maandag 21 februari 2011

Ovenschotel koolraap, aardappel en 'kaas'saus

Afgelopen week zat er in het groentepakket een koolraap. Ik had deze bijzondere groente nog nooit gezien of gegeten, dus ging ik op internet op zoek naar wat ik ermee kon doen. Uiteindelijk besloot ik er een ovenschotel met aardappel en vega kaassaus van te maken, of een stoofpot met champignons en linzen. Doordat de knolgroente zo groot was hoefde ik uiteindelijk helemaal niet te kiezen - er gaat maar een halve in deze ovenschotel, de rest gebruikt ik voor de champignon-linzenschotel.

Enige probleem was dat ik erg veel moeite had om de koolraap te snijden, doordat ik for some reason flinke pijn in m'n pols heb. Ik vroeg mijn vriend om hulp, die nadat hij een geïntimideerde blik op de koolraap had geworpen met een flink mes aan de slag ging. Het dat eindigde in een komisch drama, inclusief klein bloedbad. Hoe dan ook is het uiteindelijk gelukt en zo stond er na enig geduld ´s avonds een heerlijke ovenschotel op tafel.

Voor dit recept moet je even langs de natuurwinkel. Daar vind je koolraap, haverroom en edelgistvlokken, een supergezond goedje waar je ook nog heel goed kaas mee kunt namaken. De 'kaas'saus uit dit recept komt uit het kookboek Vegan on the Cheap, een tof plantaardig basiskookboek van Robin Robertson. De saus is ook heel lekker bij de pasta, op de pizza en bij de Mexicaanse maaltijd in wraps. Waar zou jij het bij gebruiken?


Een koolraap doormidden gesneden

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 1/2 koolraap, in schijven
  • 500 gram aardappelen, in schijfjes
  • pakje haverroom
  • 1 theelepel peterselie
  • 1/2 theelepel roosmarijn
  • 1/4 theelepel dragon

Voor de kaassaus:
  • 40 gram edelgist
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1-2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 ruime theelepel zout
  • 500 mL sojamelk ongezoet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels appelciderazijn
  • 1 theelepel mosterd
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappelen 15 minuten en de koolraap iets korter, ongeveer 12 minuten. Meng de kruiden door de haverroom.

Neem een kleine sauspan en doe hierin de edelgist, maïzena, knoflookpoeder en zout. Zet de warmtebron aan en giet de sojamelk al roerende met een garde bij. Breng het geheel aan de kook en verwarm het totdat het dik wordt, ongeveer 1-2 minuten. Voeg dan de overige ingrediënten toe en roer goed.

Vul een ovenschotel met onderin de koolraap en daarboven de aardappelschijfjes. Giet de haverroom erbij, verdeel goed. Top af met de kaassaus en bak de schotel ongeveer 20 minuten.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Snij de koolraap eerst in plakken en schil hem dan. Hetzelfde kan je doen met knolselderij dat gaat makkelijker en scheelt een hoop bloedverlies(of vingers)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. POTDIKKIE! Robin Robertson staat deze week in de Vegweb kookchallenge en nu is mijn koolraap net op! En ik vind ben niet zo'n fan van deze groente dat ik er meteen weer een koop LOL. Misschien pik ik gewoon het recept voor kaassaus. ;P

    Ik snijd ook eerst plakken en schil die, of hak het benodigde stuk van de koolraap, leg dat met het snijvlak op de plank en snijd dan met een Groot Mesch in schavende beweging de schil eraf. Voor dit soort klusjes gebruik ik hoe dan ook geen dunschiller - jullie wel???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vegweb challenge! Tell me more?
      Je kan deze kaassaus voor veel verschillende dingen gebruiken hoor! Of je maakt de ovenschotel met een andere groente :)

      Overigens schil ik de koolraap wel met de dunschiller. Omdat ik af en toe over de top bezuinigend ben, haha.

      Verwijderen