woensdag 29 december 2010

Super gezonde wafels

Hier is het kerstvakantie en dat betekent dat we elke dag tijd hebben om uitgebreid te ontbijten, brunchen, lunchen, en ja, waarvoor hebben we eigenlijk géén tijd? ;)
Voor kerstmis kreeg ik zo'n combi apparaat met verschillende ijzers om wafels, poffertjes en tosti's te maken. Er zitten zelf nog grillplaten bij, de mogelijkheden zijn echt eindeloos! Toch heb ik nog maar één soort ijzers gebruikt. De wafelijzers.

Photobucket

Als veganist kan je bijna nergens wafels eten, want in het traditionele recept zit melk en ei. En dat is jammer, want wafels zijn hartstikke leuk en lekker! En dat niet alleen, ze zijn ook nog eens eenvoudig op plantaardige wijze te bereiden.

Inmiddels heb ik al meerdere soorten gemaakt, zoals gember-peer en maïswafels, maar ik ben begonnen met het volgende basisrecept.

Voor 6 low-fat wafels heb je nodig:

  • 75 gram bloem
  • 75 gram meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 100 gram appelmoes
  • 1 eetlepel olie

Verwarm de wafelijzer voor.

Meng de bloem, meel, bakpoeder, kaneel en zout. In een aparte kom meng je de sojamelk, appelmoes en olie. Dit voeg je toe aan de droge ingrediënten.

Het is belangrijk de wafelijzers goed in te vetten. Ik gebruik hiervoor een olie spray.

Neem 1 cup van ongeveer 250 mL met beslag en stort dit vanuit het midden in de wafelijzers. Sluit het apparaat en het doet de rest. Het duurt wat langer dan wafels volgens ouderwets recept. Ik bakte ze 4 minuten, draaide het apparaat om en dan nog 4 minuten. Als jouw apparaat niet omgedraaid kan worden is dat echt geen ramp. Doe dan gewoon 8 minuten op 1 kant.

Serveer met poedersuiker, stroop, jam, vruchtensaus, of plantaardige slagroom zoals ik dat deed. Eet smakelijk!

Wafels over van gisteren? Doe ze even in de broodrooster. Ze worden dan niet alleen warm, maar ook weer lekker knapperig.

1 opmerking:

  1. Jippie! Nog een vegan site :) Ga dit recept zeker een keer proberen, want mijn wafelijzer staat alweer veel te lang in de kast...

    BeantwoordenVerwijderen