vrijdag 6 april 2012

Pompoen-risotto met witte bonen

Een paar weken terug postte ik een recept voor rode bieten-risotto. Sinds ik die heb gemaakt, heb ik steeds weer zin om risotto te maken! Vorige week kwam Kirsten eten vanuit haar werk, en omdat ik 's middags vrij was besloot ik om eens een traditionele risotto te maken, een witte dus. Dat was vreselijk lekker, maar omdat wij altijd zoveel kwebbelen ben ik helemaal vergeten om een foto te maken! Voor straf moest ik de risotto dus nog eens maken... oei oei zo vervelend.

Voor deze risotto hoef je weinig bijzondere dingen in huis te halen, maar ik adviseer je wel om echte risotto rijst (ook wel arborio genaamd) te gebruiken. Deze ronde korrel neemt rustig aan vocht op en zo krijg je een echte romige risotto. Deze rijst vindt je bij de beter gesorteerde supermarkt en biologische winkel. Koop geen pakje van Honig of zoiets want dan krijg je er allemaal troepjes bij. Gewoon pure risotto-rijst is genoeg.

Risotto wordt ook wel slow food genoemd, het duurt nou eenmaal eventjes om steeds rustig wat bouillon in de rijst te laten trekken. Daarom is het ideaal om op een vrije dag te maken, zoals met Pasen. Ook al is het dan geen eivervangend recept, daarvoor kan je beter de Foe Yong Hai maken! Door er bijvoorbeeld citroenrasp en -sap doorheen te doen krijg je een fris voorjaarsgerecht.



RECEPT VOOR 2 PERSONEN





  • 500 gram (groene) pompoen, gewassen, in repen gesneden
  • olijfolie
  • blaadjes van 2 takjes roosmarijn, gesneden
  • peper & zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer een paar eetlepels olijfolie met de roosmarijn, peper en zout door in een kommetje. Doe de pompoenrepen op de bakplaat en bestrijk met de olie. Rooster zo'n 20-25 minuten tot de pompoen zacht is. Laat afkoelen en snijd dan in stukjes.


Mishandelde pompoen ;-)


  • geduld!
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote sjalot of 2 kleintjes, fijngesneden (rode ui is ook lekker! of lekker budget gele ui)
  • 2 tenen knoflook
  • 125 gram risotto rijst
  • 250 milliliter biologische witte wijn
  • 250 milliliter groentebouillon
  • half pakje rijstmelkroom
  • 200 gram witte bonen
  • peper & zout naar smaak

Doe de groentebouillon in een pan en verwarm deze zachtjes. Het beste is als het nét niet kookt - dan verdampt er te veel vocht.

Neem een hapjespan en verwarm hierin de olie. Fruit de sjalot een minuut of 5 zachtjes, pers de knoflook erboven uit (snijd de restjes ook fijn!) en bak nog 1 minuut. Doe de risotto rijst in de pan, roer even goed door de olie en voeg dan de witte wijn toe. Laat dit zachtjes pruttelen, zodat de wijn rustig kan intrekken.
(dit duurt al een minuut of 10. Ik ruim dan meestal de afwas van gister op ;-))

Als de wijn grotendeels is ingetrokken, voeg je steeds kleine beetjes bouillon toe - steeds ongeveer 3-4 eetlepels. De rijst mag niet droogkoken, maar zeker ook niet zwemmen. Wacht steeds even tot de bouillon is ingetrokken, schep er een beetje bij als het te droog wordt. (Dit duurt meestal een minuut of 20.)

Met de laatste bouillon doe je de rijstmelkroom, witte bonen en pompoenstukjes erdoor, zodat die mee verwarmen.

Serveer met een groene salade, of met in knoflookolie gebakken champignons, zoals ik nu deed. Geniet!

3 opmerkingen:

  1. lek-ker! ik was toch al van plan om weer pompoen te halen (wat een verrassing!), maar nu weet ik meteen wat ik er mee ga maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mijn wordt dit denk ik een najaarsrecept als ik weer pompoen in mijn groentetas vind.
    Ik heb nog niet eerder risotto gemaakt. Ik heb wat pakken rijst staan om sushi mee te maken. Heb ik tot nu toe ook nog niks mee gedaan. Kun je sushirijst gebruken voor risotto? Tis allebei een plakrijst. Ik kan een gokje wagen, maar vind het ook wel makkelijk als iemand het al eens gemaakt heeft met deze rijst.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook geschikt voor het najaar inderdaad. Ik vind het lastig, er zijn hier bij de supermarkt (Hoogvliet) nog maar weinig biologische groenten uit Nederland, en deze groene pompoen was dat wel... het is lastig want tegenwoordig wordt ook zo veel met kassen gewerkt, dat het wel heel ingewikkeld gemaakt wordt om volgens de seizoenen te eten!
      Ik heb overigens wel eens gehoord om sushi met arboriorijst te maken, maar nog niet andersom. Ik vermoed dat het wel kan :-)
      Je kan de risotto ook met geroosterde asperge en venkel maken, dan is het wel écht voorjaar ;-)

      Verwijderen