te verkrijgen (kijk maar eens naar het a.h huismerk) en geven je pastagerecht precies die umami smaak die je zonder vleesch of kaasch wel eens kunt missen.
En het mooie daarvan is dat dit gerecht dan ook maar 54 cent per persoon kost. Daarvoor moet je alleen wel de allergoedkoopste spaghetti nemen - met volkoren spaghetti ga je naar 66 cent. Ook ben ik natuurlijk uitgegaan van zelfgekookte bonen. Ik maakte het met zonnebloemolie want de olijfolie was op en het is te duur om nieuwe te kopen, maar als je het nog in huis hebt is dat wel lekkerder natuurlijk. Kost dan 1 cent per persoon meer ;-)
donderdag 19 september 2013
Sesamrepen
Op zoek naar goedkope, gezonde tussendoortjes keek ik eens rond bij collega-blogger Inge van de Bakparade. Ze heeft een scala aan bakrecepten, het was nog moeilijk kiezen wat ik nou zou uitproberen!
Uiteindelijk koos ik voor deze eenvoudige repen met sesamzaad. Dit omdat er geen dure ingrediënten in gaan en ze niet in de oven hoefden. Ohja, en omdat ik alles in huis had ;-) Ik paste het recept wel een beetje aan naar mijn voorkeuren. Zo vond ik agave te duur en suikerstroop zei me eigenlijk niet zoveel, dus ik besloot voor appelstroop te gaan. Sesam en appelstroop vind ik een hemelse combinatie! En het bleek ook nog eens goed te werken in dit recept.
De repen kosten 8 cent per stuk en zijn zo gezond doordat de sesam veel calcium en mineralen bevat. De kokos zorgt ervoor dat de reep goed vult (hallo gezonde vetten!) en de appelstroop levert ijzer. Nomnomnom, verantwoord smullen dus!
Minor detail: ze blijven niet goed heel als je ze de hele dag in je rugtas hebt zitten. Dit is dus vooral geschikt om thuis te eten. Je kunt ze zo uit de vriezer eten omdat de zaden niet echt bevriezen.
woensdag 18 september 2013
Pittige kidneybonenspread
Hiep hoi, ik heb weer wat nieuw ontdekt! Ik blijf maar leuke dingen ontdekken tijdens de BudgetChallenge. Ik wou namelijk wel weer eens wat anders op brood dan hummus en pindakaas - dingen vervelen mij gewoon snel - en ging experimenteren met kidneybonen. Bij kidneybonen denk ik al gauw aan de Mexicaanse keuken, aan komijn, knoflook, een beetje pit... Dit alles vind je terug in deze heerlijke dip. Dit recept kost in totaal 50 cent, ik maakte er 2 bakjes van 25 cent van. Volgende keer zou ik het recept denk ik verdubbelen, gewoon omdat het niet zo fijn is om steeds weer de keukenmachine af te moeten wassen ;-)
De tomatenpuree kwam uit zo'n miniblikje van 7 cent, je houdt dan nog 2 eetlepels puree over. Precies genoeg voor in de bonenburgers die ik ook maakte met de versgekookte kidneybonen.
Deze dip is niet alleen lekker op brood, maar ook om nacho's of groenten in te dippen, of om bij een Mexicaanse maaltijd te serveren.
dinsdag 17 september 2013
Budget havermout
Budget havermout is wellicht dubbelop, want havermout kost al bijna niks. Voor maar 40 cent heb je een 500 grams pak waar je 10x mee kunt ontbijten. Toch heb je voor een lekker havermoutontbijtje wel iets meer nodig dan alleen wat van deze supergezonde vlokken. Je hebt het vast al regelmatig voorbij zien komen hier tijdens de BudgetChallenge en ik dacht, laat ik er eens een logje aan wijden!
Normaliter maak ik havermout met 1/2 cup havermout (=50 gram) en 1 cup sojamelk, maar de sojamelk is een relatief duur ingrediënt waar ik op probeer te bezuinigen deze maand. Die vervang ik dus voor de helft door water. Mirte en Lize maken hun havermout met alleen maar water, dat gaat mij iets te ver (en vult ook minder goed!). Verder mik ik normaal allerlei noten en lekkere dingetjes door de havermout (denk goji berries of gedroogde cranberry's), maar dat zijn ook kostenposten die ik deze maand heb wegbezuinigd.
Na even zoeken heb ik dan toch havermout ontbijt met de juiste verhoudingen (waar ik het wel even op volhoud) gevonden.
