woensdag 3 augustus 2011

Do it yourself: Meloen Munt Ijs

Hi y'all!

Dan was het de verhuizing, dan het festival, en deze keer was ik een tijd afwezig doordat ik letterlijk op mijn achterhoofd was gevallen op een feestje (die deurposten van tegenwoordig!). Hoewel ik blij was met het bewijs dat ik dus toch hersenen heb, kon ik bijna niks doen en moest & moet mijn activiteiten weer langzaam opbouwen. Nog steeds is het al een hele happening als ik boodschappen ga doen, maar ik kan evolutie-zij-dank eindelijk weer bloggen en hier is dan met trots mijn eerste geresette-hersen-spinsel.

Koken kwam er in het begin ook niet van, maar door de misselijkheid had ik toch zeer weinig trek. Na een week kwam de trek geleidelijk aan weer terug en durfde ik het aan om weer eens wat te kokkerellen. Dat ging natuurlijk heel rustig. Ik was nooit goed in mindfullness, maar noodgedwongen ben ik er een pro in geworden.

Zo kwam ik met wat simpele gerechtjes de dag door. En nu de dagen steeds warmer worden (finally!) kreeg ik zin in wat verkoelends. Het is tijd voor ijs! Plantaardig ijs kun je wel kant-en-klaar kopen, zoals sorbetijs bij de supermarkt. Als je geluk hebt vind je er zelfs vanille- en chocolade (soja)ijs. Als je echt lekker diervriendelijk ijs wilt eten, zul je het bij de natuurwinkel moeten kopen van bijvoorbeeld het merk Professor Grunschnabel of Tofutti. Maar het allerlekkerste ijs is natuurlijk zelf gemaakt! Niet alleen omdat je eindeloos kunt variëren in de smaken, of omdat het veul goedkoper is: de liefde waarmee je het bereidt, proef je met elke hap.

Dit recept is super makkelijk, zeker als je een ijsmachine hebt. Dat heb ik niet, want ik had liever een wafelijzer (/broodbakmachine/staafmixer/blender/melkopklopper). Als je het zonder machine maakt, kan je dit recept het beste 's ochtends maken als het nog koel is in de keuken, zodat je aan het eind van de middag, of na het diner in de avondzon, van een bol ijs kunt genieten.

Noot: Als je de suiker wilt vervangen door bijvoorbeeld agavestroop, zal je minder sojamelk moeten nemen om te compenseren. Oerzoet kan je zonder problemen gebruiken. Je kunt allerlei soorten gepureerd fruit nemen in plaats van meloen, als je niet meer dan ongeveer een senseo-koffiekopje (1/2 amerikaanse cup) neemt.



Je hebt nodig:

  • een kwart galia meloen, ontpit en ontschild
  • handje verse munt
  • 2 eetlepels arrowroot poeder (bindmiddel van de natuurwinkel)
  • 850 milliliter sojamelk
  • 110 gram suiker (of oerzoet)
  • 1 theelepel vanille extract
  • optioneel: paar druppels groene kleurstof

Doe de meloen en de munt in de blender. Neem 50 milliliter van de sojamelk en meng dit in een kommetje met de arrowroot. Goed roeren, de arrowroot zakt naar de bodem.

Verwarm de overige sojamelk in een pan. Het moet zachtjes pruttelen, niet koken (dan krijg je een vel). Voeg vervolgens het arrowrootmengsel toe. Blijf roeren terwijl de sojamelk pruttelt, totdat het geheel dik wordt.

Voeg de meloen, suiker, vanille en kleurstof toe. Roer het goed door. Doe het geheel in een plastic bak en laat een half uur afkoelen.

Als het goed is afgekoeld kan je het in de vriezer zetten. (Of je kunt vanaf hier je fancy ijsmachine gaan gebruiken.) Houd er rekening mee dat het zo'n 6 tot 8 uur zal duren voordat het goed bevroren is. Voor een extra treat serveer je het ijs met een flinke toef rijstmelkslagroom.

4 opmerkingen:

  1. Nou, dat zal een feest geweest zijn... maar je maakt het jezelf wel erg draaglijk met zulke recepten1 Hoop dat je nu echt opgeknapt bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik dacht al: waar is ze toch? Wat vervelend dat je zo gevallen bent en gelukkig dat je je nu weer beter voelt. Doe maar lekker rustig aan.:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. veel sterkte met het herstel, als het een hersenschudding is heeft het echt wel langer nodig, het gaat maar langzaam....gelukkig wel vooruit!! neem ook je rust he. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor de zorgen, ik doe heeeel rustig aan. Maar een beetje slow food gaat er wel in! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen