woensdag 30 mei 2012

Do it yourself: vega gehaktballetjes

Bij de meeste supermarkten vind je wel falafelballetjes, maar als je daar op uitgekeken bent en trek hebt andere plantaardige balletjes, zal je toch naar de biologische winkel moeten. Dacht je. Vanaf heden hoeft dat niet meer want: je kunt doodeenvoudig zelf veggie gehaktballetjes maken! Alles wat je hiervoor nodig hebt vind je bij de supermarkt.

Voor dit recept wou ik eigenlijk gehaktkruiden gebruiken (want waarom zou je als vega geen vleeskruiden gebruiken! Lekker makkelijk), maar die bleken precies op te zijn, dus ik greep naar de kipkruiden. Die zijn wat pittiger van smaak en dat pakte eigenlijk ook heel lekker uit!

Is het echt zo makkelijk? Yes it is! Ik weet ook niet waarom dit nog niet algemeen bekend is ;-)




Voor 16 balletjes
  • 1 pak tofu-gehakt
  • 1 eetlepel kip- of gehaktkruiden
  • 2 eetlepels olie, plus extra om in te bakken
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels paneermeel

Doe alles in de keukenmachine en maal fijn. Als het te nat is voeg je nog wat bloem toe, als het te droog is wat olie.

Vorm er balletjes van, voor het bakgemak kun je hier nog platte burgertjes van maken. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de balletjes bruin. Serveer met ketchup of veganaise, in een pitabroodje, bij een lunchsalade of bij couscous.

vrijdag 25 mei 2012

Curry-wortelsoep met linzen

Soms heb je van die groenten die niet zo fris meer zijn, maar weggooien vind ik dan eigenlijk geen optie. Ik zat met 2 bossen wortel die hun oranje dagen wel gehad hadden en wou ze toch nog een kans geven. Wortel en sich is niet iets waar ik gek op ben, het is me net te zoet, maar als je er genoeg kruiden bij gooit vind ik het vaak wel lekker - waardoor wortels bij mij vaak eindigen in een Indiaas gerecht.

Zo ook deze wortels. Neem een fijne stoel of kruk, zet een leuk muziekje op en ga oude wortels schillen. Als je verse wortels hebt is alleen wassen natuurlijk voldoende. Ik maakte de soep met verschillende specerijen die samen garam masala kruiden vormen, als je dat toevallig nog in je keukenkastje hebt staan kan je ook daar een eetlepel of 2 van nemen.




  • 100 gram dupuis linzen (of voor het gemak: 1 blik linzen)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • flink stuk gember, geschild en geraspt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kg wortels, geschild of gewassen, in blokjes
  • 1 theelepel elk: komijn, koriander, kardemom, kaneel en zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 tot 1 liter groentebouillon (afhankelijk van hoe dik je de soep wil)
  • half blik kokosmelk
  • verse koriander naar smaak
Kook de linzen in ruim 30 minuten gaar, of laat een blik linzen uitlekken.

Verwarm in een soeppan de olie en fruit de ui 5 minuten. Voeg gember toe en pers de knoflook erboven uit, bak nog 2 minuten. Doe de wortels, specerijen en bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes koken, totdat de wortels gaar zijn.


Zet het vuur uit, doe de kokosmelk erbij en zet de staafmixer erin. Pureer totdat alle wortel is fijngemalen. Doe dan de linzen en koriander erbij en serveer.

Ook lekker met naanbrood of papadums erbij.

woensdag 23 mei 2012

Chocolade fudge

Op onze facebookpagina gaf ik vorige week al een sneak peak weg: ik was fudge aan het maken voor een vriendin. Ik werd gelijk aanbeden door verschillende lezeressen en er werd bijna gedreigd met ontvolgen als ik het recept niet gauw zou posten.

Het is een supersimpel recept maar ik geef je één waarschuwing: dit is junkfood op zijn best! Don't make this for yourself at home, ik denk dat je een sugarrush-dood zou sterven. Maak het voor een feestje of voor een vriendin, zoals ik deed, en hou het bij 1 of 2 stukjes ;-)




Je hebt nodig, voor flink wat fudge:

  • 1 pakje sojaroom (250 mL)
  • 500 gram suiker
  • 2 theelepels vanille extract
  • 50 gram plantaardige margarine of Alpro Soya boter, plus extra om in te vetten
  • 500 gram pure chocolade, gebroken
  • 150 gram gehakte (wal)noten 
Vet een vierkante ovenschaal van 20 x 20 cm in met wat plantaardige margarine.

Doe de sojaroom en suiker in een pan en roer goed door. Breng dit aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken, terwijl je regelmatig doorroert (om te voorkomen dat de suiker aankoekt). Laat het niet te hard koken, de sojaroom kan overkoken.

Zet het vuur uit en roer vanille, boter & chocolade erdoor. Blijf roeren totdat alle chocolade is gemolten. Tenslotte doe je de noten erbij.

Giet het choco-mengsel voorzichtig in de ingevette bakvorm. (Pas op met 'even proeven', want het is erg heet!) Met een spatel zorg je ervoor dat de chocola gelijkmatig verspreid is.

Laat een uur afkoelen op het aanrecht en zet het vervolgens nog een uur in de koelkast. Daarna kun je de fudge in blokjes snijden.

Geniet!

maandag 21 mei 2012

Vijf tips voor een plantaardiger maandag

Het is weer maandag, en we hebben weer vijf simpele tips voor je die je elke dag zou kunnen toepassen! Maar Plantaardig Maandag is natuurlijk bij uitstek de dag om hiermee te beginnen.


Broodje paddenstoel!
 

1. Eet pasta zonder eieren erdoor (volop keuze! een groot deel van de gedroogde pastasoorten is zonder eieren. Check even de ingrediënten om er zeker van te zijn).

2. Bak eens wat champignons of portobellorepen, eventueel met knoflook erbij, voor op brood. Paddestoelen hebben een heerlijke bite en zijn heel smaakvol, zeker in combinatie met knoflook.