We love oats! |
maandag 16 september 2013
BudgetChallenge week 2
Zo, week 2 van de BudgetChallenge zit er alweer op. Het was een stuk makkelijker dan in week 1! Zo ben ik inmiddels wel een beetje gewend geraakt aan wat ik waar kan kopen, en kon ik voorkomen dat ik elke dag weer naar een andere winkel moest. Het is ook erg fijn als je de basisproducten op voorraad hebt, dat scheelt een boel vergelijken.
Afgelopen week heb ik nóg zuiniger aan gedaan om te sparen voor mijn budget birthday party. Dat bleek makkelijker dan gedacht, aangezien ik de week er voor nog veel groenten had ingeslagen. Een overzicht van wat ik inkocht:
AO = Amazing Oriental, oriëntaalse supermarkt |
zondag 15 september 2013
Budget Birthday Party
Afgelopen vrijdag gaf ik een pizza party ter ere van mijn verjaardag dinsdag. Uiteraard was dit een suggestie van pizza-addict Lize, maar ik vond het eigenlijk wel een heel puik plan. Een potluck heb ik vorig jaar al gedaan en is ook leuk en budgetproof, iedereen neemt dan immers zelf wat te eten en drinken mee. Maar ik wou iets wat minder schreeuwt 'ik-ben-blut' en ook gewoon iets anders dan vorig jaar.
Hoewel een pizzaparty lijkt op een potluck is het net even anders. Als gastvrouw bereidde ik de pizzabodems en ik vroeg de gasten om hun favoriete pizza topping mee te nemen. Het toffe aan pizzabodems bakken is dat iedereen je heel dankbaar is dat je zoveel moeite hebt gestopt in het he-le-maal zelf maken van de bodems, terwijl het in feite niet veel werk is en het kost geen drol. Voor 40 cent heb je een kilo bloem, waar je alleen wat gist, suiker en water aan toe hoeft te voegen. Oorspronkelijk ook olijfolie, maar ik had toevallig geen druppel olijfolie in huis en vond het de investering (4 euro voor een fles) niet waard. De gist vond ik gelukkig nog in mijn keukenkastjes en Mirte gaf me de tip dat als je het deeg lang laat rijzen, dat je dan een stuk minder gist nodig hebt.
Ik ging dus al 's ochtends de keuken in om een begin te maken met kneden, zodat het deeg daarna de hele dag kon rijzen. Helaas is er geen warme plek meer in huis, maar gelukkig deed de gist het wel goed bovenop de geiser. Het deeg begon met 1 kg bloem, 10 gram gist, 2 eetlepels zout en ik geloof iets meer dan een halve liter water. Totaalbedrag: 75 cent. Elk uur kneedde ik het even door en voegde nog wat bloem bij omdat het door het rijzingsproces weer vochtiger was geworden, ik gok dat er in totaal 1300 gram bloem in ging plus nog wat extra bloem later bij het rollen van de bodems. Laten we zeggen dat ik voor minder dan 1 euro klaar was qua eten. Overigens is het ook wel genoeg om het deeg een uur van te voren te laten rijzen hoor. Ik was toevallig toch de hele dag thuis dus vandaar.
Picture time! Werkt niet heel goed though als je ondertussen ook pizza's staat te bakken en het ook al lang donker is, dus het is een traditionele crapfoto geworden ;-) |
zaterdag 14 september 2013
Maaltijdsoep à 47 cent de portie
Als ik één ding mocht meenemen naar een onbewoond eiland, dan was het zeker komijn. Ik ben dol op deze specerij die zoveel maaltijden een stuk lekkerder maakt!
Deze maaltijdsoep is een lifesaver voor het einde van de maand, of voor deelnemers aan de BudgetChallenge. Door kikkererwten te pureren maak je de soep lekker stevig, terwijl de tomatenpuree en de komijn zo'n lekker hartige smaak geven (ook wel umami genoemd). Er gaan wel best wat verschillende ingrediënten in, maar je kunt ze allemaal in de voorraadkast of in de vriezer bewaren voor noodgevallen. Kruiden koop je goedkoop in bij de toko, waar je waarschijnlijk ook couscous en kikkererwten voor een zacht prijsje zult vinden. Geen couscous? Rijst is vast ook heel lekker erin! Die zou ik wel apart voorkoken vanwege de langere kooktijd.
