zaterdag 5 mei 2012

Gent is where the magic happens

Vriendin Julia en ik hadden het er laatst over dat Gent zo'n leuke stad zou zijn voor veggies, en dat we wel benieuwd waren naar alle restaurantjes daar. Misschien zouden we er eens een dagje heen kunnen? Vaak blijven dat soort goede ideeën slechts bij vage plannen, maar niet in dit geval: we prikten een datum, vroegen of er nog meer vegans mee wilden en zo vertrokken we vrijdagochtend vroeg met de auto naar Gent.

Will en Veerle waren al bij mij komen logeren om in de ochtend wat reistijd vanuit het hoge noorden (a.k.a. Amsterdam) te besparen, dus het vegafeest begon 's ochtends al met een gehaaste soja latte en overkokende havermoutpap. Sarita haalde ons op met de auto, dat was wel een beetje proppen (zoals de facebookvolgers al hadden kunnen zien) :

Net wakker!

We haalden Julia op in Rotterdam en dankzij de Zuid-Afrikaanse navigatiestem reden we in één keer door naar Gent. Doel nummer één was om een geschikte pinautomaat te vinden, want gek genoeg kun je als Nederlander amper pinnen daar - de meeste pinautomaten accepteren geen maestro. Nadat deze saaie speurtocht was geslaagd, besloten we door te lopen naar een chocolaterie waar ze ook 100% plantaardige bonbons zouden verkopen - want hoe kan je je dag nou beter beginnen dan met chocola? We kwamen onderweg echter de Greenway tegen, een internationale veggie keten:


Daar genoten we van een Alproccino, zoals het genoemd werd (eigenlijk gewoon een cappuccino met sojamelk ;-))En ze hadden vegan wortelcake!


Na deze boost besloten we alsnog naar de bonbons toe te lopen, maar dat was blijkbaar niet meant to be: we liepen verkeerd! Toch hadden we geluk, precies op het moment dat we aan het verdwalen waren, kwamen we Tobias Leenaert van de EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief, zeg maar de Vlaamse vegetariërsbond) tegen. Hij leidde ons naar het kantoor van de EVA, alwaar we de vegamap van Gent kregen (handig! niet meer verdwalen!). Ook de vegamap van Antwerpen en Brussel namen we mee - leuk voor een volgend dagje uit. We kregen nog het EVA magazine en andere flyers, knuffelden wat met de vele honden die op het kantoor waren, en lieten tot slot Veerle achter for business, terwijl wij met zijn vieren op zoek gingen naar Avalon - een puur plantaardig restaurant.

Avalon was een sjiek restaurant, waar helaas niet veel keuze meer was omdat we net een beetje laat waren voor de lunch. Desalniettemin heb ik de lekkerste vegan lasagne óóit gegeten:


Dit is zo'n typisch geval van "1000 woorden beschrijven veel beter hoe lekker deze lasagne was dan 1 foto", want ik had veel te veel honger om geduldig een mooie foto te maken ik zou het zonde vinden om de lasagne te laten afkoelen.

Mijn tafelgenoten kozen daarna nog voor de tiramisu:


Ik heb mogen proeven en het was een heerlijk dessert! (Daarbij moet ik wel bekennen dat ik vreemd genoeg nooit van tiramisu hield en zodoende geen goed vergelijkingsmateriaal heb, maar het was lekker romig!)


We waren inmiddels weer met zijn vijven maar hadden onenigheid, omdat sommigen graag de boattrip (of was het nou toch boottrip?) wilden doen en anderen niet. Dat was makkelijk opgelost: Julia & Sarita gingen met de rondvaart en Will, Veerle en ik gingen verder op verkenning in de stad. We hebben nog een prachtige locatie gezien om ooit een vegan Bed & Breakfast te openen, maar het was niet bepaald betaalbaar, zullen we zeggen ;-) Gent is trouwens een heel mooie stad, hier een sfeer impresssie:

Op een plein kwamen we een paar studenten tegen die hapjes en drankjes verkochten om geld in te zamelen voor hun afstudeerproject. Toevallig zou één van die meiden binnenkort een maand in Den Haag stage komen lopen, dus we hebben wat staan babbelen over de stad. We besloten hun afstuderen te steunen door een bekertje punch te kopen:


Helaas kwam ik er vrij snel achter dat ik totaal niet hou van sangria, wat blijkbaar nogal overvloedig aanwezig was in deze fruithap... Maar daar kon ik Will dan wel weer blij mee maken.

We ontmoetten Julia & Sarita weer en kwamen toen 'Gentse Neuzen' tegen, een soort snoepjes die volledig plantaardig bleken te zijn! Dat moesten we natuurlijk wel proberen.


Ze waren verkrijgbaar in anijs- en bessensmaak, beide waren erg lekker :-) Leuk om eens zo'n typisch lokaal (a.k.a. toeristisch) eten te kunnen proberen!

Daarna werd het toch echt wel tijd om die vega bonbons eens te proberen, dus we gingen op zoek naar de bonbonzaak Yuzu. Die verkoopt allerlei bonbons, waarvan een aantal puur plantaardig (ze maken dan gebruik van biologische sojacrème). Ik hield me in en kocht er 3 (met het oog op het buffet waar we 's avonds heen zouden gaan!). 1 bonbon was zowaar naar mij was vernoemd, die moest ik natuurlijk meteen proeven! Hier de prachtfoto: me eating chocolate-y me!

Mijn chocolade-wederhelft smaakt héérlijk!;-)


We zaten op deze trap even te genieten van de chocola en ander Gents schoon, toen toevallig Chana kwam langslopen - een Gentse veganiste die we via internet kenden, en met wie we die avond zouden gaan eten. Volgens Julia kwam het allemaal door de feng shui-heid van deze stad! Net als de paar meiden die we daarna met een stapel Alpro Soya toetjes onder de arm zagen lopen. Bleken ze bij Alpro themself te werken en hun vanille desserts maar wat graag uit te delen:En als ras-veganisten hadden Veerle en ik ook nog wel wat bestek in onze tas, dus dat is helemaal goed gekomen met die toetjes (ook al had Will zijn eigen techniek).

Na dit feng shui plein wandelden we door naar de Komkommertijd, waar we van een geheel vegan buffet konden genieten. In één woord: woah, woahh, WOAHHH!


Er was pastinaak tempurah, broccoli gratin, curry, loempia'tjes, groenten in pindasaus, gekruide rijst, een hele saladebar vol met allerlei heerlijke dingetjes... dit is lang niet alles wat er was, ik ben zeker een deel vergeten. Want niet alleen het hoofdgerecht was onbeperkt....


.... ook het toetje! Maar ik heb het netjes gehouden, het aantal chocolatechip-cakejes dat ik heb gegeten is op één hand te tellen ;-)


We leken wel een stelletje uitgehongerde weeskindjes bij dat buffet. Het was heerlijk om zoveel keuze te hebben, en moeilijk om te stoppen met eten van al dit lekkers ;-) Het was dan ook vooral de reistijd terug naar Nederland die maakte dat we uiteindelijk toch zijn opgestaan, het is toch al gauw zo'n 3 uur rijden.

Zoals met vele mooie dingen, kwam er aan deze prachtige dag abrupt een einde: in dit geval toen ik thuis was en me realiseerde dat ik nog maar een paar uur zou kunnen slapen voordat de wekker zou gaan en ik weer aan de slag kon in mijn eigen saaie bio winkel. Maar ik weet het zeker: Gent is where the magic happens!

(ohja, en ik heb nog een klein souvenir, uit een reformwinkeltje daar!)


Fairtrade én suikervrije chocola, gezoet met stevia. Hmmmm, nu ik er weer aan denk, denk ik dat dit souvenir niet lang meer zal bestaan ;-)


Ben jij al eens in Gent geweest? Of ga je nu direct plannen maken? :-) Hebben wij nog hotspots gemist? We willen zeker weer gaan!

6 opmerkingen:

 1. Klinkt goed! Al ben ik erg benieuwd waar jullie die vegan neuzekes vandaan gehaald hebben, want alles wat ik tot nu toe in m'n handen heb gehad bevatte gelatine :/ (en/of E120)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's een goede... ik weet helaas niet meer precies waar dat was. We hebben zoveel rondjes door de stad gelopen dat op een gegeven moment alles op elkaar leek! Maar als ik het me goed herinner, was het op een plein in de buurt van Gravenstein. Maar pin me er niet op vast ;-) de verkoper zei ons dat het was gemaakt met arabische gom en echte bessen etcetera.

   Verwijderen
  2. Groentenmarkt! De bakkerij die eraan verbonden is, heeft trouwens het lekkerste brood van heel Gent... vind ik ;-)

   Verwijderen
 2. Wat een leuke beschrijving van jullie dag en de hoogtepunten van Vegan Gent.
  Ik ga een dagje plannen, want dit wil ik ook wel meemaken!

  BeantwoordenVerwijderen