woensdag 16 mei 2012

Do it yourself: frappuccino

De bomen zijn weer groen, de mensen zien er weer vrolijker uit en ik kan 's avonds weer uren op mijn balkon zitten: het is nu echt lente! En wat gaat er beter bij zonnige dagen dan een heerlijke frappuccino?

Vroeger dronk ik mijn koffie altijd zwart, dus ik hoefde niet om te schakelen of iets dergelijks toen ik plantaardig ging eten. Maar een jaar geleden begon gek genoeg mijn smaak te veranderen en ging ik soja lattes waarderen. Nog steeds drink ik koffie prima zwart als het niet anders is (en helaas is sojamelk nog lang niet overal doorgedrongen), maar als het even mee zit geniet ik van zo'n grote koffie verkeerd met een dikke schuimlaag.

Een extra verrassing was het dan ook toen ik afgelopen zomer met een vriendin ging picknicken en zij 2 soja-frappu's van de Coffee Company had meegenomen. Het was een graad of 30, we aten alleen maar aardbeien, watermeloen en tomaatjes en de ijskoffie bleek een heerlijke verkoeling te zijn op zo'n warme dag. Vanaf de eerste slok was ik hooked.

Er zit echter een klein groot nadeel aan de heerlijke vega-frappuccino die je bij Coffee Company, Starbucks en Bagels & Beans kunt kopen, en dat is de prijs. Voor een klein bekertje ben je al gauw ruim 3 euro kwijt, en die is wel heel snel op, dus vooruit - neem een medium: bye bye 5 euro. Ik heb het vorig jaar vaak gedaan, en als je dan aan het einde van de zomer bedenkt hoeveel geld je weggegeven hebt iets wat voor meer dan de helft uit water bestaat, dan is dat toch wel zonde.

Enter DIY. Op een vrije dag werd ik wakker met ontzettende trek in frappuccino, dus ik gooide er een experimentje tegenaan.
Het voornaamste ingrediënt is geduld, verwacht niet dat je binnen 2 minuten een goeie koffie op tafel hebt staan want: de koffie moet natuurlijk koud zijn voor een frappuccino ;-)


Voor 2 frappuccino's heb je nodig:
 • keukenmachine of blender
 • 10 ijsblokjes
 • 1 mok afgekoelde sterke koffie (ik zette koffie met 2x zoveel schepjes als normaal)
 • 1 mok plantaardige melk, bv sojamelk
 • agavestroop of suiker naar smaak

Doe alles in je keukenmachine of blender en blend. Serveer met een rietje en geniet!

Ik maakte het met gewone ongezoete sojamelk, omdat ik die nog open had staan, maar je kunt alle smaken gebruiken om zo een bijzondere twist aan je frappu te geven. Wat dacht je van chocolade havermelk of banaan sojamelk? Ook lekker is natuurlijk om er een bolletje rijst- of sojamelkijs doorheen te doen. Of wat vega slagroom, gesmolten chocolade, stukjes stroopwafel... you name it!

3 opmerkingen:

 1. Hi Alynda,
  Klinkt heel lekker! Zou ook goed gaan met amandelmelk?
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, dat ga ik proberen... als het weer weer ervoor is ;) Want ja, die Coffee Comapny is leuk, maar niet goedkoop!

  BeantwoordenVerwijderen