Het mooie van dit hele verhaal? Deze soep kost slechts 47 cent per persoon! Voor dat luttele bedrag heb je ook nog eens al je groenten binnen. Wist je dat tomaat uit blik zelfs gezonder is dan verse tomaat? Nog een reden om altijd een blik tomaten in je kast te hebben.
vrijdag 13 september 2013
Supergoedkope pannenkoekjes
Met deze ontdekking was ik zó blij afgelopen zondagochtend. Het is niet het meest gezonde ontbijt, maar hee, het is maar 1 keer in de week zondag! En zeker nu ik niet meer werk op zondag heb ik tijd om dit te bereiden. Tussen het studeren door dan.
Deze pannenkoekjes, die een Fransman als crèpe zou omschrijven en een Slovaak als palacinky, kosten slechts 10 cent per stuk - inclusief de pindakaas. Dat is wel uitgegaan van euroshopper bloem, sojamelk van de Lidl en een dun laagje goedkope pindakaas. Het zou dus zomaar kunnen dat je net wat duurder uitkomt als je andere sojamelk gebruikt, of liever chocopasta op je crèpe doet (alle euroshopper varianten zijn vegan! joepieee). Het voordeel van de Lidl sojamelk is dat er al suiker in zit, je hoeft dus niks meer toe te voegen aan het beslag. Je kunt deze pannenkoekjes overigens ook helemaal zonder plantaardige melk maken, met water. Maar ik kon me deze uitspatting wel veroorloven ;-)
donderdag 12 september 2013
Do it yourself: Kidneybonenburgers
Deze bonenburgers heb ik eerder bedacht voor de VeganChallenge. Het bleek een prima BudgetChallenge-proof recept te zijn, dus ik post deze variatie nu ook hier.
Kocht je nog wel eens kant-en-klare vegan burgers? Nadat je deze geproefd hebt niet meer! Je kunt alle ingrediënten bij de supermarkt vinden en de burgers kosten slechts 17 cent per stuk. Isn't it a-maaaaaa-zing? Ok, ik zal ophouden met Tell Sell-like gezwets, maar het zijn wel heel fijne burgers. Je kunt steeds variëren met de kruiden, precies waar je zin in hebt. En je kunt alle soorten grote bonen gebruiken! Zoals bruine bonen, kidney bonen, grote witte bonen (lima), kievitsbonen..
Ik ben alleen vergeten een foto te maken, maar voor het idee zie je hier het oorpsronkelijke recept.
foto van Lize |
woensdag 11 september 2013
Spinazie Polenta Taart
Yippie, ik heb een nieuw budgetrecept ontdekt! Inspiratie haalde ik van de website Plant-Based on a Budget, een website die niet altijd even budget is maar in elk geval wel plant-based.
Zijn jullie al bekend met polenta? Dit van oorsprong Italiaanse goedje maak je van maïsmeel en kun je precies kruiden en combineren zoals je zelf wilt. Je kookt eerst een soort pap, laat het afkoelen in een vorm en kunt het dan in mooie vormpjes snijden en bakken of grillen. Heerlijk met ragout of pesto!
Voor dit recept gebruikte ik supergoedkope groente: diepvriesspinazie en wortels. De totaalprijs is dan ook slechts 2 euro voor 4 personen, per portie dus maar 50 cent! En dat terwijl het toch 2 ons groente p.p. bevat. Een geweldige ontdekking voor tijdens de BudgetChallenge! Of voor alle andere dagen waarop je goedkoop wil eten.
Vergeet alleen niet om de avond van te voren alvast een pak spinazie uit de diepvries te halen. Leg deze op een bord om groene drab in je koelkast te voorkomen. Je kunt ook diepvriesboerenkool gebruiken, is nog goedkoper ook. Daarvoor volgt later nog een recept met andere kruiden!
dinsdag 10 september 2013
Carrot muffins voor maar 5 cent
Hiep hoi! Ik ben niet alleen een dag ouder dan gisteren, maar zelfs een heel jaar. Vanaf vandaag moet ik mezelf voorstellen als 24-jarige, die ondertussen nog regelmatig om haar ID wordt gevraagd bij de aankoop van een biertje, maar soms evengoed wordt aangesproken met 'u' en 'mevrouw'. En dat soms in die volgorde ja, nadat ze m'n paspoort hebben bekeken wordt er ineens gestameld of ik misschien de bon nog wou.
Ik voel een lichtelijk nostalgische neiging om het nog eens te hebben over dat geweldige feest op mijn 18e verjaardag, wat nog steeds lijkt alsof het gisteren was, maar ik zal het jullie besparen. Ik trakteer op een heerlijk recept voor carrot cake!
En niet zo maar carrot cake... nee... uiteraard low budget carrot cake! Deze muffins kosten maar 5 cent per stuk. Ja-echt-waar-niks-aan-gelogen. Hoewel ik liever sinaasappelsap, kokos en walnoten door een carrot cake mik, heb ik dat om budget-technische redenen niet gedaan, en ik kan je verklappen: ook op deze manier is het heerlijk! Maar als je niet op een budget zit, kun je dat er natuurlijk altijd nog in doen.
maandag 9 september 2013
BudgetChallenge week 1
Woohoo, er is alweer een week voorbij van de BudgetChallenge! Ik moet zeggen dat het erg snel went, en dat ik me al bijna niet meer kan voorstellen dat ik eerder gerust 10 euro voor een pizza betaalde in een restaurantje. 10 euro... weet je wel hoe veel je daarvan kan eten!
Nou, behoorlijk veel! Maar ik heb de afgelopen week ook gemerkt dat er aardig wat tijd gaat zitten in low budget eten. En dan doel ik niet per se op de tijd die het kost om alles wat je eet uit te rekenen (een beetje spelen met Excel vind ik nog wel grappig ook), maar op de tijd die het kost om naar verschillende winkels te gaan, al je eten from scratch te koken en overal voorbereid naartoe gaan.
Toch kan ik met trots zeggen dat ik deze week ónder mijn voorgenomen boodschappenbudget ben gebleven. Ik gaf 13,82 uit! Woohoo! Ook heb ik uitgerekend hoeveel ik in totaal heb gegeten de afgelopen week. Dat bedrag is zelfs lager, omdat je niet alles wat je koopt gelijk opeet - de vriezer is een stuk voller dan een week geleden. En daar pluk ik later deze maand natuurlijk weer de vruchten van.
Een overzicht van wat ik voor die 13,82 kocht:
zondag 8 september 2013
Hummus voor slechts 25 cent
Uit angst dat de pindakaas snel zou gaan vervelen, besloot ik al vroeg in de BudgetChallenge om zelf een flinke portie hummus te maken. Dit kun je natuurlijk ook in de supermarkt kopen, voor minimaal 2 euro heb je dan een bakje kant-en-klare hummus waar voornamelijk olie in zit. Ik maak al jaren zelf hummus, het is goedkoper & gezonder. Het duurste ingrediënt in hummus is de tahin, omdat je die alleen maar biologisch kunt kopen. Je vindt het vast wel bij de Turk, maar ik kom eigenlijk nooit bij Turkse winkels (zit hier niet de buurt). Toch vind ik tahin onmisbaar in een goede hummus. Ik bedacht een budgetversie: voor slechts 25 cent per bakje tóch dit gezonde broodbeleg eten!
zaterdag 7 september 2013
Zoektocht naar het goedkoopste brood
Wie de BudgetChallenge wil winnen, moet zin hebben om op zoek te gaan naar het goedkoopste product. Gelukkig kunnen we elkaar daarin ondersteunen. Zo was Bonnie zo lief om haar prijslijst te delen, dat scheelt een boel uitzoekwerk!!
Brood is zo'n typisch product wat de Nederlandse keuken kenmerkt, door vaak meerdere keren per dag te schitteren in aanwezigheid. Ik ben er zelf niet zo dol op, want het vult slecht, bevat weinig voedingswaarden (t.o.v. warme maaltijd of salade!) en het voelt ook niet zo prettig in m'n buik als ik het veel eet. Dus meestal eet ik diverse soorten ontbijtjes en als lunch vaak leftovers van de avond ervoor, of ik maak op zondag een grote kom salade waar ik de hele week van eet.
Maarja, dat is allemaal heel leuk en aardig, maar als je op zondagavond thuiskomt, de koelkast leeg is en je sowieso geen tijd hebt om iets voor te bereiden voor lunches op de uni, dan moet je toch wat. Gelukkig had ik een pak euroshopper roggebrood ingeslagen. Deze lifesavers kosten maar 4 cent per snee en vullen een stuk beter dan de gemiddelde boterham. Ik vind het erg lekker met hummus, een dikke laag pindakaas of een pittige zelfgemaakte spread.
