zondag 8 september 2013

Hummus voor slechts 25 cent


Uit angst dat de pindakaas snel zou gaan vervelen, besloot ik al vroeg in de BudgetChallenge om zelf een flinke portie hummus te maken. Dit kun je natuurlijk ook in de supermarkt kopen, voor minimaal 2 euro heb je dan een bakje kant-en-klare hummus waar voornamelijk olie in zit. Ik maak al jaren zelf hummus, het is goedkoper & gezonder. Het duurste ingrediënt in hummus is de tahin, omdat je die alleen maar biologisch kunt kopen. Je vindt het vast wel bij de Turk, maar ik kom eigenlijk nooit bij Turkse winkels (zit hier niet de buurt). Toch vind ik tahin onmisbaar in een goede hummus. Ik bedacht een budgetversie: voor slechts 25 cent per bakje tóch dit gezonde broodbeleg eten!

 Toegegeven, de bakjes zijn waarschijnlijk wat kleiner dan die van de grote merken, maar het scheelt toch een heleboel. Ik gok dat 1 bakje hummus voor 4 boterhammen bevat (maar ik hou van dik beleg!), lekker makkelijk in je tas mee te nemen voor de lunch.



Je hebt nodig:
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram gekookte kikkererwten
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (olijf- of hennepolie als je het kunt missen!)
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel cayennepeper
Doe de knoflook in de keukenmachine en pureer fijn. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en pureer tot een gladde hummus. Als het te grof blijft, kun je wat extra water toevoegen.

Verdeel de hummus over 3 bakjes à 25 cent per stuk. Vries eventueel een bakje in!

Wat is jouw favoriete budget broodbeleg?

8 opmerkingen:

  1. Marmite plus pindakaas plus komkommer plus peper.
    Een restje afgekoeld avondeten mengen met wat veganaise, zout en peper, evt kerrie/massala erdoor.
    Veganaise met zelfgemaakte vegan parmezaanse kaas. Vooral op een cracker smaakt dat goed.
    Zelfgemaakte bonensmeersels, er kan van alles doorheen wat je nog in de koelkast hebt. Heel simpel is kikkererwten met veganaise, tamari en peper. En dan evt op de boterham wat rauwkost erbij of augurk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn favoriete budget broodbeleg zijn pindakaas en appelstroop. Maar zoals je weet ben ik niet zo´n fan van brood. Dus dat is beleg wat ik graag op roggebrood eet.

    Het fijne van hummus is dat je het niet met brood hoeft te eten maar inderdaad ook in groente kan dippen of op rijstewafels doen of gewoon zo uit het bakje lepelen.

    Thanks in ieder geval voor het budget receptje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan soms een heel erg hummuskick hebben en dan gaat het weer weg. Andere bonenspreads zijn ook makkelijk en budgetvriendelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met olie en sesamzaadjes kan je ook zelf tahin maken in de keukenmachine. 100gr sesamzaadjes fijnmalen in de keukenmachine, dan een snuf zout en een eetlepel olie(naar keuze) toevoegen. klaar. Komt nog goedkoper uit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat voor keukenmachine gebruik je daarvoor? Bij mijn keukenmachine kan ik kleine dingen zoals sesamzaad of havermout helaas niet fijnmalen...

      Verwijderen
    2. misschien kan je het malen met een staafmixer?

      Verwijderen
  5. ik koop mijn tahin altijd in de super markt hoor, appie of jumbo.
    dat staat meestal bij de Turkse-Marokkaanse producten.

    BeantwoordenVerwijderen