woensdag 25 april 2012

Cupcakes met maar 6 ingrediënten

Ja, het is mogelijk! En ja, ik ben er trots op :-) Voor deze cupcakes heb je maar 6 ingrediënten nodig, die je allemaal in de supermarkt kunt vinden, ze zijn suikervrij en bevatten geen vet - wat wil een mens nog meer?

Ik maakte ze met ongezoete sojamelk, omdat ik daar nog een aangebroken pak van had, maar je kunt elke plantaardige melk nemen die je wilt. Wat dacht je van vanille sojamelk, of praliné rijstmelk? Of eenvoudig amandel- of havermelk. Wat je wil! Agavestroop vind je trouwens bij de beter gesorteerde supermarkt, tussen de dieetproducten.

Dit recept is voor 6 cupcakes, dat vond ik meer dan genoeg, maar als je er meer wil maken kan je natuurlijk gewoon de hoeveelheden verdubbelen. Niet halverwege vergeten dat je aan het verdubbelen was, want dan klopt het niet meer ;-) Tip: agavestroop vind je bij de dieet/Zonnatura producten.



  • 2 bananen, flink geprakt
  • 50 milliliter agavestroop
  • 75 milliliter plantaardige melk

  • 100 gram (spelt)meel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • optioneel: (bevroren) blauwe bessen


Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng bananen, agavestroop en sojamelk in een kleine kom. In een mengkom doe je de bloem, bakpoeder en zout. Hieraan voeg je de natte ingrediënten toe. Roer goed door. De bessen voeg je op het laatste moment toe en roer zo min mogelijk - om verkleuring van het beslag te voorkomen.

Bak 25 minuten - of tot een satéprikker er schoon uit komt.






Je kunt ze zo eten als gezonde snack, maar je kan ze ook verwennen met deze chocolademousse (want zeg nou zelf, banaan zónder chocola is wel een beetje eenzaam, niet waar?) Geniet ervan!

7 opmerkingen:

  1. Dat ziet er goed uit! Denk je dat het ook werkt met appelmoes (zonder toegevoegde suikers) i.p.v. banaan? Ben nl. niet zo'n banaanfan (ik weet het, genetisch defect ofzo.

    Groetjes, Willemijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vast wel! Ik ben dan weer niet zo'n appelmoesfan, dus dat gebruik ik niet zo gauw in bakrecepten, maar het lijkt vast genoeg op bananenpuree. Laat je het weten als je het gemaakt hebt?

      Verwijderen
  2. Dankjewel, heel fijn, zo'n simpel recept. Ik had afgelopen week kokoskoekjes (dus met -biologisch- ei ja) gebakken voor mijn projectbegeleidster, blijkt ze lacto-veganist te zijn. Ze schijnt wel melk te drinken, maar eieren gingen er dus niet in. Voor mij als fervent-bakker en vegetariër de volgende uitdaging: bakken zonder zuivel!
    Ben al een uurtje op zoek naar een simpel doch lekker recept, en ik geloof dat deze het gaat worden. Mijn vanille-extract moet ik namelijk nog een keer gaan maken met wodka en vanille-stokjes, en veel andere ingrediënten komen mij in veganistische recepten ook niet echt bekend voor. Bedankt dus!

    Trouwens, ik ben op je site gekomen door vorig jaar, toen je volgens mij nog scheikunde aan de UvA studeerde. Leuk om te lezen dat het je nog steeds goed gaat!
    Groet, Els

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, ik heb ze vandaag ook geprobeerd te maken en de bovenkant is mooi gaar maar de rest niet. Ook niet toen ik ze 10 minuten langer in de oven heb heb gezet. Iemand een idee wat ik verkeerd doe?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had hetzelfde probleem.

      Verwijderen
    2. Deze reactie had ik gemist, excuses. Wat voor oven heb je? En werkt die nog wel goed? Misschien even checken m.b.v. een oventhermometer. Het klinkt namelijk alsof ie niet gelijkmatig verwarmt. Als alleen de bovenkant gaar is, maar de rest niet, zou je kunnen proberen om de temperatuur wat lager te zetten (10 graden) en ze langer te bakken.

      Verwijderen
  4. Lekker en fijn recept, snel klaar en weinig ingrediënten die ik altijd wel in huis heb. Heb naast blauwe bessen ook nog wat cacao en cacao nibs toegevoegd. De niet-vegans waren er ook erg over te spreken! Ik heb ze gisteren gemaakt voor Oudejaarsavond, in plaats van oliebollen ;)

    Ik heb overigens geen problemen ondervonden met garen, ze waren niet helemaal droog.. beetje plakkerig nog (vind ik persoonlijk het lekkerst), maar wel gaat. Je kunt ze inderdaad proberen wat langer op een lagere temperatuur bakken.

    BeantwoordenVerwijderen