3. Kijk eens bij de Lush voor heerlijke producten, die met het vegan logo zijn 100% diervriendelijk. Ze hebben allerlei heerlijke verzorgingsproducten, waaronder gewoon shampoo en zeep, maar ook bijzondere dingen zoals het cupcake gezichtsmasker waar ik laatst over blogde.

4. Neem ketchup of mosterd bij de patat, dit hebben ze overal. Je kunt ook eenvoudig zelf veganaise maken, maar als je het makkelijker vindt kun je ook eivrije mayonaise kopen bij de biologische winkel, vegetarische slager en zelfs bij Jumbo.

5. Kies voor biologisch brood, dit is bijna altijd 100% plantaardig (in elk geval altijd vegetarisch, en dat is het meeste brood niet: achter de E-nummers die erin zitten schuilt varkensvet). Je vindt tegenwoordig in elke supermarkt wel biologisch brood, van eigen merk of van de lijn Oerbrood. Wist je dat de Hoogvliet van hun eigen merk zelfs puur plantaardig rozijnenbrood heeft? Tis heerlijk!



Ga jij deze tips toepassen? Of heb jij nog andere suggesties? Laat het ons weten!

zondag 20 mei 2012

Inside Out No Fish Smiley Sushi

Omdat we dit weekend onze 200e fan erbij hebben gekregen op Facebook, wou ik iets bijzonders maken om deze mijlpaal te vieren. Eigenlijk was er hier zaterdagavond al een klein feestje, want we hadden Big Fat Vegan Dinner Night:


Met allerlei heerlijke gerechten die beeldig op de foto gingen voor een project waar ik aan meewerk. Je ziet hier onder andere mijn bijna beroemde Indiase hartige taart en deze knolselderij stoofpot. We werken ook aan een uniek recept voor kwarktaart, maar die is nog niet helemaal gelukt, dus ik heb vrij veel mislukte-kwarktaart te 'verwerken' dit weekend ;-)

Zo kwam het dus dat ik op zondagochtend wakker werd met het idee om iets bijzonders & feestelijks te maken, maar erg trek in zoetigheid had ik niet. Het zijn dus geen taartjes geworden, maar wel deze inside out sushi!

Ik vond sushi altijd een beetje eng om te maken, want zo'n Japans rijstkunstwerk, dat moest wel héél lastig zijn. Toen ik er eenmaal een keer mee begon bleek het hartstikke mee te vallen, het enige lastige zit hem in het uiteindelijke snijden! Maar inside-out sushi, dat is toch wel een nieuwe uitdaging. Ik kan nog wel wat oefening gebruiken op dit vlak, maar al met al ben ik toch wel tevreden met het resultaat (zeker voor een zondagochtend).


3 rollen sushi zijn genoeg voor 4-6 personen, afhankelijk van hoe je het serveert.


Je hebt nodig:

  • huishoudplastickeukenfolie

  • 250 gram sushi rijst
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 nori bladen

  • voor de vulling kun je van alles nemen, ik had kombu zeewier, avocado en paprika
  • hier een idee voor pittige tempeh vulling, of wat dacht je van komkommer, sushi gember, mango, gebakken tofu, wortel, paddenstoelen: gebruik je fantasie!

  • wasabipasta (let op dat deze geen koemelk/lactose bevat)
  • sojasaus

  • sesamzaadjes, witte en zwarte, of andere zaadjes zoals chiazaadjes



Kook de sushi-rijst in 15 minuten gaar, giet af en spoel na met koud water. Giet dat weer af en besprenkel de rijst met rijstazijn. Terwijl de rijst afkoelt bereid je de vulling: was de groenten, snij ze in repen, bak de tofu, etcetera.

Bedek een sushimat of snijplank met plastic. Knip de nori in de lengte doormidden en leg zo'n half nori vel aan de rand op het plastic. Bedek dit met rijst en druk goed aan, maak de laag ongeveer 1 centimeter dik.

Nu moet je deze nori-rijstlaag omkeren. Til voorzichtig het plastic op, let erop dat de nori niet helemaal is gaan vastkleven aan het plastic, en keer de rijstlaag om op de andere helft van het plastic. De nori ligt nu bovenop en hierin leg je de sushi vulling.

nog lekkerder is avocado+paprika+tuinkers, maar die laatste had ik helaas niet in huis

En nu komt het spannendste: de sushi oprollen. Pak het plastic aan de buitenkant en rol voorzichtig de sushi op, terwijl je de rijst stevig aandrukt. Eventueel kun je de sushi daarna nog strakker in het plastic rollen.

Ik laat sushi het liefst nog een uur in de koelkast liggen voor de stevigheid, maar als je graag snel wil serveren kun je die stap achterwege laten.

Rol de rijst door de zaadjes en snijd de sushi voorzichtig doormidden. De twee helften die je dan hebt snijd je weer doormidden, en dat doe je nog één keer zodat je uiteindelijk uit elke sushirol 8 stukjes overhoudt. Serveer met wasabi en sojasaus!

vrijdag 18 mei 2012

Gnocchi met een saus van geroosterde paprika's

In mijn immer voortdurende zoektocht naar recepten waarvoor je alles 'gewoon bij de winkel om de hoek' kunt kopen, stuitte ik ineens op gnocchi. Want ja, je vindt het bij elke supermarkt en doorgaans is het ook nog eens vegan (die van Albert Heijn is dat in elk geval). Gnocchi is hartstikke fancy food, maar we hebben wel een geschiedenis samen. Gnocchi en ik hebben elkaar namelijk voor het eerst ontmoet tijdens een kookworskhop op een vegan weekend in Antwerpen, ruim een jaar geleden. We hadden een stroeve kennismaking, het duurde namelijk wel úren voordat de kleine aardappelballetjes eindelijk zover waren om gegeten te kunnen worden. Uren waarin we ons dood verveelden en niks anders konden doen dan de kleine gnocchi's bemoedigend toespreken. Ha, dit is natuurlijk 100x grappiger als je één van de weinigen bent die er die avond bij waren, maar in elk geval: nu heb je een beetje een beeld waarom ik niet zo enthousiast was om zelf nog eens gnocchi te proberen.


Mijn interesse werd echter gewekt toen ik ze kant-en-klaar in de supermarkt zag liggen. Ik werd nog gewaarschuwd door een Italiaan, dat ik dat héus veel beter zelf kon maken, waarop ik wijselijk mijn mond hield. Ik nam een pak mee en toen ik daar toch bij de Italiaanse producten stond, verdween er gelijk een pot geroosterde paprika's in mijn mandje - want die zijn me toch lekker! Ik wou een fancy gerecht maken en voelde me ridder te paard, met de gnocchi en geroosterde paprika's in de aanslag om flink wat smaakpapillen te gaan veroveren.


Een happy ending was er niet tussen gnocchi en mij, ik kan deze kruising tussen aardappel en pasta gewoon niet zo waarderen. De saus van de geroosterde paprika's doet daarentegen wonderen en maakte van de maaltijd toch iets heel bijzonders. Dit gerecht is een aanrader voor als je in weinig tijd een fancy diner op tafel wilt zetten! (Als je dan ook een voor- en nagerecht maakt, kun je dit gerecht zelfs aan 4 personen voorschotelen. Of serveer er Italiaans brood met salsa verde of pesto bij!) En je kan natuurlijk ook gewoon pasta nemen in plaats van gnocchi. Buon appetito!





Voor 3 personen:
  • 1 pak gnocchi (250 gram)
  • 1 pot geroosterde paprika’s, uitgelekt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tot 2 theelepels citroensap
  • ½ theelepel zout
  • Verse zwarte peper
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 300 gram spinazie
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 2 handjes verse basilicum, fijngesneden

Breng in een grote pan véél water aan de kook. Neem ongeveer éénderde van de hoeveelheid gnocchi en doe ze voorzichtig in de pan. Na ongeveer 2 minuten komen ze bovendrijven. Schep ze dan eruit en doe ze in een vergiet, zodat ze nog wat kunnen uitlekken. Kook zo ook de rest.

In keukenmachine of blender pureer je de paprika’s, knoflook, citroensap, zout en zwarte peper tot een gladde saus.

In een ruime pan (met goede anti-aanbaklaag) verwarm je de olie. Bak hierin de champignons en courgette aan, roer goed om, en voeg na 10 minuten de spinazie toe. Laat die zo’n 5 minuten slinken. Voeg de paprikasaus toe en kikkererwten toe en verwarm het nog een paar minuten. Bestrooi met de basilicum en serveer met de gnocchi.


PS: Besparen? Rooster zelf je paprika's! Prik ze aan je vork, zet een gaspit aan en rooster totdat ze net tegen een zwart randje aan zitten. Als ze afgekoeld zijn pel je het velletje eraf et voilà!
Nog meer besparen? Ga het experiment aan en maak zelf gnocchi. Ik ben erg benieuwd naar je ervaring! Als ik dit recept op Vegan Yum Yum zie, raak ik er toch van overtuigd dat ik zelfgemaakte gnocchi nog een kans moet geven... ;-)

woensdag 16 mei 2012

Do it yourself: frappuccino

De bomen zijn weer groen, de mensen zien er weer vrolijker uit en ik kan 's avonds weer uren op mijn balkon zitten: het is nu echt lente! En wat gaat er beter bij zonnige dagen dan een heerlijke frappuccino?

Vroeger dronk ik mijn koffie altijd zwart, dus ik hoefde niet om te schakelen of iets dergelijks toen ik plantaardig ging eten. Maar een jaar geleden begon gek genoeg mijn smaak te veranderen en ging ik soja lattes waarderen. Nog steeds drink ik koffie prima zwart als het niet anders is (en helaas is sojamelk nog lang niet overal doorgedrongen), maar als het even mee zit geniet ik van zo'n grote koffie verkeerd met een dikke schuimlaag.

Een extra verrassing was het dan ook toen ik afgelopen zomer met een vriendin ging picknicken en zij 2 soja-frappu's van de Coffee Company had meegenomen. Het was een graad of 30, we aten alleen maar aardbeien, watermeloen en tomaatjes en de ijskoffie bleek een heerlijke verkoeling te zijn op zo'n warme dag. Vanaf de eerste slok was ik hooked.

Er zit echter een klein groot nadeel aan de heerlijke vega-frappuccino die je bij Coffee Company, Starbucks en Bagels & Beans kunt kopen, en dat is de prijs. Voor een klein bekertje ben je al gauw ruim 3 euro kwijt, en die is wel heel snel op, dus vooruit - neem een medium: bye bye 5 euro. Ik heb het vorig jaar vaak gedaan, en als je dan aan het einde van de zomer bedenkt hoeveel geld je weggegeven hebt iets wat voor meer dan de helft uit water bestaat, dan is dat toch wel zonde.

Enter DIY. Op een vrije dag werd ik wakker met ontzettende trek in frappuccino, dus ik gooide er een experimentje tegenaan.




Het voornaamste ingrediënt is geduld, verwacht niet dat je binnen 2 minuten een goeie koffie op tafel hebt staan want: de koffie moet natuurlijk koud zijn voor een frappuccino ;-)


Voor 2 frappuccino's heb je nodig:
  • keukenmachine of blender
  • 10 ijsblokjes
  • 1 mok afgekoelde sterke koffie (ik zette koffie met 2x zoveel schepjes als normaal)
  • 1 mok plantaardige melk, bv sojamelk
  • agavestroop of suiker naar smaak

Doe alles in je keukenmachine of blender en blend. Serveer met een rietje en geniet!

Ik maakte het met gewone ongezoete sojamelk, omdat ik die nog open had staan, maar je kunt alle smaken gebruiken om zo een bijzondere twist aan je frappu te geven. Wat dacht je van chocolade havermelk of banaan sojamelk? Ook lekker is natuurlijk om er een bolletje rijst- of sojamelkijs doorheen te doen. Of wat vega slagroom, gesmolten chocolade, stukjes stroopwafel... you name it!

dinsdag 15 mei 2012

Het Viva Las Vega's Food Festival

Jawel, 30 juni is er een heus vegan festival dat geheel in het teken van eten staat! Bovendien treedt niemand minder dan ons aller Laura die avond op. Ga je ook?

Amsterdam, 13 mei 2012 – Op zaterdag 30 juni organiseert stichting Viva Las Vega’s het grootste vegetarische festival van Nederland: het Viva Las Vega’s Food Festival. Met workshops, markt, proeverijen en meer. Heel Nederland – van flexitariër tot lekkerbek tot kookgek – kan de vingers aflikken bij culinaire hoogstandjes, feestelijke cupcakes en een zomerse bbq. Geheel plantaardig natuurlijk, want iedereen mag mee komen eten. ‘s Avonds kan er tot in de late uurtjes gedanst worden op de muziek van Florian Wolff, Laura Estévez en DJ Wesdex.

Wanneer? 30 juni
Hoelaat? Vanaf 12:00 tot 03:00
Waar? Studio/K – Timorplein 62, Amsterdam

Vegetarisch is hip. Steeds meer mensen laten het vlees wat vaker staan vanwege hun eigen gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Maar hoe kan je als bewuste consument lekker vegetarisch koken of een smakelijke lunch bereiden met zo’n zompig blok tofu? Viva Las Vega’s rolt de rode loper uit naar Luilekkerland. Wie verstokt is aan de heilige drie-eenheid van ‘groenten aardappelen en vlees’, leert in een mum van tijd dat het spannender, lekkerder én gezonder kan onder begeleiding van professionals. Ook op de foodmarkt kan men nieuwe smaaksensaties ontdekken en producten voor de bewuste consument.
Het avondprogramma wordt afgetrapt met een vega BBQ waar iedereen welkom is om mee te smullen. Aansluitend kan men onder het genot van een ijskoud biertje genieten van de weergaloze stemmen van Florian Wolff en Laura Estévez (bekend van The Voice of Holland). De nacht wordt ingeluid met de pakkende beats van DJ Wesdex. Het Viva Las Vega’s Food Festival is tevens de feestelijke afsluiting van de tweede editie van de VeggieChallenge, waar inmiddels al meer dan 1000 mensen aan meedoen. Entree overdag is gratis. Kaarten voor het avondprogramma kunnen vanaf 14 mei besteld worden via de website. Inschrijven voor de kookworkshops kan vanaf 1 juni.

Voor meer informatie: www.viva-las-vegas.nl en www.veggiechallenge.nl

maandag 14 mei 2012

Vijf tips voor een plantaardiger maandag

Hoera het is weer maandag! Een frisse start van de week, en hoe kan dat beter dan met 5 simpele tips om je week wat plantaardiger te starten?

My-my-my-myyyy shoarma!



1. Neem eens vega shoarma van het merk Vivera. Je vindt het bij vrijwel alle supermarkten, zoals Jumbo, Hoogvliet en Plus. Maak er een potje knoflook-veganaise bij en smullen maar!


2. Voor op brood is tapenade erg lekker. Er zijn verschillende soorten 100% plantaardige tapenades te vinden, lees even de ingrediënten op de verpakking. En als je helemaal wil uitpakken doe je ook wat rucola sla en pijnboompitjes op je sandwich!


3. Maak pannenkoeken met sojamelk en een scheutje olie ipv de koemelk/eieren die je eerst nam. Je zult zien dat de pannenkoeken net zo lekker worden en net zo makkelijk te bakken zijn!


4. Trek in ijs? Je vindt overal sorbetijs en waterijs, beide zijn puur plantaardig. Bij de grotere supermarkten vind je ook soja-ijs, de chocoladevariant is erg goed! Bij de biologische winkel vind je nog meer soorten ijs, zoals rijstmelk-ijs. Wat dacht je van een vegan magnum?


5. Weet je niet wat je op de toastjes kunt smeren? Net zoals op brood kun je ook hiervoor tapenades serveren. Ook kan je kiezen voor hummus, dat vind je bij elke supermarkt in de koeling bij de saladesmeerseltjes. Of roer wat kruidenboterkruiden door Alpro Soya boter en maak zo in een handomdraai je eigen kruidenboter. Bij onder andere de Xenos is puur plantaardige pesto te koop, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken.


Ga jij deze tips toepassen? Of heb jij nog andere ideeën? Laat het ons weten!

vrijdag 11 mei 2012

Cupcakes in your face!

Sinds kort mag ik voor MyStyle duurzame producten testen. Veganisme is de meest duurzame manier van leven, hier lees je waarom. Je zult hier dus met regelmaat reviews van puur plantaardige producten gaan tegenkomen!

Lush, wie kent ze niet? De winkel is tegenwoordig in vrijwel elke grote stad te vinden, en niet te missen: je neus waarschuwt je wel als je in de buurt bent. Lush is een winkel die zelf cosmetica maakt en dat ruik je! Er zijn natuurlijk nog wel meer zeepjeswinkels, maar Lush heeft iets bijzonders: zij weten namelijk heel goed wat puur plantaardig betekent en hebben zodoende hun vegan producten gelabeld met het vegan logo. Daarnaast is de keten tegen dierproeven en zij zetten zich actief in om deze nare praktijken te bestrijden. Hoera!

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Lush toen ik van iemand een bedankpakketje kreeg. Het was een happiness pakketje met daarin een karma-zeep en een happy hippy douche gel. Dat rook naar meer! Inmiddels ben ik enthousiast gebruiker van hun wax, citroengras deo en rehab shampoo, maar een gezichtsmasker? Dat had ik überhaupt nog nooit gebruikt, laat staan één van de Lush. En wat is er mooier voor een eerste keer dan een product van zo'n diervriendelijke winkel?






Ik liep de winkel in en zag gelijk een grote kom staan vol chocoladerepen en iets dat leek op chocolademousse. Woah, chocolate! Natuurlijk is dat goed voor je huid! ;-) Toen ik ook nog het woord 'cupcake' én het vegan logo zag staan, wist ik al meteen: dit zou hem worden.

