vrijdag 18 mei 2012

Gnocchi met een saus van geroosterde paprika's

In mijn immer voortdurende zoektocht naar recepten waarvoor je alles 'gewoon bij de winkel om de hoek' kunt kopen, stuitte ik ineens op gnocchi. Want ja, je vindt het bij elke supermarkt en doorgaans is het ook nog eens vegan (die van Albert Heijn is dat in elk geval). Gnocchi is hartstikke fancy food, maar we hebben wel een geschiedenis samen. Gnocchi en ik hebben elkaar namelijk voor het eerst ontmoet tijdens een kookworskhop op een vegan weekend in Antwerpen, ruim een jaar geleden. We hadden een stroeve kennismaking, het duurde namelijk wel úren voordat de kleine aardappelballetjes eindelijk zover waren om gegeten te kunnen worden. Uren waarin we ons dood verveelden en niks anders konden doen dan de kleine gnocchi's bemoedigend toespreken. Ha, dit is natuurlijk 100x grappiger als je één van de weinigen bent die er die avond bij waren, maar in elk geval: nu heb je een beetje een beeld waarom ik niet zo enthousiast was om zelf nog eens gnocchi te proberen.


Mijn interesse werd echter gewekt toen ik ze kant-en-klaar in de supermarkt zag liggen. Ik werd nog gewaarschuwd door een Italiaan, dat ik dat héus veel beter zelf kon maken, waarop ik wijselijk mijn mond hield. Ik nam een pak mee en toen ik daar toch bij de Italiaanse producten stond, verdween er gelijk een pot geroosterde paprika's in mijn mandje - want die zijn me toch lekker! Ik wou een fancy gerecht maken en voelde me ridder te paard, met de gnocchi en geroosterde paprika's in de aanslag om flink wat smaakpapillen te gaan veroveren.


Een happy ending was er niet tussen gnocchi en mij, ik kan deze kruising tussen aardappel en pasta gewoon niet zo waarderen. De saus van de geroosterde paprika's doet daarentegen wonderen en maakte van de maaltijd toch iets heel bijzonders. Dit gerecht is een aanrader voor als je in weinig tijd een fancy diner op tafel wilt zetten! (Als je dan ook een voor- en nagerecht maakt, kun je dit gerecht zelfs aan 4 personen voorschotelen. Of serveer er Italiaans brood met salsa verde of pesto bij!) En je kan natuurlijk ook gewoon pasta nemen in plaats van gnocchi. Buon appetito!





Voor 3 personen:
  • 1 pak gnocchi (250 gram)
  • 1 pot geroosterde paprika’s, uitgelekt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tot 2 theelepels citroensap
  • ½ theelepel zout
  • Verse zwarte peper
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 300 gram spinazie
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 2 handjes verse basilicum, fijngesneden

Breng in een grote pan véél water aan de kook. Neem ongeveer éénderde van de hoeveelheid gnocchi en doe ze voorzichtig in de pan. Na ongeveer 2 minuten komen ze bovendrijven. Schep ze dan eruit en doe ze in een vergiet, zodat ze nog wat kunnen uitlekken. Kook zo ook de rest.

In keukenmachine of blender pureer je de paprika’s, knoflook, citroensap, zout en zwarte peper tot een gladde saus.

In een ruime pan (met goede anti-aanbaklaag) verwarm je de olie. Bak hierin de champignons en courgette aan, roer goed om, en voeg na 10 minuten de spinazie toe. Laat die zo’n 5 minuten slinken. Voeg de paprikasaus toe en kikkererwten toe en verwarm het nog een paar minuten. Bestrooi met de basilicum en serveer met de gnocchi.


PS: Besparen? Rooster zelf je paprika's! Prik ze aan je vork, zet een gaspit aan en rooster totdat ze net tegen een zwart randje aan zitten. Als ze afgekoeld zijn pel je het velletje eraf et voilà!
Nog meer besparen? Ga het experiment aan en maak zelf gnocchi. Ik ben erg benieuwd naar je ervaring! Als ik dit recept op Vegan Yum Yum zie, raak ik er toch van overtuigd dat ik zelfgemaakte gnocchi nog een kans moet geven... ;-)

1 opmerking:

  1. Oh ik hou juist van gnocchi! Nu was mijn eerste kennismaking ermee dan ook wel heel anders dan die van jou (op een terrasje in Frankrijk in de zon, met pesto/kruiden en veel olijfolie geloof ik, mmm) dus ik kan me voorstellen dat jij er anders over denkt, haha. Ik heb ze ook weleens zelf gemaakt, maar dat duurde wel lang inderdaad (ik ging ze ook steeds groter maken...)
    Je saus klinkt ook heel lekker! ik ben ook fan van geroosterde paprika's :)

    BeantwoordenVerwijderen