woensdag 1 juni 2011

Plantaardig op reis Part 1: The First Time

Het is al bijna zo ver: vakantie tijd! Maar hoe doe je dat nou, als vegan op reis? De komende tijd wil ik daar eens wat aandacht aan besteden.

Het was geloof ik in januari 2008, dat ik besloot geen dierlijke producten meer te gebruiken. Niet lang daarna ging ik op reis: in maart bezocht ik met een vriendinnetje de Hongaarse hoofdstad Budapest.

Stap 1: bezoek your best traveling friend www.happycow.net. Via deze website vind je alle vega & vega-vriendelijke restaurantjes in elke uithoek van de wereld. Ook natuurwinkels staan er aangegeven. Ik printte een overzichtje met plekken waar we in elk geval terecht zouden kunnen. (De vriendin met wie ik ging is vegetariër, dus die vond dat allemaal prima.)


Ik had ook een vegan paspoort geprint. Dat is een documentje met in de gewenste taal een korte uitleg over wat je allemaal wel en niet eet. Blijkt best handig te zijn, want lang niet iedereen is bekend met veganisme. Je kunt ze hier downloaden, maar je kan ook 1 handig klein boekje kopen met alle talen erin (of althans, een heleboel talen). Bijvoorbeeld bij de Vega-Life in Amsterdam of bij de NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisme). Volgens mij heb ik dat paspoort uiteindelijk helemaal niet gebruikt, maar het is toch handig om te hebben.

Stop wat dingen in je tas die je echt niet wilt missen op reis. In mijn geval was dat een pot pindakaas (je bent Hollander of niet toch?), een paar pakjes rijstmelk voor door de koffie, wat nootjes om onderweg te snacken en een potje B12 vitaminen. In de handbagage had ik ook nog wat biologische pistoletjes bij me voor tijdens de lange reis.

En dan: gaan met die banaan! Of pindakaas dus.

It's a beautiful city!


Over Budapest was ik razend enthousiast. Er waren heerlijke vegan restaurantjes (waarvan sommigen tegenwoordig helaas niet meer bestaan, maar dat terzijde), falafelbars met Marokkaanse lounges en Hare Krishna eet- & yogatentjes. Bij elke supermarkt was er sojamelk te koop, maar voor vleesvervangers moet je wel naar de natuurwinkel. Daar zijn er echter genoeg van! Ik moet wel toegeven dat we maar één maal gekookt hebben in ons appartement daar, want er was zoveel keuze in restaurants. En het kost ook geen drol :)

Het blijft natuurlijk een hoofdstad, in dat opzicht waarschijnlijk vergelijkbaar met andere grote steden in Europa (met Berlijn als uitzondering, daar hebben ze zoveel gave vegan eetgelegenheden!). Maar ik vond het een topervaring en was er gelijk van overtuigd dat reizen als vegan zeker geen probleem hoeft te zijn.

Hoe was jouw eerste reiservaring sinds je vegan eet?

Stay tuned for part 2: vegan kamperen!

4 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Ik ben nog geen veganist maar hard onderweg. Na het lezen van het boek 'Skinny Bitch' was ik er opeens helemaal klaar mee. Ik heb nu je hele blog gelezen en ben langzaam aan het toewerken naar helemaal zonder melk, ei, kaas en dat soort dingen. Ik ga geen leren dingen enzo weggooien, maar ga ze ook niet meer kopen. Ik vind het nog wel lastig maar het begin is er. Ik moet ook nog een beetje wennen aan het idee want het is nog heel erg vers.
  Knap hoe jij al zo jong zo'n keuze maakt, mooi ook.

  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn eerste vega-vakantie was Berlijn :) Ha, lekker makkelijk dus! Zoveel leuks om te kiezen dat we niet eens alles van ons lijstje konden bezoeken.

  Als ik ergens langer naar toe ga, neem ik ook vaak een zakje gedroogde vruchten mee voor de zekerheid.

  Ik had trouwens helemaal niet verwacht dat Budapest zo makkelijk is voor vega's. Goed te horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ineke,

  Grappig, ik ben ook naar aanleiding van dat boek gestopt met dierlijke producten :-)

  Er is steeds meer in Nederland te vinden! Ken je Lisette Kreischer al? Zij heeft twee geweldige Nederlandse kookboeken geschreven, Ecofabulous en Lisette in Luilekkerland, een bakboek.

  Succes met je nieuwe lifestyle!

  Enn Mamutopia, Berlijn is inderdaad geweldig... daar wou ik later nog over schrijven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga meteen kijken of ze ze bij de bieb hebben om ze even in te zien. Ik had ook nog een boek van jaren terug in mijn eigen kast staan. "Het Groot Leven lang fit kookboek". Is ook helemaal veganistisch! Grappig hoor, ik ben er dus onbewust jaren geleden al mee bezig geweest. :-)Eet nu dus weer lekker fruit en smoothies 's morgens. Hmmmmm.

  BeantwoordenVerwijderen