Omdat ik nog nooit een gezichtsmasker had gebruikt, was het even uitproberen hoe ik dit het beste kon opsmeren (hoe maak ik mijn gezicht zo vies mogelijk? ;-)). Vooral ook om mijn haar uit deze cupcake-mousse te houden, was even een truc - op dat soort momenten mis ik mijn lange haar dat zo makkelijk in een staart kon wel. Maar goed, het was gelukt. Het masker moet 10 minuten intrekken en terwijl ik zat te wachten, kwam één van de katten op me af lopen:


Ook zij vond het errug lekker.... ze kon er niet vanaf blijven

Na 10 minuten kon ik het masker afspoelen. Ik ben gewoon gaan douchen, want het leek me veel te veel gedoe om boven de wastafel te gaan hangen. Het was even een gedoe om het masker af te spoelen, het plakte best wel, maar toen het eenmaal was gelukt was mijn huid lekker zacht. En het rook heerlijk!

Wil je ook zo'n lekker masker proberen? Je kunt Lush ook via internet bestellen, als er bij jou in de buurt geen winkel zit. Niet alleen de chocolate cupcake maskers zijn 100% plantaardig, ook de havermout maskers en de blueberry maskers zijn geproduceerd zonder iemand schade te doen.

Een potje met cupcake masker kost  € 10,95 en daar haal je ongeveer 4 maskers uit. Het enige nadeel is dat je het potje in de koelkast moet bewaren, en je het een paar uur van te voren eruit moet halen - anders is het verdraaid koud op je gezicht. Lush belooft dat als je dit gezichtsmasker regelmatig gebruikt, puistjes verleden tijd zijn en je huid heerlijk zacht blijft.


Ik geef dit product een 9 en ga het zeker vaker kopen!


"MyStyle is een groep jongeren die met brutal honesty duurzme producten voor jou test. Van kleding tot gadgets en van eten tot verzorgingsproducten, Mystyle test het voor je uit. MyStyle is onafhankelijk, waardoor je zeker weet dat het niet een advertentie of marketingtruc is. Alle reviews en nog veel meer vind je op de Facebookpagina en via Twitter!"

woensdag 9 mei 2012

Kruidige bloemkoolstoofpot

Ik had het vorige week erg druk en wou graag lekker makkelijk eten. Dus ik kocht een grote bloemkool en wou daar één gerecht van maken wat me na 4 keer nog niet zou vervelen. Dat is me zowaar gelukt! Maar ik moet ook iets vreselijks bekennen: het is me vier dagen achter elkaar niet gelukt om er een foto van te maken. (En toen was het ineens op.)

Dus hier het eerste fotoloze recept in tijden, maar goed, het gaat erom dat het lekker is toch :)

Voor 4 personen/porties

  • rijst voor 4 personen
     
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel van elk: komijnzaad, venkelzaad, fenegriekzaad en mosterdzaad
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 grote bloemkool, klein gesneden
  • 100 milliliter groentebouillon
  • 1 blik tomatenblokjes op sap 
  • 400 gram kikkererwten
  • peper & zout naar smaak

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Verwarm de olie in een ruime pan en doe hier de zaadjes in, bak 2 minuten met de deksel erop. Doe de ui erbij en fruit die 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en bak nog een minuut mee.

Voeg de bloemkool en groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten stoven met de deksel op de pan. Schep het om, doe de tomatenblokjes en kikkererwten erbij en verwarm de pan tot alles lekker warm is en bestrooi naar smaak met peper en zout.

Serveer met de rijst en eet smakelijk!


(Ik bewaarde de overige 3 porties in een grote tupperware bak en warmde daarna steeds een deel op. Je kan dit echter ook prima invriezen!)

maandag 7 mei 2012

Het is weer tijd voor 5 makkelijke maandagtips!

Want het is vandaag weer Plantaardig Maandag! Doe je mooiste kleren aan en ga een vegan knuffelen. Óf probeer eens één van de volgende tips toe te passen, want met kleine stapjes kan je ook diervriendelijker gaan eten!



1. Doe stukjes walnoot of zongedroogde tomaat door je stamppot, of allebei! Het een heeft de crunch en de ander de lekkere zoute smaak.

2. Koop pure chocoladehagelslag ipv de melkvariant

3. Neem op feestjes naturel(ribbel)chips of nacho's met guacamole

4. Snack op een feestje met olijven, vooral knoflookolijven zijn erg lekker

5. Probeer eens rijstmelkchocolade, te vinden bij de dieetproducten van de supermarkt en bij de biologische winkel. Er is ook een koffie-variant van te koop, omnomnom!!



Op deze wiki vind je een hele verzameling van puur plantaardige producten.


Ga jij deze tips toepassen? Of heb jij nog andere handigheidjes? Laat het ons weten!

zaterdag 5 mei 2012

Gent is where the magic happens

Vriendin Julia en ik hadden het er laatst over dat Gent zo'n leuke stad zou zijn voor veggies, en dat we wel benieuwd waren naar alle restaurantjes daar. Misschien zouden we er eens een dagje heen kunnen? Vaak blijven dat soort goede ideeën slechts bij vage plannen, maar niet in dit geval: we prikten een datum, vroegen of er nog meer vegans mee wilden en zo vertrokken we vrijdagochtend vroeg met de auto naar Gent.

Will en Veerle waren al bij mij komen logeren om in de ochtend wat reistijd vanuit het hoge noorden (a.k.a. Amsterdam) te besparen, dus het vegafeest begon 's ochtends al met een gehaaste soja latte en overkokende havermoutpap. Sarita haalde ons op met de auto, dat was wel een beetje proppen (zoals de facebookvolgers al hadden kunnen zien) :

Net wakker!

We haalden Julia op in Rotterdam en dankzij de Zuid-Afrikaanse navigatiestem reden we in één keer door naar Gent. Doel nummer één was om een geschikte pinautomaat te vinden, want gek genoeg kun je als Nederlander amper pinnen daar - de meeste pinautomaten accepteren geen maestro. Nadat deze saaie speurtocht was geslaagd, besloten we door te lopen naar een chocolaterie waar ze ook 100% plantaardige bonbons zouden verkopen - want hoe kan je je dag nou beter beginnen dan met chocola? We kwamen onderweg echter de Greenway tegen, een internationale veggie keten:


Daar genoten we van een Alproccino, zoals het genoemd werd (eigenlijk gewoon een cappuccino met sojamelk ;-))



En ze hadden vegan wortelcake!


Na deze boost besloten we alsnog naar de bonbons toe te lopen, maar dat was blijkbaar niet meant to be: we liepen verkeerd! Toch hadden we geluk, precies op het moment dat we aan het verdwalen waren, kwamen we Tobias Leenaert van de EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief, zeg maar de Vlaamse vegetariërsbond) tegen. Hij leidde ons naar het kantoor van de EVA, alwaar we de vegamap van Gent kregen (handig! niet meer verdwalen!). Ook de vegamap van Antwerpen en Brussel namen we mee - leuk voor een volgend dagje uit. We kregen nog het EVA magazine en andere flyers, knuffelden wat met de vele honden die op het kantoor waren, en lieten tot slot Veerle achter for business, terwijl wij met zijn vieren op zoek gingen naar Avalon - een puur plantaardig restaurant.

Avalon was een sjiek restaurant, waar helaas niet veel keuze meer was omdat we net een beetje laat waren voor de lunch. Desalniettemin heb ik de lekkerste vegan lasagne óóit gegeten:


Dit is zo'n typisch geval van "1000 woorden beschrijven veel beter hoe lekker deze lasagne was dan 1 foto", want ik had veel te veel honger om geduldig een mooie foto te maken ik zou het zonde vinden om de lasagne te laten afkoelen.

Mijn tafelgenoten kozen daarna nog voor de tiramisu:


Ik heb mogen proeven en het was een heerlijk dessert! (Daarbij moet ik wel bekennen dat ik vreemd genoeg nooit van tiramisu hield en zodoende geen goed vergelijkingsmateriaal heb, maar het was lekker romig!)


We waren inmiddels weer met zijn vijven maar hadden onenigheid, omdat sommigen graag de boattrip (of was het nou toch boottrip?) wilden doen en anderen niet. Dat was makkelijk opgelost: Julia & Sarita gingen met de rondvaart en Will, Veerle en ik gingen verder op verkenning in de stad. We hebben nog een prachtige locatie gezien om ooit een vegan Bed & Breakfast te openen, maar het was niet bepaald betaalbaar, zullen we zeggen ;-) Gent is trouwens een heel mooie stad, hier een sfeer impresssie:





Op een plein kwamen we een paar studenten tegen die hapjes en drankjes verkochten om geld in te zamelen voor hun afstudeerproject. Toevallig zou één van die meiden binnenkort een maand in Den Haag stage komen lopen, dus we hebben wat staan babbelen over de stad. We besloten hun afstuderen te steunen door een bekertje punch te kopen:


Helaas kwam ik er vrij snel achter dat ik totaal niet hou van sangria, wat blijkbaar nogal overvloedig aanwezig was in deze fruithap... Maar daar kon ik Will dan wel weer blij mee maken.

We ontmoetten Julia & Sarita weer en kwamen toen 'Gentse Neuzen' tegen, een soort snoepjes die volledig plantaardig bleken te zijn! Dat moesten we natuurlijk wel proberen.


Ze waren verkrijgbaar in anijs- en bessensmaak, beide waren erg lekker :-) Leuk om eens zo'n typisch lokaal (a.k.a. toeristisch) eten te kunnen proberen!

Daarna werd het toch echt wel tijd om die vega bonbons eens te proberen, dus we gingen op zoek naar de bonbonzaak Yuzu. Die verkoopt allerlei bonbons, waarvan een aantal puur plantaardig (ze maken dan gebruik van biologische sojacrème). Ik hield me in en kocht er 3 (met het oog op het buffet waar we 's avonds heen zouden gaan!). 1 bonbon was zowaar naar mij was vernoemd, die moest ik natuurlijk meteen proeven! Hier de prachtfoto: me eating chocolate-y me!

Mijn chocolade-wederhelft smaakt héérlijk!;-)


We zaten op deze trap even te genieten van de chocola en ander Gents schoon, toen toevallig Chana kwam langslopen - een Gentse veganiste die we via internet kenden, en met wie we die avond zouden gaan eten. Volgens Julia kwam het allemaal door de feng shui-heid van deze stad! Net als de paar meiden die we daarna met een stapel Alpro Soya toetjes onder de arm zagen lopen. Bleken ze bij Alpro themself te werken en hun vanille desserts maar wat graag uit te delen:



En als ras-veganisten hadden Veerle en ik ook nog wel wat bestek in onze tas, dus dat is helemaal goed gekomen met die toetjes (ook al had Will zijn eigen techniek).

Na dit feng shui plein wandelden we door naar de Komkommertijd, waar we van een geheel vegan buffet konden genieten. In één woord: woah, woahh, WOAHHH!


Er was pastinaak tempurah, broccoli gratin, curry, loempia'tjes, groenten in pindasaus, gekruide rijst, een hele saladebar vol met allerlei heerlijke dingetjes... dit is lang niet alles wat er was, ik ben zeker een deel vergeten. Want niet alleen het hoofdgerecht was onbeperkt....


.... ook het toetje! Maar ik heb het netjes gehouden, het aantal chocolatechip-cakejes dat ik heb gegeten is op één hand te tellen ;-)


We leken wel een stelletje uitgehongerde weeskindjes bij dat buffet. Het was heerlijk om zoveel keuze te hebben, en moeilijk om te stoppen met eten van al dit lekkers ;-) Het was dan ook vooral de reistijd terug naar Nederland die maakte dat we uiteindelijk toch zijn opgestaan, het is toch al gauw zo'n 3 uur rijden.

Zoals met vele mooie dingen, kwam er aan deze prachtige dag abrupt een einde: in dit geval toen ik thuis was en me realiseerde dat ik nog maar een paar uur zou kunnen slapen voordat de wekker zou gaan en ik weer aan de slag kon in mijn eigen saaie bio winkel. Maar ik weet het zeker: Gent is where the magic happens!

(ohja, en ik heb nog een klein souvenir, uit een reformwinkeltje daar!)


Fairtrade én suikervrije chocola, gezoet met stevia. Hmmmm, nu ik er weer aan denk, denk ik dat dit souvenir niet lang meer zal bestaan ;-)


Ben jij al eens in Gent geweest? Of ga je nu direct plannen maken? :-) Hebben wij nog hotspots gemist? We willen zeker weer gaan!

vrijdag 4 mei 2012

Interview met een planteneter: Maurits

Omdat het zo leuk blijft om eens te horen wie al die veganisten in Nederland zijn! Deze week de beurt aan Maurits, die ik ken via Pink!. Hij was de gelukkige die hét y-chromosoom was op de overheerlijke vega high tea eerder dit jaar!






 
Wie ben je en wat doe je allemaal?
Ik heet Maurits Kersten. Ik ben 27 jaar en woon in een appartement in Zoetermeer. Ik werk als een software ontwikkelaar bij een klein integratiebedrijf in Hoofddorp waar ik voornamelijk verantwoordelijk ben voor het maken van web interfaces van onze producten.
In mijn vrije tijd sport ik graag; badminton en capoeira blijven mijn twee voornaamste activiteiten, hoewel ik soms wel wil hardlopen als het lekker weer is. Hiernaast speel ik mondharmonica. Ik leer thuis nieuwe nummers en oefen ze wanneer mijn trein of bus vertraagd is en ik wat tijd te doden heb.

Hoe omschrijf je jouw eetpatroon?
Ik eet sinds een half jaar veganistisch. Van nature ben ik een vreselijke kok. Voordat ik veganist werd kende ik 6 recepten, die ik vervolgens maakte voor vier personen, en waar ik de hele week van kon eten.
Ik doe nu nog steeds min of meer hetzelfde, alleen ken ik nu meer recepten die ik kan maken.

Sinds wanneer eet je zo?
Ik ben vegetarisch opgevoed door mijn ouders. Ik herinner me nog wel dat we wel eens knakworstjes aten toen ik heel klein was, maar meer vlees dan dat heb ik nooit gekend.
Naarmate ik echter ouder werd, ging ik toch meer bij dingen stil staan. Ik bevond mij echt ontzettend lang in een transitieperiode waarin ik geen leer meer droeg, melk dronk of eieren at, maar geen problemen had met slagroom of kaassoufflés.

Wat was de aanleiding om je voedingspatroon te veranderen?
Ik weet niet meer of ik echt een enorm break-through moment had wat me motiveerde helemaal voor veganisme te gaan. Ik weet alleen nog een moment waarop ik mijn eigen normen en waardes onderzocht, en toen pas ontdekte wat een enorm bizarre lijn ik trok. Dat ik het compleet onacceptabel vond om dieren te laten lijden voor vleesconsumptie, maar geen enkel probleem had om die dieren te laten lijden voor melk- of ei productie. Dat kon ik voor mezelf niet meer rijmen.

Was dat lastig? En gaat dat nu beter?
Niet echt. Zoals ik al zei, ik was al praktisch veganistisch op dit punt, dus het was een kleine stap om te maken.

Hoe reageerde je omgeving op je veranderde eetpatroon?
Ouders en familie reageerden bezorgd, over of ik al het nodige wel binnenkrijg. Aangezien zij wisten hoe ik kook, misschien terecht. Mijn vrienden en collega's... waren al min-of-meer gewend dat ik een moeilijke eter was. Een kleine periode van ongeloof over hoe ik dit vol zou kunnen houden, maar niemand deed echt moeilijk.

Heb je een documentaire of boek dat je mensen aanraadt?
Eating Animals van Foer vond ik zelf erg interessant!  Ik weet persoonlijk niet tot welke mate zijn bevindingen ook relevant zijn op de nederlandse maatschappij, maar zelfs dat terzijde genomen, raad ik het enorm aan!

Wat eet je op een werkdag?
Ontbijt... skip ik. Heel slecht, ik weet het, maar ik kom moeilijk uit bed en pak alle minuten die ik krijgen kan. Soms pak ik nog wel eens een desembolletje dat ik in de trein oppeuzel, maar daar houdt het bij op.
Lunch eet ik op kantoor. Een stuk of wat boterhammen met pindakaas. Ik heb het kantoor ook overgehaald hummus te kopen, waar ik vervolgens de enige van ben die het eet.
Tussendoor... veel fruit. Fruit wordt gratis geleverd door mijn baas, dus op een dag jaag ik iets van 4-5 stuks fruit doorheen. Voornamelijk appels, bananen, mandarijnen, kiwi's, enz...

Doordat ik van Hoofddorp naar Zoetermeer reis en vaak late diensten draai, komt het regelmatig voor dat ik pas om iets van half negen thuis ben, waarop ik nog moet koken. Op het moment dat ik dit nu schrijf is het twee voor tien, en mijn avondeten is nog aan het pruttelen. Hier kan ik vervolgens wel weer drie of vier dagen van eten!
Op woens- en vrijdagen ga ik gelijk door van mijn werk naar capoeira, en bestaat mijn avondeten uit een salade of iets anders veganistisch wat ik op Leiden Centraal kan vinden.

Hoeveel geef je per week ongeveer uit aan voeding? en waar doe je boodschappen?
Poeh! Iets van... 50-60 euro misschien? Ik koop brood en bolletjes bij de natuurwinkel.
De rest allemaal bij de Aldi. Af en toe langs de markt als ik vers fruit wil voor een apart gerecht.

Wat is je favoriete eten?
Moeilijk... Laatste tijd ben ik helemaal gek van een kikkererwten stoofpot met paprika en aubergine. Schiet me aan voor het recept!

Heb je een favoriet kookboek of kookblog?
Veganomicon, van Isa Moskowitz & Terry Romero is mijn absoluut favoriete kookboek, alles wat ik hieruit heb gemaakt is heerlijk! Zonder uitzonderingen.

Als je buiten de deur eet, wat of waar eet je dan graag?
Hm.. ik eet eigenlijk zelden buiten de deur, nu ik er bij stil sta. De keren dat ik dit wel doe bel ik een paar dagen van te voren of ze iets veganistisch kunnen maken, wat nooit echt een probleem was.
Op de enige keer dat ze me vertelden 'nee, helaas, we kunnen echt niks voor je regelen', werd ik vervolgens op de dag zelf gepresenteerd door een enorm teleurgestelde kok, die enorm uit zag naar de uitdaging om voor een veganist te koken en eistte de naam van de collega die mij verteld had dit niet mogelijk was.

