maandag 2 april 2012

EierSpecial voor een Plantaardig Pasen & zoete voorjaarssoufflé met munt, citroen en kardemom

Het is al bijna weer zo ver... de Paasdagen zijn er weer! Lekker een extra dagje vrij en als het mee zit misschien wel even de zon in. Pasen is het moment dat mensen stil staan bij de lente, meer groen buiten en natuurlijk nieuw leven. Het verwondert mij dat dat nieuwe leven dan vaak wordt opgegeten, zoals eieren en lammetjes. Voor eieren hebben niet alleen de legkippen een waardeloos bestaan, ook worden er per jaar 30 miljoen haantjes versnipperd of vergast. Puur omdat het mannelijk geslacht geen eieren kan leggen.

Eieren vervangen is niet alleen beter voor de legkippen, waardeloze haantjes of CO2-uitstoot. Het is ook nog eens veel beter voor jezelf, want eieren bevatten vaak ziekmakers zoals de salmonella bacterie of meer recent: ESBL bacteriën. Waar je onwijs voorzichtig moet zijn met (rauwe) eieren, kun je vega cakebeslag tot op de laatste druppel uitlikken. Heerlijk toch!

Liever maak ik met Pasen dus een puur plantaardig gerecht. En dat is helemaal geen afzien, want eieren zijn op vele manieren te vervangen. Hier op de blog staan al aardig wat recepten om uit te kiezen. Neem een eerlijk chocolade ei erbij en kijk mee.

Het begon met een basis recept voor scrambled tofu, maar als je die al vaker gemaakt hebt en wat nieuws wilt proberen, kun je ook eens experimenteren met Indiase scrambled tofu of deze zomerse scramble. Of wat dacht je van een broodje met tofu-'eier'-salade? Als je op Paasochtend niet zoveel moeite wil doen, kun je natuurlijk ook kiezen voor deze eenvoudige veganistische croissants.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook kant-en-klare eivervangers kunt kopen? Er zijn meerdere soorten te koop. Deze No Egg vind je tussen de glutenvrije producten bij de Jumbo op biologische supermarkt.




Deze vegg is net uit de Verenigde Staten komen overwaaien en is een vervanger voor de eidooier.. Ik heb er al scrambled tofu mee gemaakt en dat was heerlijk!

Pannenkoeken kun je prima zonder eieren bakken. Neem gewoon wat bloem of meel, bakpoeder en sojamelk en bak erop los. Als je wat bijzonders wil maken, kun je eens een bananen-havermoutpannenkoek of deze glutenvrije boekweit-maïsmeelpannenkoeken proberen. En speciaal de Franse zoetekauwen is er een crèpe recept.

Gebakjes zijn zo eenvoudig zonder ei te maken, dat je je afvraagt waarom ze er in the first place voor kozen om kippenei te gebruiken. Ook burgers kun je - gelukkig! - prima zonder dat ene ei bereiden. En wat dacht je van iets als hartige taart of eivrije quiche?
 
Kortom: er zijn heel veel mogelijkheden om eieren te vervangen!



EN DAN NU: HET TOETJE


Want ondanks het feit dat er al zoveel eivrije recepten online staan, wou ik tóch nog wat leuks bedenken voor deze Pasen. Gewoon een leuk recept, met simpele ingrediënten, dat iedereen thuis zonder al te veel moeite kan maken.


Ik kwam dit recept voor soufflé tegen en dat leek me niet zo moeilijk. Nou heb ik geen echte soufflé kommetjes, maar ik heb wel een boel verschillende maten uit de kringloopwinkel, dus ik kon daar wel mee aan de slag, dacht ik zo.


Poging 1 bracht mij - als half opgeleide chemica - in ernstige staat van verwarring. In de ene kom trof ik een vieze caramel achtige smurrie, terwijl de ander - hoewel een beetje er overheen gelopen - een heerlijke korst had en prima luchtig was. Het was mij een raadsel! En dat wou ik toch eens nader onderzoeken.


Deze noem ik 'misbaksel'


Na een paar kardemomsoufflés wou ik wel wat anders.
Deze is bruin van de kaneel en de korst doet me denken aan zo'n granny face

Deze leek op een marsmellow!
Deze versie had 5 'no eggs' en was geheel zonder bakpoeder.
Mocht je nog eens spekkies willen maken..!


En nog een kaneel versie, voor de afwisseling :-)



Alles zat onder, maar lekker was ie wel! Alleen was deze dan weer niet zo krokant.



En al met al kwam ik tot de conclusie dat...

de eerste toch wel de best gelukte was!

Da's pech hè!

Bij deze dus een soufflé recept. Ik noem het een open source recept, dat kan tegenwoordig. Het betekent dat het een recept is dat iedereen kan uitproberen en zijn of haar verbeteringen erop kan toepassen en delen. (In werkelijkheid ben ik gewoon misselijk van 16 soufflés en heb ik geen zin meer in verdere experimenten ;-)). In dit recept gaat no egg, dat je zoals eerder genoemd bij een Jumbo of biologische supermarkt kunt vinden. Neem bij die laatste dan gelijk even plantaardig margarine mee! (van het merk Natufood of van Healthy Planet)


Voor 2 soufflés heb je nodig:

  • 2 hittebestendige kommetjes, inhoud ter grootte van een senseokopje
  • een keukenmachine
  • 125 + 50 gram kristalsuiker
  • handje verse munt, fijngesneden
  • 1 + 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 + 1/2 theelepel kardemom
  • 30 gram (spelt)bloem
  • 30 gram maïsmeel
  • 75 gram margarine, + extra voor invetten
  • rasp van 1 citroen
  • sap van een halve citroen
  • al bereid: 3 theelepels No egg poeder gemengd met 6 eetlepels water

Verwarm de oven voor op 175 graden. (Volgens hogere wetenschappers zou het het beste zijn om de oven in te stellen op enkel onderwarmte, maar ik heb geen verschil gemerkt).

Vet de schaaltjes in met de margarine en zet ze in de koelkast. Bekleed een bakplaat met aluminumfolie (om vele uren schrobben te voorkomen).

Doe 125 gram kristalsuiker in de keukenmachine en maal dit fijn tot poedersuiker. Doe de munt, bakpoeder, kardemom, bloem en maïsmeel erbij en maal weer door. Vervolgens doe je de rest van de suiker, de margarine, de citroenrasp- en sap en de klaargemaakte No Egg erbij. Maal het geheel goed door, schraap de randen af met een spatel en blend nogmaals door. Laat 1-2 minuten staan en blend dan nogmaals door.

Vul de kommetjes met het mengsel, tot een centimeter onder de rand. (dat is mijn beste ervaring)
Bak de soufflés 25 minuten - laat de oven te allen tijde dicht tot de tijd voorbij is!

Zodra de soufflé klaar is, is ie heet. Je moet hem even laten afkoelen, maar niet te lang want dan zakt ie in. Dit is dus ook al exacte wetenschap. En het jammere is, dat als ie aan de bovenkant wel afgekoeld is, dan toch kan de binnenkant nog behoorlijk heet zijn. Voorzichtig dus!


Mijn tip aan de volgende: probeer het met wat meer bloem en maïsmeel, zo'n 50 gram van beide. Dat heb ik nog niet geprobeerd.

Ik ben erg benieuwd of iemand het na dit verslag gaat oppakken ;-) lijkt mij erg leuk om mee te kijken! Maar voorlopig geen soufflé meer voor mij.


Wat wel nog komt de komende week, is het recept van mijn geveganiseerde Foe Yong Hai. Die ging een stuk beter dan deze soufflé! :-) Weet jij al wat voor plantaardig lekkers je met Pasen gaat maken?

4 opmerkingen:

  1. Oh oh, een experimenteel recept. Dat heeft grote aantrekkingskracht op mij!
    Misschien ga ik het met Pasen wel eens proberen (beetje te veel suiker voor op een doordeweekse dag). Eerst even een pak no-egg kopen. Ik gebruik eigenlijk altijd lijnzaad of andere d.i.y. ei-vervangers.
    Ik ga denk ik ook een vegan paasstol proberen te bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Dit was ook mijn eerst keer bakken met No Egg, al stond het al een tijd in de kast. Wat leuk dat je een paasstol wil gaan maken! Ik ga denk ik alleen nog maar gezonde dingen maken de komende week, even genoeg suikers gehad met al die baksels.

      Verwijderen
  2. Ik kwam nog een ander vegan soufflérecept tegen:
    http://vanillasugarblog.blogspot.co.uk/2012/05/chocolate-souffle.html
    Misschien is dat ook nog handig voor inspiratie? zonder no-egg, maar wel met silken tofu en xanthaangom (wat ik zelf niet in huis heb, maar misschien ooit nog een keer) :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks voor de tip! Ik heb ook geen xanthaangom in huis, maar wie weet, some day... lijkt me wel een leuk experiment!

      Verwijderen