Nou is roggebrood niet voor iedereen weggelegd en sowieso kan je met brood een heleboel dingen die je met roggebrood niet kan (hallo wentelteefjes, paneermeel en tosti's!). Helaas is het nog best even zoeken naar een goedkoop brood. Als vegetariër/vegan ben je vaak gedoemd tot biologisch brood, omdat er in fabrieksbrood varkensvet zit. Het is verstopt onder een E-nummer, E472, en veel mensen eten dit dus meerdere keren per dag (bah!). Gelukkig komt dit niet voor in biologisch brood, maar ja dat past toch niet in een klein budget?
Toch is er een oplossing voor! Dit brood kost maar € 1,19 per heel:
vrijdag 6 september 2013
BudgetChallenge dag 3 & 4
De afgelopen dagen gingen al een stuk beter dan de 2 daarvoor. Misschien had het met het ontbijt te maken, ik ontbeet beide dagen met rijstepap. Maar misschien lag het ook wel aan de 4 sneden roggebrood met hummus als lunch. Ik heb eigenlijk beide dagen grotendeels hetzelfde gegeten. Het kan ook komen doordat ik al een beetje gewend ben geraakt aan het studieritme, of doordat de afgelopen 2 dagen korter waren (qua studie:)), of doordat ik beter had geslapen. Je ziet, ik begin al helemaal te wennen aan het wetenschappelijk denken en bedenk nu voor de simpelste dingen al bijna 100 verklaringen.
Anyways, bijgaand een overzicht van wat er de afgelopen 2 dagen op mijn budgetmenu stond. Ik ben nog steeds op zoek naar goedkope tussendoortjes, die heb ik nodig nu ik niet met scrambled tofu ontbijt ;-) fruit is wel handig, aangezien ik dan meteen aan mijn 2x fruit per dag kom die verplicht is tijdens de BudgetChallenge (zie hier de regels). Helaas vult fruit niet zo lang, het duurt meestal max 1 uur voordat m'n maag weer van zich laat horen (en dat is dan in het geval van een banaan, bij alle andere soorten heerlijk juicy fruit kun je na een half uur alweer rekenen op een knorconcert).
Dus: tips voor tussendoortjes zijn welkom!
Afgelopen dagen at ik...
donderdag 5 september 2013
3 simpele bespaartips
De vriezer is mijn beste vriend. Niet alleen omdat ik gewoon graag in grote hoeveelheden kook, en dus wel een beetje genoodzaakt ben om porties in te vriezen. Ook omdat het gewoon zo makkelijk is om op drukke dagen even wat uit de vriezer te trekken voor het avondeten!
Maar niet alleen maaltijden kun je makkelijk invriezen. Schaf een paar kleine bakjes aan en vries zo ongeveer álles in wat je maar kunt bedenken. Zo kook ik peulvruchten altijd zelf. Niet alleen véél goedkoper, maar ook gezonder (geen toevoegingen in blik), beter verteerbaar en beter voor het milieu, want minder verpakkingsmateriaal en vervoer. Het is doodsimpel: zet de avond voor een vrije ochtend/dag een kom peulvruchten onder water - ik doe meestal ongeveer een pond bonen tegelijk. 's Ochtends kook je ze in 1 - 1,5 uur gaar (witte & zwarte bonen 1 uur, grotere bonen zoals kikkererwt en kidney 1,5 uur). Laat ze afkoelen en vries ze in lege margarinebakjes in. Als je ze wilt gebruiken bij het koken hoef je er alleen maar even heet water op te gieten en ze zijn weer ontdooid!
Met deze truc ga ik de BudgetChallenge winnen, hoewel ik hem dan misschien beter geheim had kunnen houden ;-)
woensdag 4 september 2013
BudgetChallenge dag 1 & 2
Het is me wat hoor, die BudgetChallenge. Zoals ik op de facebookpagina al schreef had ik het de eerste dag best zwaar! Het was natuurlijk ook weer wennen aan de wekker om 6 uur, vroeg van huis weg om de trein naar Utrecht te halen en van 9 tot 17 weer in de collegebanken te zitten. Het was erg lang geleden dat ik voor het laatst voor 7 uur 's ochtends had ontbeten, en ik had me erop verkeken hoe snel je dan 's ochtends weer trek hebt - zeker als je geen geld hebt voor een kop koffie!
Netjes bijhouden wat je allemaal eet, en wat dat allemaal kost, dat kost ook best wat tijd. 'Gelukkig' zit ik aardig wat uurtjes in de trein, mooi momentje om de score bij te houden.
De afgelopen dagen at ik:
dinsdag 3 september 2013
Do it yourself: roti!