Wat is jouw tip voor mensen die zich net willen verdiepen in een diervriendelijke leefstijl?
Probeer niet je oude recepten te maken, en vervolgens weg te laten of te vervangen dat wat je niet meer wilt eten. Dit leidt zelden tot een smakelijk einde.
Verder sluit ik me ook aan bij Annika. Uit mijn ervaring zijn de Nederlandse veganisten een enorm gezellig stel mensen, die altijd blij zijn om je te helpen met vragen of verzoeken tot hulp.


Thanks Maurits!

Heb jij nog vragen voor Maurits? Zou je zelf eens in deze rubriek willen komen, of ken je een 'veghead' die je het hemd van het lijf zou willen vragen? Laat het ons hieronder weten!

donderdag 3 mei 2012

Pasta met linzen, broccoli en dille-roomsaus

Ik kook graag, veel, uitgebreid en met liefde, en het liefst niet alleen voor mezelf. Helemaal voor je eigenste ikje vijf winkels af voor dat ene speciale ingredient, drie uur in de keuken tapenades draaien en tofu marineren is natuurlijk hartstikke goed en zelfstandig maar ook een beetje ongezellig. Daarbij doe ik het stiekem best goed op de complimentjes die mijn maaltijden vaak uitlokken.
Dat gegeven resulteerde de afgelopen jaren in het veelvuldig uitnodigen van mensen bij mij thuis, soms onder lichte dwang. Sinds kort heb ik gelukkig een huisgenootje, en zij is nu dus het (meestal) gewillige proefpersoon voor al mijn culinaire probeersels. Het koken voor een huisgenootje brengt ook weer nieuwe uitdagingen, want zij heeft ook zo haar voorkeuren en aversies. Zo moet ik niet aankomen met paddestoelen of dadels, en het liefst wel met pasta, linzen en romige sausjes. Laatst maakte ik dus speciaal voor haar onderstaande pasta. En kreeg weer een complimentje :)

Zelf gebruikte ik hier groene Du Puy linzen die ik in ongeveer 30 minuten gaar kookte, maar bij haast of gemakzucht kan het ook prima met zo'n mini blikje gekookte bruine linzen.


Voor twee personen:
  • pasta naar keuze, ik gebruikte volkoren penne
  • 1 stronk broccoli in roosjes (ong. 500 gram)
  • 150 gram gekookte linzen (Du Puy of bruine)
  • 1 pakje sojaroom (bijv. Alpro)
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 100 ml. droge witte wijn
  • 1 bosje verse dille
  • 2/3 eetlepels amandelschaafsel
  • olijfolie om in te bakken
  • peper en grof zeezout
Zet als eerste een pan water op voor de pasta. Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan en zet apart. Hierbij opletten, want als je even niet uitkijkt heb je zwart amandelschaafsel en dan is het hele gerecht VERPRUTST (grapje). 
Bak de broccoliroosjes, ui en knoflook in een wok of diepe koekenpan in een klein beetje olijfolie op halfhoog vuur. Voeg na een paar minuutjes de sojaroom en witte wijn toe en laat kort inkoken tot een dunne pastasaus. Voeg de citroenschil, linzen en naar smaak peper en zeezout toe, en laat op een heel zacht vuurtje met de deksel erop 10 minuutjes doorpruttelen. Dit is dus een mooi moment om je pasta te gaan koken!
Als de pasta gaar en afgegoten is maak je de saus af door er de fijngehakte dille doorheen te scheppen (bewaar evt twee takjes voor de garnering). Serveer de boel met een lepeltje amandelschaafsel en dus evt een takje dille voor de gezelligheid.





woensdag 2 mei 2012

Kikkererwten-spinaziepannenkoekjes met appelchutney

Op Koninginnenach afgelopen zondag hielp ik mee aan een bakesale in een café in Utrecht. Samen met twee enthousiast meiden hebben we heerlijke hartige hapjes bereid. De opbrengst ging naar de stichtingen Melief en Plenty Food. Het was hartstikke leuk om eens een avondje alleen maar plantaardige hapjes op tafel te zien staan! Helemaal leuk om terug te horen hoe enthousiast mensen waren over het eten.

Ik kon niet kiezen wat ik wou maken en besloot uiteindelijk om 5 verschillende dingen te maken. The leader of the gang was al snel bekend: de hummus quesedillas waren in no time uitverkocht.




Verder maakte ik tempeh bladerdeeg hapjes, gepofte aardappels met samosa vulling, mini loempia'tjes met ananas chilisaus en de overheerlijke kikkerewtenpannenkoekjes die ik van Kirsten ken.

Kikkererwtenpannenkoekjes met spinazie

Goed voor circa 20 kleine pannenkoekjes

•    400 gram kikkererwtenmeel
•    1/2 theelepel bakpoeder
•    snuf zout
•    3 eetlepels currypoeder
•    een halve (rode) ui, fijngesneden
•    5 teentjes knoflook
•    100 gram (verse)spinazie, heel fijngesneden
•    ca. 350 milliliter water

Meng de droge ingrediënten in een kom.Voeg de ui toe en pers de knoflook erboven uit. Roer samen met de spinazie door en voeg vervolgens water toe. Meng (met een pollepel) tot een beslag. Bak de pannenkoekjes op een niet te hoog vuur aan beide kanten bruin.




Appelchutney


•    4 appels, geschild, in kleine blokjes
•    2 tenen knoflook, fijngesneden
•    5 cm verse gember, geschild en geraspt
•    2 rode chilipepers, heel fijngesneden
•    100 gram rozijnen
•   150 milliliter azijn
•    150 gram bruine basterdsuiker
•    12 kruidnagels

Doe alles bij elkaar in een grote sauspan (mét anti-aanbaklaag!) en breng aan de kook. Laat 1,5 uur doorkoken (zonder deksel), roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Als de chutney helemaal afgekoeld is, bewaar je het in de koelkast.


Ik aan het koken! Als ik later groot ben wil ik ook zo'n grote, professionele keuken... ;-)