maandag 9 april 2012

Uit eten in Amsterdam

Afgelopen vrijdag was ik een dag in Amsterdam, om samen met Daantje het Haantje mensen te informeren over het dierenleed dat schuilgaat achter de consumptie van eieren. Het was een geslaagde middag en om die mooi af te sluiten zou ik met La Veggienista Laura een hapje gaan eten bij restaurant De Vliegende Schotel. Ik had hier nog een voucher voor, dus het was een perfect moment om het eten daar eens uit te testen!

In de tussentijd ging ik even voor schoenen kijken bij de Vega-Life, altijd een leuke plek om rond te neuzen. Ik heb er mijn heerlijke boots vandaan, waarmee ik weer & winter heb getrotseerd. Die begonnen inmiddels toch wat warm te worden, en omdat ik niet weer een zomer op goedkope gympies wil lopen was ik op zoek naar wat anders. Ik ben uiteindelijk weggegaan met deze instappers, gemaakt van kurk (hoe tof is dat!):



Maar zoals het een vrouw betaamt was ik nog niet helemaal zeker van mijn zaak. Gelukkig mag ik ze thuis een avondje dragen om te kijken hoe ze me bevallen, en eventueel nog retourneren. Fijne service!


Bij de Vega-Life had ik genoeg getreuzeld om Laura gelijk uit haar werk te kunnen ophalen, en we wandelden samen door naar het restaurant. Op de deur zie je al dat ze plantaardige opties op de kaart hebben:



 

Aan deze sticker herken je bedrijven waar je als planteneter goed terecht kunt, omdat ze precies weten wat 100% plantaardig betekent. De Vliegende Schotel bleek een erg kleurrijk restaurant te zijn. Het eerste waar wij tegen aan liepen, was dat er keuze was voor veganisten. Lastig hoor! ;-) Dat komt niet zo vaak voor, dat er meerdere plantaardige gerechten op de kaart staan, en we deden er dan ook behoorlijk lang over om te beslissen wat we nou toch wilden eten. We kozen ervoor om allebei verschillende dingen te nemen en die lekker te delen, zodat we van alles konden proeven.


Van het voorgerecht zijn we straal vergeten om een foto te maken - excuus heel erg! - maar we kozen beide voor een seitangerechtje. We hadden een soort gefrituurde seitan (zag eruit als kibbeling!) met een tomatendip, en een paté van seitan, champignons en zeewier. Dat laatste proefden we er helaas niet echt in terug, maar het is altijd een feest om seitan te eten. De porties waren wel erg groot, het leek meer op een hoofd- dan op een voorgerecht. En dat terwijl het beste nog moest komen!






Ik koos voor de lasagne, die na even navragen ook met vega kaas gemaakt kon worden. Drie maal hoera! Hij was wel errug heet, maar gelukkig werd ie vergezeld door deze Libanese salade gerechtjes. De combinatie was bijzonder, maar dat maakte het niet minder lekker.







Laura koos voor de Marokkaanse tajine. Die was vrij pittig, maar zeker erg lekker! Het is ons alleen niet gelukt om alles op te eten, want het waren erg grote porties... vooral die lasagneschotel! Gelukkig waren ze niet te beroerd om het in te pakken, zodat ik twee maal van de lasagne kon genieten.







We hadden onze buikjes goed gevuld en zaten beiden met rode wangen in het restaurant - koud was het er bepaald niet. Ondanks de grote gerechten wilden we toch nog wel iets zoets, something chocolate-y. We besloten om een wandeling te maken naar het nieuwe eetcafé TerraZen, dat zelfs 100% vegan is en vlakbij Centraal Station zit. Het wandelen was gelukkig niet moeilijk met ras-Amsterdammer Laura, ze kon feilloos de weg vinden met behulp van de wandelroute-app op haar mobiel ;-)




Bij TerraZen stond een creatieve fiets met platte banden ons op te wachten. In het restaurant zat het al tamelijk vol, dus we moesten ons in de zithoek zien te wurmen. Als je eenmaal zit, zit het best lekker hoor, maar we hadden er niet op gerekend dat we hiervoor onze schoenen moesten uitdoen - iedereen kon meegenieten van mismatchte hello kitty sokken.





Als dessert namen we bananencake met chocolade ijs, en chocoladecake met vanille ijs. Van die laatste is het helaas niet gelukt een foto te maken (2 vrouwen en chocola! ...... ), maar het was allebei errug lekker. De gemberthee erbij maakte het helemaal af.







Al met al heb ik het errug naar m'n zin gehad en 2 leuke eetcafé's leren kennen. Naar TerraZen wil ik zeker weer teruggaan om de veggieburgers te proeven, en de Vliegende Schotel is handig op een dagje Amsterdam - maar ik zou het niet aanraden om speciaal daarvoor naar de hoofdstad te reizen. Het is wel een prima optie als je er in de buurt woont en een dagje geen zin hebt in koken, of low budget romantisch met z'n tweeën van één lasagne genieten. ;-)


4 opmerkingen:

  1. Wauw wat een lay-out verandering! Ik was helemaal verrast :) En nog een vraagje: weet jij of je bij Terrazen kunt afhalen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was je wel aangenaam verrast? :) Ik heb geen idee of je er kunt afhalen eigenlijk, maar het zou me niet verbazen. Zou ze even bellen als ik jou was!

      Verwijderen
    2. Aangenaam verrast ja! :) Ik ga sowieso een keertje naar Terrazen, dus ik zie het dan wel (ik heb nog steeds jullie toetje voor ogen, njam!)

      Verwijderen
    3. Ben benieuwd hoe het je bevalt!

      Verwijderen