Het is belachelijk lang geleden dat ik voor het laatst een DIY heb gepost... bijna een half jaar terug blogde ik over de kunst van het amandelmelk maken. Niet lang daarna kreeg ik fulltime werk, en dat is killing voor je DIY-skills. Niet alleen het tijdgebrek maar ook de inkomsten zorgen er toch gauw voor dat je meer kant-en-klaar koopt. En dat is eigenlijk toch wel zonde, want zelf maken is oh zo leuk, meestal gezonder en vrijwel altijd goedkoper!
De BudgetChallenge brengt hier natuurlijk verandering in, want ik ga niet winnen met kant-en-klare producten uit de winkel. Ik had mega veel zin in roti, één van mijn lievelingsgerechten. En ik realiseerde me dat september dé sperziebonenmaand is, terwijl die boontjes maar heel kort in het seizoen zijn. Kortom: ik ga hoe dan ook roti eten komende maand. Nou is de vulling nog niet heel duur (boontjes, een blok tempeh van de toko, eventueel aardappel voor goedkope vulling, of pompoen uit de aanbieding) maar de roti vellen kosten toch al 1 euro per stuk. En dat heb ik komende maand niet, want ik ga eten van 2 euro per dag en wil de avondmaaltijden dus in totaal onder die euro houden.
Op internet vond ik een aantal recepten voor roti-vellen. Uiteindelijk besloot ik voor de variant van Vegetus te gaan, omdat Martine qua eten een beetje dezelfde smaak heeft als ik :). Toch kon ik het niet laten om het recept aan te passen naar mijn eigen wensen en smaken, dus bij deze mijn variant op roti vellen.
De roti vulde ik met mijn dit recept voor tempeh, maar dan nog met zoete aardappel erbij. Lekker makkelijk in de stoompan: zoete aardappelblokjes onderin koken, sperziebonen erboven stomen en daarna alles bij elkaar mikken in de hapjespan. Ik had een flinke afwas na dit kookspektakel (stoompan, hapjespan, koekenpan voor de roti) dus ik kan je aanbevelen om dit recept te verdubbelen en porties in te vriezen. Dat geldt zowel voor de vulling, als voor de roti ;-) (doe dan wel een bakpapiertje tussen de pannenkoekjes!)
Nog 1 ding: ik moest natuurlijk de roti volkoren maken. Daardoor werd het wat stugger. Met bloem is het wel lekkerder. En goedkoper. Je kunt ook 50/50 doen!
De schade? 9 cent per volkoren roti vel (7 cent als je bloem gebruikt). Ik nam er dan wel 2 bij de maaltijd, omdat ze in mijn koekenpan veel kleiner worden dan die uit de winkel. Hoe dan ook, een besparing van maar liefst 82%!! De totaalprijs voor dit gerecht ligt zo rond de euro per persoon, een beetje afhankelijk van hoe goedkoop je de sperziebonen en (zoete) aardappel kunt vinden.
maandag 2 september 2013
Bananenmuffins
Wat was het een geniaal plan, om de BudgetChallenge direct te laten vallen met de aanvang van het nieuwe collegejaar. De afgelopen dagen had ik toch een beetje spijt, want het is al spannend genoeg om weer opnieuw te beginnen, dagelijk meer dan 3 uur onderweg te zijn en weer te wennen aan de giga load of homework.
Eén van de eerste dingen waarvan ik dacht: 'lastig!' waren tussendoortjes. Ik denk dat ik die wel nodig ga hebben op lange studiedagen (zeker als ik verleidingen op stations moet weerstaan!), en normaal neem ik dan fruit en noten mee. Maarja, duur!! Wel heel gezond natuurlijk, maar als ik dat elke dag ga doen kan ik wel gedag zeggen tegen de eerste plek.
Sowieso zullen de maaltijden dus goed vullend moeten zijn, zodat ik minder trek heb tussendoor. Maar ik bedacht me dat ik natuurlijk ook zelf tussendoortjes kan maken! En dat kwam goed uit met de overrijpe bananen die ik nog had liggen.
Deze muffins zijn suikervrij en budgetproof: ze kosten slechts 7 cent per stuk. En dat kan zelfs nog goedkoper als je ze met bloem i.p.v. meel en suiker i.p.v. stevia maakt (5 cent per stuk). Er gaat slechts een kwart theelepel vloeibare stevia in, maar toch verbaasde ik me dat dat alsnog iets van 15 cent kost. Daar heb je veel suiker voor. Je kunt ook proberen om het weg te laten, de banaan is toch al zoet.
Abonneren op:
Posts (Atom)