donderdag 30 december 2010

Erwtensoep: goedkoop & gemakkelijk

Of je nou even uitgekookt bent met alle lekkere recepten van bijvoorbeeld dit blog, niet te veel wil eten bij het diner op oudjaarsavond omdat er al zoveel hapjes en oliebollen op tafel komen of misschien wel iets warms aanbieden aan dappere nieuwjaarsduikers zaterdag: erwtensoep is de ideale wintermaaltijd. Het kost weinig bereidingstijd en geld en bevat bovendien echte winterse groenten die prima in ons land gekweekt kunnen worden in deze koude tijd, waardoor er weinig milieuvervuiling door transport bij komt kijken.

Zorg voor een ruime soeppan, liefst met goede anti-aanbaklaag. Als dat ontbreekt, gebruik je wat extra olie, of je bakt eerst de ui in een koekenpan om daarna verder te gaan in een soeppan. De currykruiden in dit gerecht geven deze vegetarische variant maken het gerecht niet pittig, maar geven het de basis die traditionele erwtensoep op andere wijze verkrijgt. Je kunt gele of groene spliterwten nemen, of je kijkt wat er nog in de voorraadkast staat.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 winterpeen, geschild óf gewassen, in blokjes gesneden
  • halve knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 500 gram spliterwten, gedroogd
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel Indiase currypasta (bv. van het merk Patak) of 1/2 theelepel kerrie en 1/2 theelepel sambal
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/4 teelepel cayennepeper
  • 1,5 liter bouillon (1,5 liter water + 3 groentebouillonblokjes)
  • zout en peper naar smaak

Photobucket

Verwarm de olie in een soeppan. Bak de ui en wortel 5 minuten met de deksel op de pan, roer af en toe. Voeg alle overige ingrediënten toe en breng aan de kook.

Laat een uur zachtjes pruttelen en laat het dan nog een paar uur trekken zonder vlam, waarna je het even opwarmt voor je de soep opdient. Of, als je geen paar uur wilt wachten, laat je het wat langer koken en serveer je gelijk. Je kan het ook een half uur laten koken en met de staafmixer ongeveer de helft pureren. Het is helemaal aan jou!

Erwtensoep leent zich prima om in te vriezen. Ik doe bijvoorbeeld de helft van dit recept in de vriezer voor op drukke studiedagen. Tot slot een tip voor de knolselderij: de helft die je overhoudt, kun je prima invriezen. Snijd ook deze in blokjes, doe het in een bakje in de vriezer. De volgende keer dat je erwtensoep maakt kun je het er zo bijdoen.

2 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt voor mijzelf en mijn ouders en iedereen vondt het lekker. :D Ik had ook nog rooktempeh licht gebakken en er bijgevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vandaag vanwege het lekkere herfstweer, deze soep gemaakt we hebben er nog wat aardappels bijgedaan en seitan gebakken en gekruid in speklapjeskruiden. het is een heerlijke en goede soep geworden tnx voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen