dinsdag 3 september 2013

Do it yourself: roti!



Het is belachelijk lang geleden dat ik voor het laatst een DIY heb gepost... bijna een half jaar terug blogde ik over de kunst van het amandelmelk maken. Niet lang daarna kreeg ik fulltime werk, en dat is killing voor je DIY-skills. Niet alleen het tijdgebrek maar ook de inkomsten zorgen er toch gauw voor dat je meer kant-en-klaar koopt. En dat is eigenlijk toch wel zonde, want zelf maken is oh zo leuk, meestal gezonder en vrijwel altijd goedkoper!

De BudgetChallenge brengt hier natuurlijk verandering in, want ik ga niet winnen met kant-en-klare producten uit de winkel. Ik had mega veel zin in roti, één van mijn lievelingsgerechten. En ik realiseerde me dat september dé sperziebonenmaand is, terwijl die boontjes maar heel kort in het seizoen zijn. Kortom: ik ga hoe dan ook roti eten komende maand. Nou is de vulling nog niet heel duur (boontjes, een blok tempeh van de toko, eventueel aardappel voor goedkope vulling, of pompoen uit de aanbieding) maar de roti vellen kosten toch al 1 euro per stuk. En dat heb ik komende maand niet, want ik ga eten van 2 euro per dag en wil de avondmaaltijden dus in totaal onder die euro houden.

Op internet vond ik een aantal recepten voor roti-vellen. Uiteindelijk besloot ik voor de variant van Vegetus te gaan, omdat Martine qua eten een beetje dezelfde smaak heeft als ik :). Toch kon ik het niet laten om het recept aan te passen naar mijn eigen wensen en smaken, dus bij deze mijn variant op roti vellen.

De roti vulde ik met mijn dit recept voor tempeh, maar dan nog met zoete aardappel erbij. Lekker makkelijk in de stoompan: zoete aardappelblokjes onderin koken, sperziebonen erboven stomen en daarna alles bij elkaar mikken in de hapjespan. Ik had een flinke afwas na dit kookspektakel (stoompan, hapjespan, koekenpan voor de roti) dus ik kan je aanbevelen om dit recept te verdubbelen en porties in te vriezen. Dat geldt zowel voor de vulling, als voor de roti ;-) (doe dan wel een bakpapiertje tussen de pannenkoekjes!)

Nog 1 ding: ik moest natuurlijk de roti volkoren maken. Daardoor werd het wat stugger. Met bloem is het wel lekkerder. En goedkoper. Je kunt ook 50/50 doen!

De schade? 9 cent per volkoren roti vel (7 cent als je bloem gebruikt). Ik nam er dan wel 2 bij de maaltijd, omdat ze in mijn koekenpan veel kleiner worden dan die uit de winkel. Hoe dan ook, een besparing van maar liefst 82%!! De totaalprijs voor dit gerecht ligt zo rond de euro per persoon, een beetje afhankelijk van hoe goedkoop je de sperziebonen en (zoete) aardappel kunt vinden.





  • 150 gram gele spliterwten
  • 500 gram meel of bloem
  • 1 eetlepel + 1 theelepel bakpoeder (1 zakje, 16 gram)
  • 300 milliliter water
  • 1 eetlepel olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel komijn
  • 1/4 theelepel zout
  • (madame jeanette) peper naar smaak
Doe de spliterwten in een pan, zet ze onder een laagje water van 2 centimeter en kook ze in ongeveer 30 minuten zacht. Het moet een beetje een papje zijn, kook anders iets langer.

Ondertussen meng je in een kom meel/bloem, bakpoeder, water en olie. Kneed tot een soepel deeg. Als het te plakkerig is moet er wat meel bij. Vorm een grote bal, dek de kom af en laat even rusten.

Als de erwten uitgekookt zijn pers je de knoflook erboven uit en voeg komijn, zout en peper toe.

Doe de erwten bij het deeg en kneed erdoor. Vorm er 10 balletjes van gelijke grootte van. Bestuif een snijplank en deegroller met wat bloem en rol zo plat mogelijk uit, maar let erop dat ze nog wel in je grootste koekenpan moeten passen.

Verhit een pan (zonder olie!) op hoog vuur en bak de pannenkoekjes aan beide kanten 1-2 minuten, tot er mooie donkere spikkels opkomen.

Dien ze warm op met de roti vulling, ingemaakte komkommer en eventueel nog wat Surinaamse sambal.

5 opmerkingen:

  1. Leuk! :-) Ik ga binnenkort ook maar weer eens roti maken nu er weer sperzieboontjes zijn. Gisteren al snijbonen gegeten, die vind ik ook altijd heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals ik op twitter al zei heb ik nog nooit roti gegeten (is het mss Surinaams?). Maar het ziet er echt superlekker uit! Daarnaast ben ik ook gek op sperziebonen, het zijn mijn favoriete groenten na worteltjes. En ik heb net zoete aardappel en tempeh meegebracht van de winkel. Dus als ik de tijd vind gaat dit gemaakt worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aangezien ik nu bij de tag 'surinaams' zie staan, klinkt mijn vraag een beetje dom :p

      Verwijderen
    2. Yep, het is Surinaams ;-) het klinkt als een perfect moment om eens roti uit te proberen! Eet smakelijk!

      Verwijderen
    3. Gisteren de roti vellen gemaakt en lekker van gesmuld. De budgetchallenge doe ik niet aan mee, maar ik moet zegen dat het i.c.m. De Vegan mofo wel hele leuke blogposts oplevert Alynda! Goeie stimulans nieuwe recepten uit te proberen.

      Verwijderen