vrijdag 13 september 2013

Supergoedkope pannenkoekjes



Met deze ontdekking was ik zó blij afgelopen zondagochtend. Het is niet het meest gezonde ontbijt, maar hee, het is maar 1 keer in de week zondag! En zeker nu ik niet meer werk op zondag heb ik tijd om dit te bereiden. Tussen het studeren door dan.

Deze pannenkoekjes, die een Fransman als crèpe zou omschrijven en een Slovaak als palacinky, kosten slechts 10 cent per stuk - inclusief de pindakaas. Dat is wel uitgegaan van euroshopper bloem, sojamelk van de Lidl en een dun laagje goedkope pindakaas. Het zou dus zomaar kunnen dat je net wat duurder uitkomt als je andere sojamelk gebruikt, of liever chocopasta op je crèpe doet (alle euroshopper varianten zijn vegan! joepieee). Het voordeel van de Lidl sojamelk is dat er al suiker in zit, je hoeft dus niks meer toe te voegen aan het beslag. Je kunt deze pannenkoekjes overigens ook helemaal zonder plantaardige melk maken, met water. Maar ik kon me deze uitspatting wel veroorloven ;-)




Voor 2 pannenkoekjes (1-persoonsontbijt) heb je nodig:

  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1/2 cup (75 gram) bloem
  • snufje zout
  • 1/2 cup (120 milliliter) sojamelk
  • 1/4 cup (60 milliliter) water
  • 40 gram pindakaas (of chocopasta/jam)
Verhit je grootste koekenpan alvast met 2 eetlepels olie.

In een kom meng je bloem en zout. Giet sojamelk en water er al roerende met een garde bij en klop goed door.

Verdeel de helft van het beslag over de hete pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Herhaal met de rest van de olie en beslag voor de 2e pannenkoek.

Besmeer met pindakaas beleg naar keuze, rol op en serveer. Lekker met een soja latte erbij ;-)

5 opmerkingen:

  1. Ik ben geen voorstander van soja melk i.v.m. de grootschalige kap van regenwouden voor soja, maar ik neem aan dat dit ook met haver of rijstmelk kan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt enkel regenwoud gekapt om soja voor de vee-industrie te telen. Meer dan 90% van alle soja die wordt verbouwd is bestemd voor veevoer.
      Kijk maar op de verpakking van sojamelk, er staat altijd een garantie over hoe de sojamelk verbouwd is. Voor deze budgetsojamelk van de Lidl komt dr soja zelfs uit Oostenrijk!

      Je kunt natuurlijk andere plantaardige melk nemen, maar dan worden de pannenkoekjes duurder en minder voedzaam dan met sojamelk.

      Verwijderen
  2. Joke, maar volgens mij valt dat voor sojamelk wel mee. Die grootschalige kap is denk ik eerder voor soja voor veevoer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk geschreven blog ,en lekkere recepten ik ben sinds een half jaar vegan of zo kan ook gezegd worden planteneter maar ik mis in je heel gezonde blog toch b.v. Suikervervangers en gist is volgens mij ook niet zo gezond,daar zou ik wel iets anders voor willen gebruiken ,ik vind je budget Challenge heel leuk om te volgen en mee te doen daar de crisis toeslaat en lekkererecepten meer dan welkom zijn, dank daarvoor en ga zo door en fijn dat ik mee mag genieten en wil zeker geen kritiek geven maar meer een vraag.
    Een gezonde groet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt natuurlijk altijd suiker en gist vervangen, maar dan ben je duurder uit. Ik denk dat deze BudgetChallenge al best gezond is, met de regels van minimaal 200g groente per dag, 2 stuks fruit, genoeg peulvruchten > er blijft niet veel geld over van de 2 euro per dag om nog ongezond eten te kopen. Wel eet ik meer bewerkte producten dan anders, ik hoop na een maand een goed beeld te hebben van wat dat met mijn lichaam doet.

      Verwijderen